Σε εφαρμογή η Κυπριακή πρωτοβουλία «Αμάλθεια»: Aπέπλευσε για τη Γάζα το πρώτο πλοίο που μεταφέρει 80 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας

FILE PHOTO: Italian navy ship ‘San Marco’ unloads its cargo of humanitarian aid at the harbor in Beirut, Lebanon. EPA/WAEL HAMZEH




Η πρωτοβουλία της Κύπρου με την ονομασία “Αμάλθεια” βρίσκεται σε εφαρμογή μετά τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκομένων μερών.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Ανδρέα Πιμπίσιη στον «Φιλελεύθερο» το ειδικό βρετανικό πλοίο το οποίο μπορεί να προσεγγίσει τις ακτές της Γάζας κατευθύνεται ήδη προς την περιοχή. Μεταφέρει 80 τόνους ανθρωπιστική βοήθεια.

Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε στα τέλη της εβδομάδας που πέρασε, όταν ειδικοί από το Ισραήλ προχώρησαν στους απαραίτητους ελέγχους και άναψαν το πράσινο φως για να φορτωθεί η βοήθεια και να μεταφερθεί προς τη Γάζα.

Μετά τη συμφωνία όλων των εμπλεκομένων δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Βρετανίας και του Ισραήλ άρχισε να υλοποιείται η μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η πρώτη αποστολή θεωρείται πιλοτική και από το αποτέλεσμά της θα εξαρτηθούν και οι επόμενες κινήσεις. Εντός της ημέρας αναμένεται ότι θα γίνουν και σχετικές ανακοινώσεις από πλευράς Λονδίνου και Λευκωσίας.

 

Στη συνέντευξή του που παραχώρησε στο Euronews την περασμένη Παρασκευή ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε αναφέρει πως «οι Βρετανοί έχουν ήδη στην Κύπρο πλοίο το οποίο δεν χρειάζεται ειδική υποδομή στο λιμάνι της Γάζας, το οποίο είναι κατεστραμμένο. Μπορεί άμεσα να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα».

Επίσης αναφέρθηκε στην παρουσία της ομάδας από το Ισραήλ η οποία βρέθηκε στην Κύπρο την περασμένη εβδομάδα και «είδαν όλα τα δεδομένα επί του εδάφους: πού βρίσκεται η ανθρωπιστική βοήθεια, πώς ελέγχεται η ανθρωπιστική βοήθεια, πώς θα φέρει η ανθρωπιστική βοήθεια όλα όσα έχουμε ζητήσει στην Κύπρο».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη εντός της εβδομάδας αναμένεται «και μια άλλη ομάδα από διάφορες υπηρεσίες του Ισραήλ. Είμαστε έτοιμοι. Εδώ οφείλω να αναφέρω, το είπα και στο Συμβούλιο, την ετοιμότητα που βλέπουμε από πλευράς Βρετανίας να βοηθήσει στην υλοποίηση αυτού του ανθρωπιστικού διαδρόμου».

Επίσης σημείωσε ότι «υπάρχει ανθρωπιστική βοήθεια πέραν της Κυπριακής Δημοκρατίας και από πλευράς Βρετανίας. Μας έχουν προσφέρει ένα πλοίο το οποίο μπορεί, όπως έχουν τα δεδομένα σήμερα, να πάρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και εκείνο που αναμένουμε αυτή τη στιγμή είναι το πράσινο φως από το Ισραήλ».

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης οι δύο ομάδες από το Ισραήλ φτάνουν στην Κύπρο μετά από συνεννόηση του ιδίου με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου με σκοπό να δουν οι ίδιοι την ετοιμότητα από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας να απαντήσουμε στη βασική τους ανησυχία, που ονομάζεται ασφάλεια, και τη μεταφορά στη Γάζα.

Στις χθεσινές του δηλώσεις ο ΠτΔ προήγγειλε τα όσα θα ακολουθούσαν, δηλώνοντας και πάλι πως «είμαστε έτοιμοι, μόλις υπάρξει το πράσινο φως από πλευράς Ισραήλ θα αποσταλεί ανθρωπιστική βοήθεια».

«Βλέπετε είναι τραγική η κατάσταση ειδικά για τους αμάχους, θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για να προστατευθούν οι άμαχοι.

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία στο να σκοτώνεται άμαχος πληθυσμός και σε αυτό το πλαίσιο είναι η προσέγγισή μας για την παροχή απρόσκοπτης ανθρωπιστικής βοήθειας», είπε ο ΠτΔ.

Εξέφρασε για άλλη μια φορά τη διαφωνία του για το γεγονός ότι η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα για το θέμα της Μέσης Ανατολής.

Επανέλαβε ότι στέλνουμε ένα πολύ λανθασμένο μήνυμα στην περιοχή και είναι γι’ αυτό το λόγο που ως Κυπριακή Δημοκρατία μίλησε με κάποιους των εταίρων μας στα μεσογειακά κράτη «έτσι ώστε να επιχειρήσουμε να διοργανώσουμε κάτι στην παρουσία και των συνεργατών και των εταίρων μας στην περιοχή, έτσι ώστε να αρχίσουμε να εργαζόμαστε για την μέρα μετά τον πόλεμο».

Τόνισε ότι αν δεν αρχίσουμε να συζητάμε γι’ αυτό, αν δεν καταλήξουμε σε ένα πλαίσιο και βασικές αρχές πολύ φοβάται ότι αυτή η κατάσταση, είτε θα επαναληφθεί είτε θα συνεχιστεί, άρα πρέπει (να υπάρξει κατάληξη).

Είναι η γειτονιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουμε υποχρέωση να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο και ήταν αυτό και το μήνυμα που ο ίδιος είχε στείλει στο Συμβούλιο, επεσήμανε.

Ανέφερε ότι για κάποιες των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία και κάποια άλλα κράτη φυσικά και είναι ικανοποιημένος και ήταν κάτι που στηρίξαμε και ως Κυπριακή Δημοκρατία.

«Έχω όμως εκφράσει τη διαφωνία μου και την ανησυχία μου για τον τρόπο που λήφθηκαν κάποιες αποφάσεις, επίσης για το γεγονός ότι δεν κατέστη δυνατό να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για το θέμα της Μέσης Ανατολής.

Και παρόλο ότι αναγνωρίζω και στηρίζω και συμμετέχουμε ενεργά στις συζητήσεις για το θέμα της Ουκρανίας, δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια και πολύ ορθά είμαστε στην σωστή πλευρά της ιστορίας , δεν μπορώ παρά να κακίσω το γεγονός ότι δεν καταλήξαμε σε κοινά συμπεράσματα σε σχέση με το Μεσανατολικό, είτε γιατί δεν έγινε η κατάλληλη προεργασία, είτε γιατί δεν υπήρξε χρόνος συζήτησης», ανέφερε.

ΠΗΓΗ: philenews.com 

Ο κατοχικός Τατάρ ζήτησε, μέσω TASS, επανεξέταση της ρωσικής πολιτικής στο Κυπριακό – Συνάντηση με Ερντογάν κεκλεισμένων των θυρών στην Κωνσταντινούπολη

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: