Είστε από αυτούς που… λυγίζουν μπροστά στις ενέσεις; Νοτιοκορεάτες τεχνικοί βρήκαν τη λύση: Θα λυγίζει η βελόνα αντί για εσάς [video]

File Photo by HeungSoon from Pixabay




Πρόκειται για μια νέα ενδοφλέβια βελόνα, η οποία είναι άκαμπτη σε θερμοκρασία δωματίου όπως η συμβατική, αλλά μαλακώνει όταν εισάγεται και φτάνει στη θερμοκρασία του σώματος.

Τεχνικοί στη Νότια Κορέα κατάφεραν να αναπτύξουν μια ενδοφλέβια βελόνα (IV) που μπορεί να λυγίζει και να κάμπτεται καθώς εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα.

Η βελόνα IV μόλις εισαχθεί μέσα στον ιστό, μαλακώνει μέσα σε 60 δευτερόλεπτα, ανταποκρινόμενη στη θερμοκρασία του σώματος.

Η ενδοφλέβια έγχυση είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδος άμεσης έγχυσης φαρμάκων σε αιμοφόρα αγγεία, η οποία επιτρέπει την ταχεία δράση των φαρμάκων και τη συνεχή χορήγηση φαρμάκων.

Ωστόσο, οι συμβατικές ενδοφλέβιες βελόνες είναι κατασκευασμένες από σκληρά υλικά, όπως μέταλλο ή πλαστικό, που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη και φλεγμονή στους μαλακούς ιστούς γύρω από το σημείο της ένεσης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι συμβατικές βελόνες ενδοφλέβιας χορήγησης συχνά επίσης αποτυγχάνουν πριν οι ενδοφλέβιες ενέσεις φθάσουν στο τέλος της προβλεπόμενης διάρκειας ζωής τους, κυρίως λόγω της κίνησης του άκαμπτου ενδοφλέβιου σωλήνα στη φλέβα με τα λεπτά τοιχώματα.

«Οι εμπορικά διαθέσιμες συσκευές περιφερικής ενδοφλέβιας πρόσβασης αποτελούνται από ανοξείδωτο ατσάλι ή άκαμπτο πλαστικό που δεν ταιριάζει με την απαλότητα των βιολογικών ιστών», δήλωσε στο Euronews Next ο Karen-Christian Agno, υποψήφιος διδάκτορας στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Korea Advanced Institute of Science & Technology (KAIST).

«Αυτή η αναντιστοιχία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα που επηρεάζουν τόσο τον ασθενή που θα λάβει την ενδοφλέβια ένεση όσο και τον νοσηλευτή που θα χορηγήσει το ενδοφλέβιο φάρμακο. Η βελόνα IV που μαλακώνει στοχεύει να ξεπεράσει τους σημερινούς περιορισμούς των εμπορικών άκαμπτων συσκευών ενδοφλέβιας πρόσβασης».

Μείωση του κινδύνου καταστροφής των ιστών

Οι ερευνητές του KAIST πιστεύουν ότι η μαλακτική επίδραση της βελόνας μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο καταστροφής της φλέβας ενός ασθενούς υπό ενδοφλέβια θεραπεία.

Επειδή η βελόνα έχει μαλακότητα που μοιάζει με ιστό και είναι ελεύθερα παραμορφώσιμη, θα επιτρέψει αυξημένη κίνηση και άνεση για τους ασθενείς.

Η βελόνα που μαλακώνει έχει δυνητικά οφέλη όχι μόνο για τους ασθενείς αλλά και για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης υπόκεινται συχνά σε υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης, όπως η ηπατίτιδα Β και C και ο ιός HIV, ιδίως μετά τη χρήση ενδοφλέβιων βελονών, λόγω της άμεσης επαφής τους με το αίμα.

«Αυτές οι ανησυχίες μπορούν να αποδοθούν στην ακαμψία της δομής των εμπορικών συσκευών πρόσβασης IV, την οποία η μαλακή βελόνα IV ελπίζει να ξεπεράσει», δήλωσε ο Agno.

Με πληροφορίες από Euronews

Κι όμως πέρασαν πενήντα χρόνια: Σαν σήμερα παρουσιάστηκε η πρώτη κονσόλα παιχνιδιού, η «πρωτόγονη» μηχανή – πρόγονος του σημερινού gaming [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: