Με αφορμή τη δήλωση της κ. Μπακογιάννη για τα τουρκικά F-16: Ποιος θα επιβάλει στην Τουρκία να μην τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Ελλάδας; Ξέρουμε; Αν όχι ας μην μιλούμε! (video)

Secretary Antony J. Blinken holds a joint press availability with NATO Secretary General Jens Stoltenberg at the Department of State in Washington, D.C., January 29, 2024. Official State Department photo by Chuck Kennedy




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Νέα Υόρκη

Προκάλεσε πολλές αντιδράσεις η αναφορά της κ. Ντόρας Μπακογιάννη στα μαχητικά F-16 που θα αγοράσει η Τουρκία και θα τα αποκτήσει κάποια στιγμή το 2030.

Ειδικά ένα σημείο προκάλεσε …μποφόρ στο πολιτικό σκηνικό: Και κατά πόσο η κατοχική δύναμη θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα αμερικανικά μαχητικά ή όχι εναντίον της Ελλάδας.

Νομίζω το λάθος της πρώην υπουργού Εξωτερικών, ήταν ότι προχώρησε σε σχόλιο χωρίς να γνωρίζει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας του Κογκρέσου με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ -η συμφωνία δεν έγινε ούτε με την Τουρκία, ούτε με την Ελλάδα.

Πρόκειται για το γνωστό ως “πακέτο Μενέντεζ”, που όπως έχω γράψει πολλές φορές διαπραγματεύθηκε ο φιλέλληνας γερουσιαστής πριν προκύψουν τα πολλά προβλήματα του με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Ας μην τα ξαναλέμε: Ο κ. Μενέντεζ έχει απορρίψει τις κατηγορίες και πιστεύει ακράδαντα ότι θα αθωωθεί.

  • Πάμε παρακάτω: Κατά τις συζητήσεις των αξιωματούχων του αμερικανικού υπουργείου με τα στελέχη της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, της οποίας ηγείτο ο κ. Μενέντεζ, αποφασίστηκε ανάμεσα στα πολλά άλλα, ότι η Τουρκία δεν θα δικαιούται να χρησιμοποιήσει τα F-16 για τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου και τις παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου.

Όταν έγινε γνωστή αυτή η συμφωνία -ήταν όρος για να υποστηρίζουν οι νομοθέτες την πώληση των F-16- η Τουρκία αντέδρασε διά του τότε υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Απέρριψε τους όρους. Όμως, οι όροι αφορούσαν την ίδια την Αμερική.

Οι νομοθέτες, και ειδικά ο κ. Μενέντεζ- ζητούσαν το εξής από τον Λευκό Οίκο του Τζο Μπάιντεν. Να τους διαβεβαιώσει γραπτώς, ότι εάν η Τουρκία προχωρήσει σε υπερπτήσεις και σε παραβιάσεις, η αγορά των F-16, θα “παγώσει”.

Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα: Άλλα λέει η συμφωνία, άλλο κατάλαβαν στην Αθήνα -δεν αναφέρομαι στην κυβέρνηση, που σίγουρα γνωρίζει.

Και αυτός είναι ο λόγος που ο ο Έντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής Hellenic American Leadership Council, επιμένει να το φωνάζει, αλλά φαίνεται πως κανένας δεν θέλει να ακούσει.

Λένε τα δικά τους, τα οποία δεν έχουν ούτε μύτη, ούτε πισινό, όπως λένε οι σοφοί στην Κύπρο. Τι είπε ο κ. Ζεμενίδης με το οποίο συμφωνούμε και εμείς, διότι καλύψαμε αυτό το θέμα από την αρχή μέχρι το τέλος;

  • «Αν συνεχίσει η Τουρκία την πολιτική της με την Χαμάς, αν συνεχίσει να χτυπάει τους Κούρδους τώρα που ακόμα υπάρχει πόλεμος ενάντια στο Ισλαμικό κράτος, αν ξαναρχίσει τις υπερπτήσεις ή τις προβοκάτσιες, αν αρχίσει η κλιμάκωση ξανά στο Αιγαίο, δεν θα τα πάρει. Αν δεν αλλάξει πολιτική, δεν θα τα πάρει».

Αναγκαστικά επανέρχομαι στο θέμα των F-35, που παρήγγειλε η Τουρκία, και για τα οποία πλήρωσε και την προκαταβολή. Τονίσαμε τότε, και ο Έντι Ζεμενίδης, και ο Τάσος Ζαμπάς και άλλοι, ότι η κατοχική δύναμη δεν θα έπαιρνε στο τέλος τα F-35 διότι η αγορά του ρωσικού συστήματος S-400, την έθετε αυτόματα κάτω από κυρώσεις.

Η Ομογένεια μας έπεισε τότε αρκετούς νομοθέτες ότι η αγορά των S-400 παραβίαζε τους αμερικανικούς νόμους. Με την ηγεσία του γερουσιαστή Μενέντεζ και με τη βοήθεια σημαντικών βουλευτών και γερουσιαστών, η τότε κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, αναγκάστηκε να σεβαστεί τους νόμους του κράτους. Αυτή ήταν όλη η ιστορία.

Τώρα τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Αλλά μερικοί στην Ελλάδα ξεχνούν ότι ο λόγος για τον οποίο οι Τούρκοι σταμάτησαν τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις, ήταν ο όρος που έθεσαν ο κ. Μενέντεζ και άλλοι φιλέλληνες νομοθέτες.

Είναι αστείο να λέμε μέχρι σήμερα ότι το σοκ των σεισμών και η βοήθεια που πρόσφερε η Ελλάδα, έκαναν τον Ερντογάν να ξανασκεφθεί και να αποφασίσει ότι σταματά τις προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας. ΟΧΙ. Ήταν η αντίσταση των Αμερικανών νομοθετών. Μακάρι να τελειώσουν τα προβλήματα του κ. Μενέντεζ, να αθωωθεί, και θα τα πούμε όλα…

Άρα, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη -με όλο το σεβασμό που της έχω- μίλησε χωρίς να γνωρίζει. Επίσης έπρεπε να ξέρει ότι καμία κυβέρνηση, ούτε η ελληνική, μπορεί να επιβάλει στο Λευκό Οίκο οτιδήποτε. Είτε αφορά στρατιωτικη βοήθεια, είτε οικονομική.

  • Πως θα μπορούσε ο κάθε Πρωθυπουργός της Ελλάδας να πει στον Πρόεδρο της Αμερικής, ότι “ξέρετε, δεν συμφωνώ να πουλήσετε πολεμικό υλικό στην Τουρκία”; Έχουμε παραφρονήσει;

Μόνο το Κογκρέσο μπορεί, και αυτό πρέπει να πειστεί με επιχειρήματα για του λόγους που μία χώρα, όπως π.χ. η Τουρκία, δεν πρέπει να ενισχυθεί στρατιωτικά από τις ΗΠΑ.

Η συμφωνία του Κογκρέσου με την κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν, αναφέρεται στην επιστολή του Άντονι Μπλίνκεν προς τους επικεφαλής των Επιτροπών Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και της Βουλής. Εικάζω ότι εάν ο Αμερικανός υπουργός δεν ανέφερε στην επιστολή τα συμφωνηθέντα, οι αρμόδιοι βουλευτές και γερουσιαστές θα είχαν ήδη αντιδράσει…

ΛΟΙΠΟΝ: Η ανακοίνωση της περασμένης Παρασκευής για την πρόθεση πώλησης των F-16 στην Τουρκία, έχει δρόμο ακόμα. Σύμφωνα με το σχεδιασμό θα τεθούν διάφορα εμπόδια στην κατοχική δύναμη. Εδώ είμαστε και θα τα ξαναπούμε…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η συμφωνία για την απόκτηση των F-35 από την Ελλάδα μας θυμίζει τον μεγάλο αγώνα του Ρόμπερτ Μενέντεζ για να θωρακιστεί η Πατρίδα: Οι εγγυήσεις έναντι της Τουρκίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: