Δεν συνδέονται τα ελληνικά F-35 με τα τουρκικά F-16, δηλώνει ο Αμερικανός βουλευτής Μικς: Είναι ένας εξ αυτών που θα λάβει τις κρίσιμες αποφάσεις για την Τουρκία

Οι Αμερικανοί βουλευτές Gregory Meeks, G. K. Butterfield, David Cicilline, Ted Deutch και Stacey Plaskett με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αμερικανό πρέσβη Τζόρτζ Τσούνη. Photo via Facebook, House Foreign Affairs Committee Dems




ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τη διαβεβαίωση πως οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται τη σημαντική αξία της Ελλάδας ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ, όπως επίσης και την πεποίθηση πως τα ελληνικά F-35 δεν συνδέονται με την υπόθεση των τουρκικών F-16 έδωσε στους ομογενείς ο βουλευτής των Δημοκρατικών και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ομοσπονδιακής Βουλής, Γκρέγκορι Μικς (Gregory Meeks).

Σύμφωνα με τον Εθνικό Κήρυκα (Χριστόδουλος Αθανασάτος), στην εκδήλωση των ομογενών μας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην ταβέρνα «Διόνυσος» στην Αστόρια, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, αναφέρθηκε στη συνεπή στάση που έχει τηρήσει ο κ. Μικς απέναντι στα ελληνικά εθνικά θέματα, τονίζοντας πως η ελληνοαμερικανική ομογένεια θα πρέπει να συνεχίσει να τον υποστηρίζει, ενόψει και των εκλογών του 2024.

Από την πλευρά του, ο Μάικ Μανάτος, ο οποίος ταξίδεψε από την Ουάσιγκτον προκειμένου να παρευρεθεί στην εκδήλωση, υπενθύμισε πως ο Γκρέγκορι Μικς, ο οποίος σήμερα είναι ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ομοσπονδιακής Βουλής, ενδεχομένως από το 2025 να υπηρετήσει ξανά ως επικεφαλής, με βάση την όλο και ισχυρότερη πιθανότητα των Δημοκρατικών να ανακτήσουν τον έλεγχο της πλειοψηφίας του Σώματος τον επόμενο Νοέμβριο.

Στη δική του τοποθέτηση, ο Γκρέγκορι Μικς τόνισε πως, τόσο ο ίδιος, όσο και ο Ρεπουμπλικανός επικεφαλής της Επιτροπής, Μάικλ Μακόλ (Michael McCaul), έχουν κοινή γραμμή όσον αφορά στα ελληνικά θέματα.

«Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την Ομοσπονδιακή Βουλή και το πού στεκόμαστε απέναντι στην Ελλάδα. Διότι αντιλαμβανόμαστε τη σημασία της σχέσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ και το πώς πρέπει να προχωρήσουμε», είπε ο κ. Μικς, ο οποίος, στη συνέχεια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το κατά πόσον τα ελληνικά F-35 θα έρθουν «πακέτο» με μια ανάλογη ανακοίνωση για τα τουρκικά F-16, ήταν ξεκάθαρος.

«Δεν νομίζω ότι τα F-35 της Ελλάδας είναι συνδεδεμένα με τα F-16 της Τουρκίας. Ξέρω ότι υπήρχαν πολλές συζητήσεις με τον Πρωθυπουργό, πριν και μετά τις εκλογές, και την πρέσβη και αυτό που ξέρω με τις δικές μας συζητήσεις, είναι ότι τα F35 είναι απαραίτητα για την Ελλάδα. Δεν μιλάω για αυτό το θέμα απευθείας με τον Αντονι Μπλίνκεν αλλά εγώ και ο Μακόλ είμαστε μαζί σε αυτό, δεν υπάρχει πολιτικό θέμα», τόνισε ο ομοσπονδιακός βουλευτής.

Αμέσως μετά, ο Φίλιπ Κρίστοφερ έθεσε το θέμα της Κύπρου, ως προς τη σκοπιά της τουρκικής αδιαλλαξίας αλλά και του επικείμενου επίσημου διορισμού της νέας ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

«Θέλουμε να ασκήσουμε πίεση στην Τουρκία. Ο ΟΗΕ διορίζει νέα ειδική απεσταλμένη για την Κύπρο. Εσείς ως μέλος – κλειδί του Κογκρέσου, χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας, για να νιώσουν την πίεση. Αναγνωρίζετε την διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Η Τουρκία τώρα υποστηρίζει την Χαμάς. Εχει 100.000 κόσμο στη φυλακή. Αντιμετωπίζουν τους Κούρδους ως πολίτες β’ κατηγορία. Εχουμε παραβιάσεις που συνεχίζονται», είπε ο κ. Κρίστοφερ με τον Γκρέγκορι Μικς να απαντά πως γνωρίζει τις κινήσεις Ερντογάν.

«Ο,τι έχει πει ο Ερντογάν για το Ισραήλ είναι σημαντικό πρόβλημα, όπως επίσης και τα εμπόδια που θέτει αναφορικά με την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όπως επίσης και ό,τι έχει κάνει αναφορικά με τις απειλές και τις υπερπτήσεις στην Ελλάδα. Αυτά δεν μπορούν να συνεχιστούν», ήταν η τοποθέτησή του.

ΠΗΓΗ: Εθνικός Κήρυκας

Επιστολή του Εντι Ζεμενίδη (ΗΑLC) προς τον Άντονι Μπλίνκεν: Αδικαιολόγητη η καθυστέρηση της διαδικασίας πώλησης των F-35 στην Ελλάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: