Δυο Γερουσιαστές ζητούν εξηγήσεις από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ: «Γιατί αγοράζει ρωσικό πετρελαίο στην Ελλάδα, μέσω της Motor Oil»; Η απάντηση της εταιρείας…

File Photo Οι εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων της Motor Oil, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ




Υπό τον τίτλο «Bipartisan senators seek information about Russian oil flows to U.S. supplier», η εφημερίδα Washington Post δημοσιεύει άρθρο σχετικά με την πίεση που δέχεται το Πεντάγωνο, από το Κογκρέσο, προκειμένου να σταματήσει η ροή ρωσικού πετρελαίου στην εφοδιαστική του αλυσίδα.

Η πίεση ασκείται μετά την σχετική αποκάλυψη που έκανε η Washington Post. Οι Γερουσιαστές Maggie Hassan (Δημοκρατική) και Marco Rubbio (Ρεπουμπλικάνος) οι οποίοι πρωτοστάτησαν στην επιβολή κυρώσεων όσον αφορά το ρωσικό πετρέλαιο, ζήτησαν από το Υπουργείο Άμυνας να εξηγήσει τα μέτρα που λαμβάνει προκειμένου να απομακρύνει το ρωσικό πετρέλαιο από την εφοδιαστική του αλυσίδα. Ζήτησαν απαντήσεις μέσω αρκετών γραπτών ερωτήσεων, καθώς και σχετική ενημέρωση από τον Υπουργό Άμυνας Lloyd Austin, σημειώνεται.

«Ρωσικές οντότητες εκμεταλλεύονται παραθυράκια και τρόπους παράκαμψης, όχι μόνο για να φέρουν φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην αγορά, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις για να πουλήσουν εν κρυπτώ καύσιμα στο Υπουργείο Άμυνας», έγραψαν οι Γερουσιαστές, επικαλούμενοι το σχετικό δημοσίευμα που αφορά στην έρευνα της Washington Post.

Το ρεπορτάζ αφορούσε την παρακολούθηση της αποστολής απαγορευμένων προϊόντων πετρελαίου από ρωσικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας στη Motor Oil Hellas, τον προμηθευτή του Πενταγώνου των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Τα φορτία δρομολογήθηκαν μέσω ενός τερματικού σταθμού στην Τουρκία, ο οποίος ανέφερε μέσω e-mail στην εφημερίδα ότι απλώς αποθηκεύει προϊόντα και συμμορφώνεται με όλους τους νόμους.

  • Το ελληνικό διυλιστήριο ανέφερε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ότι το καύσιμο συνοδεύεται από τελωνειακά έγγραφα που το προσδιορίζουν ως συμβατό με τις κυρώσεις, αλλά τα ναυτιλιακά στοιχεία αποστολής, καθώς και άλλα στοιχεία, ταυτοποιούν μεγάλες ποσότητες προερχόμενες από τη Ρωσία, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Η εφημερίδα δεν μπόρεσε να προσδιορίσει την ακριβή ποσότητα μαζούτ ρωσικής προέλευσης στα προϊόντα που αγοράζει το Πεντάγωνο. Αυτά τα προϊόντα, διυλίζονται μέσω της χρήσης πολλαπλών συστατικών που δεν μπορούν όλα να εντοπιστούν μέσω της παραγωγής.

«Η διαδρομή του πετρελαίου η οποία μοιάζει με λαβύρινθο, από τους τερματικούς σταθμούς στη Ρωσία προς τον στόλο των ΗΠΑ, σχεδόν σίγουρα γίνεται σκόπιμα από τη Ρωσία για να αποφύγει τις κυρώσεις» ανέφεραν οι Γερουσιαστές στην επιστολή τους. «Εναπόκειται στο Υπουργείο Άμυνας να λάβει σαφή μέτρα για να διασφαλίσει ότι δεν συμβάλλει στον πόλεμο του Κρεμλίνου στην Ουκρανία».

Πηγή Washington Post / «Bipartisan senators seek information about Russian oil flows to U.S. supplier»

Άνευ προηγουμένου επίθεση της εφημερίδας Washington Post εναντίον της εταιρείας Motor Oil Hellas: Υπόνοιες για κατευθυνόμενο -από τους Τούρκους- δημοσίευμα λόγω της ανάμειξης τους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: