Νέο αντιβιωτικό σκοτώνει βακτήρια που αντιστέκονται στα γνωστά φάρμακα: Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα κατά της πνευμονίας και της σηψαιμίας

Photo by Artem Podrez: https://www.pexels.com/photo/photo-of-woman-looking-through-camera-5726794/




Μπροστά σε μια πρωτοποριακή ανακάλυψη στο τομέα της υγείας βρίσκονται οι επιστήμονες μετά τα αποκαλυπτήρια μιας νέας κατηγορίας αντιβιοτικών, της Zosurabalpin, ικανής να καταπολεμήσει ένα από τα τρία πιο απειλητικά και ανθεκτικά στα φάρμακα βακτήρια: το Carbapenem Acinetobacter baumannii (Crab).

Αυτή η ανακάλυψη σηματοδοτεί μια σημαντική εξ αρχής νίκη στη μάχη κατά των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά λοιμώξεων, ιδιαίτερα στοχεύοντας στα Gram-αρνητικά βακτήρια, μια κατηγορία που προστατεύεται από ένα εξωτερικό περίβλημα που ονομάζεται λιποπολυσακχαρίτης (LPS). Η αντίσταση που παρουσιάζουν τέτοια βακτήρια, συμπεριλαμβανομένου του Καβουριού, στα συμβατικά αντιβιοτικά έχει καταστήσει εξαιρετικά δύσκολη τη θεραπεία τους.

Θεωρούμενο ως κρίσιμο παθογόνο προτεραιότητας 1 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Καβούρι αποτελεί σημαντική απειλή, ειδικά σε νοσοκομειακά περιβάλλοντα μεταξύ ατόμων που εξαρτώνται από αναπνευστήρα. Η τρομερή του αντοχή σε πολλαπλά αντιβιοτικά ενισχύει τη δυσκολία στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των λοιμώξεων. Ωστόσο, η ανακάλυψη του Zosurabalpin φέρνει την ελπίδα, καθώς επέδειξε αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση των εξαιρετικά ανθεκτικών στα φάρμακα στελεχών καβουριού σε πειράματα ποντικών με πνευμονία και σήψη κατά τη διάρκεια προκλινικών δοκιμών.

Η αποτελεσματικότητα του αντιβιοτικού έγκειται στην ικανότητά του να διαταράσσει τη μεταφορά του LPS στην εξωτερική μεμβράνη των βακτηρίων, οδηγώντας ουσιαστικά στην εξαφάνισή τους.

Το Zosurabalpin, το οποίο αναπτύχθηκε από τη Roche Pharma Research and Early Development,  έχει δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, μειώνοντας σημαντικά τα βακτηριακά επίπεδα της πνευμονίας που προκαλείται από τέτοιου είδους βακτήρια σε ποντίκια και αποτρέποντας τους θανάτους από σηψαιμία που σχετίζονται με αυτά τα βακτήρια.

Αυτή η ανακάλυψη, που δημοσιεύτηκε στο Nature με επικεφαλής τον καθηγητή Daniel Kahne στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, έχει σημασία πέρα από τον άμεσο αντίκτυπό της. Αν και αναγνωρίζουν ότι το Zosurabalpin από μόνο του δεν θα λύσει την παγκόσμια απειλή της μικροβιακής αντοχής, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μοναδική του χημική δομή και ο τρόπος δράσης του θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για μελλοντικές προσπάθειες στόχευσης παρόμοιων συστημάτων μεταφοράς σε άλλα βακτήρια. Ένα άλλο αντιβιοτικό, η μουρεπαβαδίνη, στοχεύει επίσης στη μεταφορά LPS, προσφέροντας μια πιθανή επέκταση αυτής της προσέγγισης για την καταπολέμηση των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων όπως η Klebsiella και το E. coli.

Με πληροφορίες από Guardian

Στην εντατική το Βρετανικό NHS: Σε απεργία έξι ημερών από σήμερα οι ειδικευόμενοι γιατροί που διεκδικούν αυξήσεις μισθών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: