18 δισ ευρώ η στήριξη της ΕΕ το 2023 στην Ουκρανία με την καταβολή της τελευταίας δόσης 1,5 δισ- Για μισθούς, συντάξεις, σχολεία, νοσοκομεία

FILE PHOTO Ukraine’s President Volodymyr Zelensky (R) and President of the European Commission Ursula von der Leyen EPA, SERGEY DOLZHENKO 33483




Σήμερα, η Επιτροπή κατέβαλε την τελική δόση 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του πακέτου Μακροοικονομικής Χρηματοοικονομικής Βοήθειας για την Ουκρανία, ανεβάζοντας τη συνολική στήριξη στα 18 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023.

Με αυτό το μέσο, η ΕΕ βοήθησε την Ουκρανία να καλύψει τις άμεσες χρηματοδοτικές της ανάγκες το 2023 μέσω σταθερής, προβλέψιμης και σημαντικής οικονομικής στήριξης. Αυτή η υποστήριξη θα βοηθήσει την Ουκρανία να συνεχίσει να πληρώνει μισθούς και συντάξεις και να διατηρήσει τις βασικές δημόσιες υπηρεσίες σε λειτουργία, όπως νοσοκομεία, σχολεία και στέγαση για άτομα που μετεγκαταστάθηκαν.

Θα επιτρέψει επίσης στην Ουκρανία να διασφαλίσει τη μακροοικονομική σταθερότητα και να αποκαταστήσει κρίσιμες υποδομές που καταστράφηκαν από τη Ρωσία στον επιθετικό της πόλεμο, όπως ενεργειακές υποδομές, συστήματα ύδρευσης, δίκτυα μεταφορών, δρόμοι και γέφυρες.

Η σημερινή πληρωμή έρχεται αφού η Επιτροπή διαπίστωσε στις 14 Δεκεμβρίου ότι η Ουκρανία έχει εφαρμόσει επιτυχώς τους συμφωνηθέντες όρους πολιτικής και συμμορφώθηκε με τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων, οι οποίες αποσκοπούν στη διασφάλιση της διαφανούς και αποτελεσματικής χρήσης των κεφαλαίων.

Η επιτυχής εφαρμογή της Μακροοικονομικής Χρηματοοικονομικής Βοήθειας για την Ουκρανία (MFA+) δείχνει ξεκάθαρα την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η οποία έχει παράσχει συνολικά σχεδόν 85 δισεκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία και τον λαό της από την έναρξη του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Σήμερα αποδεσμεύσαμε την τελική πληρωμή 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας στην Ουκρανία από την αρχή του έτους, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 18 δισεκατομμύρια ευρώ για ολόκληρο το έτος. Καθώς η Ουκρανία συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον βίαιο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας, πρέπει να συνεχίσουμε να την υποστηρίζουμε για να διασφαλίσουμε την οικονομική της σταθερότητα, να τη μεταρρυθμίσουμε και να την ανοικοδομήσουμε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εργαζόμαστε σκληρά να βρούμε μια συμφωνία το επόμενο έτος για την πρότασή μας για βοήθεια ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία έως το 2027».

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Μαρία Αρώνη
Βέλγιο Βρυξέλλες 

Παγκόσμιο κύμα παιδικής βίας: Στη Γερμανία, μαθήτρια δημοτικού μαχαίρωσε συμμαθήτρια της σοβαρά μετά από διαπληκτισμό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: