Η Ελλάδα παρακολουθεί βήμα προς βήμα τη δίκη του Μπελέρη: Απαίτηση να επιτραπεί στο δήμαρχο να ορκιστεί και ας συνεχιστεί ανεμπόδιστα η ποινική υπόθεση…

«Η Χειμάρρα είναι ο μόνος δήμος σε όλη την Ευρώπη όπου ο καταψηφισμένος δήμαρχος συνεχίζει να ασκεί εξουσία, ενώ ο εκλεγμένος δήμαρχος στερείται το δημοκρατικό του δικαίωμα να ορκιστεί», δήλωσε ο Σταύρος Παπασταύρου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Φρέντι Μπελέρη. Φωτογραφία από την Καθημερινή




Αρκετά αλβανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) αναδημοσιεύουν την ανάρτηση που έκανε ο Φρέντη Μπελέρης μετά τη συνάντηση που είχε στη φυλακή με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Σταύρο Παπασταύρου, η οποία, υπενθυμίζουμε, έχει ως εξής:

Ευχαριστώ θερμά τον Υπουργό Επικράτειας, κύριο Σταύρο Παπασταύρου, για την πρόσφατη επίσκεψη του στις φυλακές Δυρραχίου όπου βρίσκομαι προφυλακισμένος.

Η συνεχής συμπαράσταση και έμπρακτη παρουσία του ελληνικού κράτους στην πρωτοφανή και κατάφωρα άδικη προφυλάκισή μου και στην στέρηση του δικαιώματος μου να ορκιστώ δήμαρχος, μου δίνουν δύναμη και αισιοδοξία για τη δίκαιη επίλυση της υπόθεσής μου, για την οποία ευελπιστώ.

*Στον τηλεοπτικό σταθμό MCN μίλησε ο εκπρόσωπος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, δικηγόρος Αντώνης Νέτσος, Η παρουσιάστρια ανέφερε εισαγωγικά ότι:

«Η Ελλάδα παρακολουθεί βήμα προς βήμα τη δίκη του Μπελέρη. Στις 22 Νοεμβρίου την παρακολούθησε ο απεσταλμένος της Αθήνας και εκπρόσωπος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, Αντώνης Νέτσος. Ο τελευταίος υποστήριξε ότι, πέρα από τον ‘στημένο’ φάκελο, το δικαστήριο παρατείνει τη δίκη, τη στιγμή που  η έρευνα εις βάρος του έχει ολοκληρωθεί».

Νέτσος: Εφόσον η έρευνα έχει ολοκληρωθεί, η Εισαγγελία δεν έχει δικαίωμα να κάνει ξανά έρευνα.

Δημοσιογράφος: Το αίτημα της Ελλάδας, σύμφωνα με τον δικηγόρο, είναι απλό: Να επιτραπεί στο Μπελέρη να ορκιστεί και η ποινική υπόθεση μπορεί να συνεχιστεί ανεμπόδιστα.

Νέτσος: Η άδεια για να ορκιστεί δεν έχει σχέση με την ουσία της υπόθεσης. Η ορκωμοσία θα αποδείξει ότι η υπόθεση σε βάρος του είναι ποινική και δεν έχει πολιτικές αποχρώσεις. Η Ελλάδα δεν επενδύει στο πρόσωπο Μπελέρη, δεν πιστεύω δηλαδή ότι η περίπτωσή του θα χρησιμοποιηθεί για διαπραγματεύσεις ή για ανταλλάγματα για κάποιο άλλο θέμα. Δεν έχουμε μια υπόθεση μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Η Ελλάδα ως μέλος της Ε.Ε είναι υποχρεωμένη να εποπτεύει εάν γίνονται σεβαστά και εφαρμόζονται κανόνες και αρχές από πλευράς υποψήφιων προς ένταξη χωρών στην Ε.Ε.».

Στο κανάλι, ο δικηγόρος του Μπελέρη, Geni Gjyzari, υπενθύμισε ότι ο πελάτης του κρατείται στη φυλακή για σχεδόν επτά μήνες και ότι η δίκη βρίσκεται στο στάδιο των καταθέσεων δύο κομβικών για την υπόθεση μαρτύρων. Διευκρίνισε ότι πρόκειται για δύο αδέρφια, ο ένας εκ των οποίων φέρεται να πληρώθηκε από το κρυφό ταμείο της αστυνομίας, «κάτι που από μόνο του αποτελεί σκάνδαλο».

Ακολούθως ανέφερε τα εξής:

«Έκανε συμφωνία με την Εισαγγελία, μάρτυρας είναι και ο αδελφός του. Και οι δύο έχουν καταδικαστεί πολλές φορές, κάτι που προκαλεί αμφιβολίες. Υπάρχουν και για τους δύο υπόνοιες ότι χρησιμοποιήθηκαν πολλές φορές από την αστυνομία και την εισαγγελία και σε άλλες υποθέσεις. Εικάζεται ότι χρησιμοποιήθηκαν στον Αυλώνα και εναντίον βουλευτών του ΔΚ.

Ήρθε ο πρώτος μάρτυρας και απάντησε ότι δεν θυμάται τίποτα, το δικαστήριο του επέτρεψε να μην θυμάται. Ο δεύτερος επρόκειτο να συνδέσει τη συνάντηση του Φρέντη με τον αδερφό του, αλλά δεν έρχεται διότι έδωσε δύο καταθέσεις. Στην πρώτη στις 12 Μαΐου, είπε μεταξύ άλλων ότι δεν έχω γνώση για αυτές τις διαδικασίες, δεν έχω συναντήσει τον άνθρωπο που φέρεται να έχει κάνει την πληρωμή, τον Παντελή Κοκαβέση.

Λέει ότι δεν θυμάται τίποτα. Μετά από ένα μήνα, όταν τον κάλεσαν στο Εθνικό Γραφείο Ερευνών, άλλαξε όλη την κατάθεσή του και υποστήριξε ότι εκείνη τη μέρα ήμουν εκεί, εκείνη τη μέρα ο Φρέντη συναντήθηκε με τον αδελφό μου και με τον Παντελή Κοκαβέση.

Πρόκειται για μία ψευδή κατάθεση. Του κάναμε μήνυση, αλλά αυτή δεν προχωρά ενώ είναι σαφές ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές καταθέσεις. Η όλη κατηγορία βασίζεται σε δύο ψευδείς μαρτυρίες δύο αδερφών, που ο ένας καλύπτει τον άλλον.

Ο αρχηγός της αστυνομίας που ήρθε στη δίκη παραδέχτηκε επίσης ότι έχουν χρησιμοποιηθεί και σε άλλες περιπτώσεις. Φαίνεται ότι ένα ένοχο τμήμα της αστυνομίας, όχι όλοι, δύο τρείς έχουν παράνομα συμφέροντα.

Υπάρχει μόνο ένα πράγμα, δεν θέλουν να τους ξεφύγει ο Δήμος από τα χέρια. Ο Δήμος κυβερνάται από αυτούς που έχασαν τις εκλογές εδώ και επτά μήνες, ο νόμος δεν το απαγορεύει. Απολαμβάνουν κάθε προνόμιο που δεν τους το απαγορεύει ο νόμος.

Ο νόμος δεν απαγορεύει την ορκωμοσία του Μπελέρη, αλλά τους συμφέρει να διατηρήσουν αυτού του είδους την κατάσταση. Και τα δύο αυτά αδέρφια έχουν ευνοηθεί και γι’ άλλες υποθέσεις για τις οποίες έχουν κατηγορηθεί, από δικαστές που είχαν κάποιο ρόλο στην υπόθεση Μπελέρη.

Αυτή η υπόθεση ενέχει πολλά σκάνδαλα, από την αρχή μέχρι το τέλος είναι χτισμένη με σκάνδαλα. Ο ένας από τους αδελφούς, ο κυριότερος, είχε δέσει μια ηλικιωμένη γυναίκα στο Δυρράχιο και μια νεαρή κοπέλα, γιατί έκανε έξι μήνες φυλακή το 2019; Το 2020 χτύπησε και λήστεψε έναν ανήλικο στον Αυλώνα.

Η δικαστής και η εισαγγελέας της υπόθεσης πρέπει να κάνουν κάτι, διότι δεν μπορούν να πάνε μπροστά με αυτούς τους μάρτυρες. Η εισαγγελέας της υπόθεσης είπε ότι δεν γνώριζε πως ο μάρτυρας πληρώθηκε με κρυφό ταμείο της αστυνομίας».

Ερωτηθείς για τις «επισκέψεις της ελληνικής πλευράς», ανέφερε ότι:

«Καταδεικνύουν το ενδιαφέρον της για άτομα με διπλή υπηκοότητα. Εφόσον δεν παρεμβαίνουν στη δικαστική διαδικασία, θεωρώ ότι μιλούν για τις αρχές του δικαίου. Γιατί να μην ορκιστεί; Το να μην επιτρέπεται η ορκωμοσία κάνει την όλη διαδικασία πιο περίπλοκη. Η Χιμάρα στο ¼ της θητείας κυβερνάται από τον Jorgo Goro.

Ο νόμος δεν έχει προβλέψει ότι δεν επιτρέπεται να ορκίζεσαι. Ο νόμος προβλέπει τι γίνεται αν δεν εμφανιστείς για να μην ορκιστείς, αλλά το να μην επιτρέπεται να ορκιστεί – όπως στην περίπτωση Μπέλερη – ίσως είναι μοναδική στον κόσμο. Η άρνηση ανάληψης των καθηκόντων του γίνεται με βίαιο τρόπο, οπότε ο διεθνής παράγων ανησυχεί. Να μην του επιτρέπεις να αναλάβει τα καθήκοντά του ενάντια στην βούληση του λαού.

Ο νόμος δεν προβλέπει αυτή τη δυνατότητα, το να μην επιτρέπεται. Έχουν παράνομα συμφέροντα στη Χιμάρα, τέλος. Οι κατασκευές συνεχίζονται».

Στο θέμα Μπελέρη αναφέρεται με ανάρτησή του και ο ιστότοπος Pamfleti με τίτλο «Η Ελλάδα συνεχίζει τις πιέσεις για τον Μπελέρη: Δεν αλλάξαμε στάση, θέλουμε να αφεθεί ελεύθερος και να του επιτραπεί να ορκιστεί!».

Στο σχετικό ρεπορτάζ υποστηρίζει τα ακόλουθα:

«Φαίνεται ότι η Ελλάδα σαν να άλλαξε στάση εδώ και κάποιο καιρό. Δεν αναφέρει πλέον την αποφυλάκιση του Μπελέρη, αλλά μόνο την ορκωμοσία του. Σχετική ερώτηση έγινε στον Έλληνα κυβερνητικό εκπρόσωπο, αυτός όμως απάντησε ότι τα ζητούν και τα δύο».

Στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου αναφέρεται και η ιστοσελίδα του αλβανικού τηλεοπτικού σταθμού Top channel με τίτλο «Η Ελλάδα δεν αλλάζει στάση για τον Μπελέρη: Είναι μοναδική περίπτωση σε όλη την Ευρώπη».

Στην υπόθεση αναφέρθηκε χθες το βράδυ σύντομα και ο Σαλί Μπερίσα (Berisha), στην εκπομπή «Now» της δημοσιογράφου Erla Mëhilli στον τηλεοπτικό σταθμό Euronews Albania.

Επανέλαβε ότι «ο Μπελέρης είναι πολιτικός κρατούμενος, έχουμε συμπεριλάβει την περίπτωσή του και στη ‘μαύρη βίβλο’ των εκλογικών παραβιάσεων της 14ης Μαΐου».

Ο Ράμα θυμήθηκε τη …”Μεγάλη Αλβανία” ή μήπως είναι το πραγματικό όνειρο του; Ο ανιστόρητος χάρτης περιλαμβάνει προφανώς και την ελληνική Ήπειρο…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: