Κι όμως πέρασαν πενήντα χρόνια: Σαν σήμερα παρουσιάστηκε η πρώτη κονσόλα παιχνιδιού, η «πρωτόγονη» μηχανή – πρόγονος του σημερινού gaming [videos]

FILE PHOTO: Εικόνα από την πρώτη τηλεοπτική κονσόλα παιχνιδιού. Screenshot via YouTube@ yorkie2k/




Πριν από πενήντα χρόνια, σαν σήμερα, ένα επεισόδιο της εκπομπής το «Αύριο του Κόσμου» του BBC παρουσίασε την Magnavox Odyssey, την πρώτη οικιακή κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών στον κόσμο.

Ήταν ένα απλοϊκό αλλά οραματικό σχέδιο και οδήγησε στη σημερινή ακμάζουσα βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

“Ακολουθεί μια ολοκαίνουργια ιδέα από τις ΗΠΑ που μετατρέπει την τηλεόρασή σας σε ένα παιχνίδι που μπορούν να παίξουν δύο,” λέει ο παρουσιαστής, Raymond Baxter, καθώς δείχνει στο βρετανικό κοινό μια συσκευή που θα ξεκινούσε μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων .

Η εφεύρεση ήταν το πνευματικό τέκνο του Ραλφ Μπάερ, ενός Γερμανοαμερικανού μηχανικού, ο οποίος ασχολούνταν με την ιδέα των διαδραστικών τηλεοπτικών παιχνιδιών από τη δεκαετία του 1960.

Με μια μικρή ομάδα είχε αναπτύξει πολλαπλές πρωτότυπες κονσόλες, πριν παρουσιάσει το Odyssey σε ένα ανυποψίαστο αμερικανικό κοινό το 1972, ;;ena έτος πριν από τη μετάδοση του BBC.

Δείτε ΕΔΩ την εκπομπή του BBCΕ

Η κονσόλα αποτελούνταν από ένα μακρόστενο κουτί που μπορούσε να συνδεθεί σε μια τηλεόραση. Συνδέθηκε με δύο ορθογώνια χειριστήρια με καντράν, τα οποία οι παίκτες μπορούσαν να στρίψουν για να ελέγξουν το παιχνίδι.

Σύμφωνα με τα σημερινά πρότυπα gaming, το Odyssey ήταν αρκετά απλοϊκό. Δεν είχε καμία δυνατότητα ήχου, τροφοδοτούνταν από μπαταρίες και το μηχάνημα δεν μπορούσε να κρατήσει πραγματικά σκορ, αφήνοντας στους ίδιους τους παίκτες την υποχρέωση να θυμούνται πώς τα πήγαιναν.

Δείτε το διαφημιστικό του παιχνιδιού στην βρετανική τηλεόραση:

 

Επιστροφή στο μέλλον

Τα γραφικά ήταν επίσης πρωτόγονα. Μπορούσε να παράγει μόνο μια επιλογή από λευκά τετράγωνα και γραμμές σε ολόμαυρο φόντο. Έτσι, η εταιρεία ανέπτυξε μια σειρά πλαστικών επικαλύψεων που θα μπορούσαν να κολληθούν στο μπροστινό μέρος μιας οθόνης τηλεόρασης μέσω στατικού ηλεκτρισμού, προκειμένου να δημιουργηθούν έγχρωμες εικόνες του παιχνιδιού.

Ανέπτυξαν επίσης ένα ελαφρύ όπλο, το οποίο ο παρουσιαστής της εκπομπής του BBC,  Μπάξτερ κρατούσε  με ελαφρώς απειλητικό τρόπο για να στοχεύσει κινούμενες κουκκίδες στην οθόνη, σε ένα παιχνίδι που ονομάζονταν Shooting Gallery.

Αν και μπορεί να φαίνεται στοιχειώδες τώρα, η τεχνολογία – και η ιδέα να μπουν τα βιντεοπαιχνίδια απευθείας στα σπίτια των ανθρώπων – ήταν επαναστατική.

Ο απλοϊκός σχεδιασμός του και τα μίνιμαλ γραφικά του αποδείχθηκαν πλεονέκτημα. Επειδή ήταν εύκολο να κατανοηθεί και να το παίξει κανείς, σήμαινε ότι σχεδόν ο καθένας μπορούσε να το χρησιμοποιήσει. Οι παίκτες γοητεύτηκαν από την καινοτομία του να μπορούν να ελέγχουν ένα παιχνίδι στις δικές τους τηλεοράσεις.

Με την Odyssey, ο Ralph Baer πρωτοστάτησε στην εντελώς νέα ιδέα του οικιακού βιντεοπαιχνιδιού, θέτοντας τις βάσεις για το πολιτιστικό φαινόμενο που έφτασε σε έκρηξη στη συνέχεια.

Διαμόρφωσε την τροχιά μιας ολόκληρης βιομηχανίας.

Το παιχνίδι τένις που μπορεί κανείς να δει να παίζει ο Ρέιμοντ Μπάξτερ, ήταν η έμπνευση για την τεράστια επιτυχία της Atari το 1972 Pong Arcade παιχνίδι, το οποίο το μιμήθηκε τόσο πολύ, που η Magnavox μήνυσε την Atari και άλλες μεγάλες εταιρείες παιχνιδιών Arcade για το σχεδιασμό και τον προγραμματισμό των παιχνιδιών.

Τα χειριστήρια του Odyssey εισήγαγαν την ιδέα των ακουστικών για τους παίκτες, ενώ οι επικαλύψεις της οθόνης της τηλεόρασης θα μπορούσαμε να πούμε ότι προοιωνίζονταν την έννοια της επαυξημένης πραγματικότητας που θα κυριαρχούσε σε παιχνίδια όπως το Pokémon Go.

Ακόμη και η επιρροή των παιχνιδιών του παραμένει. Οι απόηχοι των παιχνιδιών που βασίζονται σε αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, μπορούν να φανούν σε παιχνίδια όπως το Fifa 23 και η ιδέα του παιχνιδιού shooter στα σημερινά παιχνίδια όπως το Call of Duty.

Παρά την πρώιμη καινοτομία του, το Magnavox Odyssey θα επισκιαζόταν γρήγορα από τον ταχύ ρυθμό της αγοράς που δημιούργησε.

Η Atari, που απομακρύνθηκε από τα παιχνίδια Arcade για να εισέλθει στην αγορά των κονσολών λίγα χρόνια αργότερα, σύντομα ξεπέρασε τη Magnavox σε πωλήσεις και ακολούθησε ο “οδοστρωτήρας” Nintendo.

Αλλά, ενώ το Odyssey μπορεί να φαίνεται πολύ μακριά από τις σημερινές μοντέρνες κονσόλες, οι ιδέες πίσω από αυτήν πυροδότησε τη φαντασία αυτών που ακολούθησαν και τροφοδότησε την ανάπτυξη μιας παγκόσμιας βιομηχανίας αξίας περίπου 384,90 δισ. $ σήμερα.

 

 

Με πληροφορίες από BBC

 

Τα κρυμμένα μυστικά του έργου «Νυχτερινή περίπολος» του Ρέμπραντ, ανακάλυψαν επιστήμονες με νέα μέθοδο ακτίνων X

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: