Ο Χακάν Φιντάν ανέλαβε το σχέδιο αναγνώρισης του ψευδοκράτους της κατεχόμενης Κύπρου: Το δύσκολο εγχείρημα του πρώην αρχικατάσκοπου της Τουρκίας και οι ανησυχίες της Λευκωσίας

FILE PHOTO: Islamist President Erdogan, in Uzbekistan, met with Illegal co-called “President” of the occupied areas, Ersin Tatar. Photo via Twitter, Presidency of the Republic of Türkiye, @trpresidency




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Λευκωσία

Η τουρκική απαίτηση για εκ προοιμίου αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος, αποτελεί μια στρατηγική επιδίωξη, που διαμορφώθηκε και προωθείται συστηματικά, ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο. Αυτό είναι μια πραγματικότητα.

Όσοι παρακολουθούν από κοντά τις τουρκικές κινήσεις θα αντιληφθούν πως αυτές γίνονται στη βάση ενός σχεδιασμού, ο οποίος εκπονήθηκε και υλοποιείται βαθμηδόν. Πρόκειται συνεπώς για «εθνική πολιτική» της Άγκυρας και εκφράζεται σε διάφορα επίπεδα και εγείρεται μέσα από ένα αφήγημα, που σχεδιάσθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως συναφώς αναφέρεται από διάφορες πηγές, η παρουσία του Χακάν Φιντάν στο υπουργείο Εξωτερικών «σπρώχνει» περισσότερο προς το στόχο αυτό. Είναι ξεκάθαρο πως η τουρκική πλευρά όταν προτάσσει το θέμα αυτό δεν μπλοφάρει.

  • Δεν προβαίνει σε κινήσεις τακτικής. Δεν είναι τακτικισμοί για να κερδίσει κάτι άλλο. Αυτός είναι ο στόχος της, ανεξαρτήτως εάν στο τέλος επιτευχθεί ή όχι. Αυτό θέλει διακαώς ο Ταγίπ Ερντογάν.

Σημειώνεται συναφώς ότι ο Ερσίν Τατάρ έχει ενημερώσει και εγγράφως τα Ηνωμένα Έθνη για τη θέση της τουρκικής πλευράς ενώ παρουσίασε τη θέση αυτή και κατά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία, που είχε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Σε μια συνομιλία στη διάρκεια της οποίας ο Τατάρ κατάγγειλε την ελληνική πλευρά για «παραβιάσεις» στην Πύλα! Παράλληλα, ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα να τον συναντήσει επειδή, όπως είπε, ο κ. Γκουτέρες είδε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στο Κάιρο, στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για τη Μέση Ανατολή.

Είναι, επίσης, σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι σε επιστολή του προς τον τότε Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, τον Ιούνιο του 2022, ο κατοχικός ηγέτης είχε υποστηρίξει  και τα εξής:

«Ο τουρκοκυπριακός ‘’λαός’’ δικαιούται τα ίδια δικαιώματα και προνόμια που ασκεί ο ελληνοκυπριακός λαός. Κατά συνέπεια, για να αποκατασταθεί η απαραίτητη ισορροπία και να προετοιμαστεί το έδαφος για βιώσιμη διευθέτηση, είναι σημαντικό να επιβεβαιωθεί και να διασφαλιστεί η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές μας καθεστώς.

Αυτό θα ανοίξει την πόρτα για ουσιαστικές και επίσημες διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα στοχεύουν στη δημιουργία μιας δομημένης σχέσης συνεργασίας μεταξύ των δύο ισότιμων κρατών».

  • Η αξίωση αυτή της κατοχικής πλευράς αποτελεί προτεραιότητα για το καθεστώς Ερντογάν και το αφήγημα επαναλαμβανόμενο. Είναι δε πρόδηλο ότι σύμφωνα με τους σχεδιασμούς και τις κινήσεις που γίνονται θα επιμένουν μέχρι τέλους για αναγνώριση.

Ο δρόμος προς αυτόν τον στόχο δεν είναι καθόλου εύκολος. Δεν είναι εύκολο προφανώς να αναγνωριστεί έδαφος κράτους-μέλους της Ε.Ε. και του ΟΗΕ.

Ωστόσο, το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αναγνωρισμένο κράτος, έχει σημαντικά εργαλεία στα χέρια για αποτροπή, τα εδάφη που θα αναγνωριστούν είναι κατεχόμενα, δεν διασφαλίζει τίποτε. Άλλωστε στον κόσμου που ζούμε όλα μπορούν να συμβούν. Γι αυτό και χρειάζεται η Λευκωσία να βρίσκεται συνέχεια στην πρίζα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Θέλουν -και λένε- την Κυπριακή Δημοκρατία κράτος προτεκτοράτο: Τι θα γινόταν εάν περνούσε το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν; Πως θα ήταν σήμερα η “διζωνική” Κύπρος;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: