«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τι έγινε πριν 50 χρόνια, η μάχη συνεχίζεται και δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ μέχρι να νικήσουμε», δήλωσε ο βουλευτής Ρόμπερτ Μενέντεζ

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ ο Νεότερος. Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας, Χριστόδουλος Αθανασάτος




Σε μια ιδιαίτερη στιγμή του δείπνου για τους τελετάρχες της Εθνικής Παρέλασης, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ κάλεσε στο βήμα τον Ρόμπερτ Μενέντεζ τον Νεότερο, γιο του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ (Bob Menendez Junior), ο οποίος αντιμετωπίζει τις γνωστές δικαστικές περιπέτειες.

«Εμείς οι Ελληνες έχουμε φιλότιμο και δεν ξεχνάμε το όνομα Μενέντεζ», είπε ο Φίλιπ Κρίστοφερ, ενώ ο Ρόμπερτ Μενέντεζ έκανε εκτενή αναφορά στην 50ή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Χίλτον».

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τι έγινε πριν 50 χρόνια. Η μάχη συνεχίζεται και δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ μέχρι να νικήσουμε», τόνισε με θέρμη ο κ. Μενέντεζ, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε.

Η παρουσία των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, οι οποίοι δίνουν ένα ξεχωριστό χρώμα στην εκδήλωση, προκάλεσε αισθήματα συγκίνησης στους παρευρισκόμενους, οι οποίοι τους χειροκρότησαν θερμά κατά την είσοδό τους στην αίθουσα, ενώ ακολούθησε και η καθιερωμένη παρουσίαση του ιστορικού της στολής και του συμβολισμού του βηματισμού τους.

O Φίλιπ Κρίστοφερ κάλεσε αρχικά στο βήμα τον πολιτειακό βουλευτή, Μιχάλη Ταννούση, ο οποίος αναφέρθηκε στην ξεχωριστή σημασία που έχει για τον ίδιο η αφιέρωση της παρέλασης στα 50 χρόνια της τουρκικής εισβολής, με δεδομένη την κυπριακή καταγωγή του.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο υπουργός Μεταφορών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αλέξης Βαφεάδης, έκανε μια ιστορική αναφορά στον ελληνικό απελευθερωτικό αγώνα και τη συνδρομή των απανταχού Ελλήνων, ενώ ο δήμαρχος Χίου, Δρ Ιωάννης Μαλαφής, τόνισε πως η παρουσία του «είναι μια μεγάλη τιμή και αναγνώριση της προσπάθειας όλων των Χιωτών».

Η συμμετοχή της ορχήστρας και της χορωδίας της «Kyrenia Opera» υπό την διεύθυνση του Κωνσταντίνου Γιαννούδη ήρθε να υπενθυμίσει στους πεντακόσιους περίπου ομογενείς που συμμετείχαν στο δείπνο ότι οι πρόσφυγες και γενικότερα ο κυπριακός ελληνισμός κουβαλούν στις καρδιές και στις ψυχές τους την Κερύνεια και ότι αν και πέρασαν πενήντα χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή, εν τούτοις οι ομογενείς επιμένουν.

Από αριστερά διακρίνονται οι Χριστιάνα Βασίλα, Νομική Καστανά, Γιώργος Καρλαύτης, Γιάννης Στρουμπάκης και Φίλιπ Κρίστοφερ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις, Δημήτρης Τσάκας.

Ο κ. Κρίστοφερ ανέφερε ότι ο Πέτρος Μπελέρης, ο οποίος επρόκειτο να εκπροσωπήσει τον φυλακισμένο πατέρα του, τον εκλεγμένο δήμαρχο της Χειμάρρας και επίτιμο τελετάρχη Φρέντυ Μπελέρη δεν μπόρεσε να παραστεί καθώς το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν του χορήγησε βίζα.

Και δεν αρκέστηκε μόνο με αυτό ο κ. Κρίστοφερ, αλλά εξέφρασε την απογοήτευσή του προς τον Λευκό Οίκο διότι μέχρι και ετούτη την ώρα δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα της ομογένειας να προσκαλέσει τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη στον Λευκό Οίκο με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 ετών από την θλιβερή και τραγική εισβολή της Τουρκίας και την παράνομη κατοχή των 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο δείπνο συμμετείχαν και οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς, ενώ ο διοικητής συνταγματάρχης Ηλίας Καρμίρης παρουσίασε τις επτά στολές των ευζώνων και έκανε μια ιστορική αναδρομή στην Προεδρική Φρουρά.

Την παράσταση έκλεψε ο ομογενής πρωταθλητής του NFL, Κάνσας Σίτυ Τσιφς, Γιώργος Καρλαύτης, χαρακτήρισε την επιλογή του ως τελετάρχη ως την μεγαλύτερη τιμή της ζωής του.  Τον κ. Καρλαύτη παρουσίασε ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως Γιάννης Στρουμπάκης, ο οποίος ανήκει στην νεότερη γενιά των στελεχών της ομογένειας.

Η συμμετοχή της ορχήστρας και της χορωδίας της «Kyrenia Opera» υπό την διεύθυνση του Κωνσταντίνου Γιαννούδη ήρθε να υπενθυμίσει στους πεντακόσιους περίπου ομογενείς που συμμετείχαν στο δείπνο ότι οι πρόσφυγες και γενικότερα ο κυπριακός ελληνισμός κουβαλούν στις καρδιές και στις ψυχές τους την Κερύνεια και ότι αν και πέρασαν πενήντα χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή, εν τούτοις οι ομογενείς επιμένουν.

Στο δείπνο παρέστησαν ο φιλέλληνας ομοσπονδιακός βουλευτής Ρόμπερτ Μενέντεζ Τζούνιορ, ο ομογενής πολιτειακός βουλευτής του Μπρούκλιν και του Στάτεν Άϊλαντ, Μιχάλης Ταννούσης, οι τελετάρχες της παρελάσεως Γιώργος Χαρλαύτης, Νίκος Δένδιας (υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας) και ο Αλέξης Βαφεάδης (υπουργός συγκοινωνιών της Κυπριακής Δημοκρατίας), οι πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, Κατερίνα Νασίκα και Ευάγγελος Σάββα.

ΑΚΟΜΑ: ο επίτιμος τελετάρχης, Γιάννης Μαλαφής, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Ιωάννης Πλακιωτάκης, οι βουλευτές Φίλιππος Φόρτωμας (Νέα Δημοκρατία), Θεόφιλος Ξανθόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), Μιλένα Αποστολάκη (ΠΑΣΟΚ) και Νίνα Κασιμάτη (ΣΥΡΙΖΑ), η διευθύντρια Επικοινωνίας της Βουλής, Μαργαρίτα Φλούδα.

ΕΠΙΣΗΣ: Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, οι γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου, πρέσβης Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου και Μιχάλης Φυρίλλας, αντίστοιχα, και εκπρόσωποι όλων των ομογενειακών οργανώσεων.

Πληροφορίες από τον Εθνικό Κήρυκα και τις Αναμνήσεις

Κυρίαρχο σύνθημα στην Εθνική Παρέλαση της Πέμπτης Λεωφόρου, στο Μανχάταν: Τα τουρκικά στρατεύματα έξω από την Κύπρο μας, βροντοφώναξαν οι ομογενείς μας [video, photo]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: