Επιστολή του Εντι Ζεμενίδη (ΗΑLC) προς τον Άντονι Μπλίνκεν: Αδικαιολόγητη η καθυστέρηση της διαδικασίας πώλησης των F-35 στην Ελλάδα

FILE PHOTO: Ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC Έντι Ζεμενίδης. Φωτογραφία Πέτρος Κασφίκης




Επιστολή προς τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλινκεν απέστειλε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) Έντι Ζεμενίδης ζητώντας να ενημερωθεί για ποιον λόγο παρατηρείται η πολύμηνη καθυστέρηση στην διαδικασία πώλησης των F-35 στην Ελλαδα.

Ο κ Ζεμενίδης αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του «σας γράφουμε για να εκφράσουμε την ανησυχία μας σχετικά με την προσέγγιση της κυβέρνησης Μπάιντεν στο θέμα της πώλησης των F-35 στην Ελλάδα

.Ως Αμερικανοί πολίτες που έχουμε εργαστεί για την ενίσχυση της διμερούς σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας, είμαστε απογοητευμένοι από την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση αυτής της πώλησης. Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση κινδυνεύει να δημιουργήσει περιττές εντάσεις όχι μόνο με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και με τον ελληνικό λαό.

Πλησιάζει ένα έτος από τότε που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημέρωσε το Κογκρέσο για την πιθανή πώληση F-35 στην Ελλάδα. Λίγο αργότερα, κατά τη διάρκεια του Τέταρτου Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας, εκδόσατε κοινή δήλωση διακηρύσσοντας «και τα δύο μέρη τόνισαν τις προσπάθειες στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδας και προσβλέπουν στη συνέχιση της συνεργασίας για την προμήθεια αμυντικών ειδών όπως τα F-35».

Τον Ιούνιο, εξασφαλίστηκε η τελική απαιτούμενη έγκριση από το Κογκρέσο σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας -αυτό του γερουσιαστή James Risch. Τον Σεπτέμβριο, όταν αρκετοί ελληνοαμερικανικοί οργανισμοί συναντήθηκαν με την ηγεσία του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αυτοί οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η έγκριση της πώλησης των F-35 θα εγκρινόταν σε «λίγες εβδομάδες».

Είμαστε απογοητευμένοι διότι η κυβέρνηση ΗΠΑ δείχνει να θεωρεί δεδομένη την αξιοπιστία και την αφοσίωση της Ελλάδας ως σύμμαχο. Δεν μπορεί η εμβάθυνση της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας να παραμένει όμηρος της δυσλειτουργικής σχέσης με την Τουρκία.

Η απόκτηση F-35 από την Ελλάδα ενισχύει το ΝΑΤΟ ενισχύοντας τις δυνατότητες ενός συμμάχου που έχει σταθεί αποφασιστικά ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία. Επιπλέον, η γεωστρατηγική και διπλωματική σημασία της Ελλάδας για τη δυτική συμμαχία έχει γίνει ακόμη πιο κρίσιμη λόγω της σύγκρουσης στα νότια της Ελλάδας στη Γάζα.

Και στην επιστολή του, ο κ. Ζεμενίδης καταλήγει:

«Η αποτυχία της Τουρκίας να εξασφαλίσει την έγκριση του Κογκρέσου για αγορές F-16 είναι αποτέλεσμα της ακριβώς αντίθετης συμπεριφοράς. Η Άγκυρα συνεργάζεται όλο και περισσότερο και παρέχει πολιτική και οικονομική κάλυψη στη Μόσχα, συμβάλλει περισσότερο στη διαίρεση παρά στην ενότητα εντός του ΝΑΤΟ και έχει αναδειχθεί ως κορυφαίος χορηγός και απολογητής της Χαμάς.

Σε μια εποχή που οι συζητήσεις στην Ουάσιγκτον εγείρουν ερωτήματα στην Ευρώπη σχετικά με την ηγεσία των ΗΠΑ, πρέπει να αποφύγουμε να προκύψουν παρόμοιες αμφιβολίες στην ελληνική κοινή γνώμη. Πρέπει να κάνουμε κάθε βήμα για να βελτιώσουμε μια διμερή σχέση που χαρακτηρίζεται σταθερά ως «η καλύτερη ποτέ». Είναι καιρός αυτή η σχέση να κάνει το επόμενο βήμα. οριστικοποιήστε αμέσως την πώληση F-35.”»

Παρουσία Βαρθολομαίου η εκδήλωση για το νέο βιβλίο του αρχιεπισκόπου Αυστραλίας στο ελληνικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: