Ο Ράμα θυμήθηκε τη …”Μεγάλη Αλβανία” ή μήπως είναι το πραγματικό όνειρο του; Ο ανιστόρητος χάρτης περιλαμβάνει προφανώς και την ελληνική Ήπειρο…

Η φωτογραφία που δημοσίευσε ο Πρωθυπουγός της Αλβανίας, Έντι Ράμα με τη “Μεγάλη Αλβανία”. Φωτογραφία via Facebook, Edi Rama




Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα (Rama) σε χθεσινή του ανάρτηση στο Facebook με τίτλο «Ο Νοέμβριος των εορτών. Κολόνια», προβάλει φωτογραφίες από την παρέλαση μαθητών με εθνικές σημαίες και ενδυμασίες, με αφορμή την επικείμενη εθνική εορτή της Αλβανίας στις 28 Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, επιλέγει να προβάλει και φωτογραφία από την έκθεση ζωγραφικής στην πλατεία μπροστά από το Δημαρχείο της εκεί πόλης Ερσέκα.

Η φωτογραφία έχει ληφθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται η ζωγραφιά με τη «Μεγάλη Αλβανία», καθώς και ένα περίλυπο Αλβανόπουλο που καλύπτει το πρόσωπό του με την αλβανική σημαία…

Ο ανιστόρητος χάρτης της …”μεγάλης Αλβανίας” περιλαμβάνει προφανώς και την ελληνική Ήπειρο…

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο ιστότοπος ResPublica δημοσιεύει συνέντευξη που έλαβε η μεταφράστρια Ελεάνα Ζιάκου από τον Χιμαριώτη Χρήστο-Αρμάντο Γκέζο που ζει στην Αθήνα, με θέμα το βιβλίο του «Η λάσπη». Στην ερώτηση «πώς αυτοπροσδιορίζονται οι Χιμαριώτες που ζουν στη Χιμάρας σε σχέση με τους άλλους Χιμαριώτες, ελληνόφωνους ή μη», ο Γκέζος απάντησε τα εξής:

«Συχνά η γεωγραφική ζώνη της Χιμάρας προκαλεί παρεξηγήσεις. Οι περισσότεροι στην Ελλάδα δεν την γνωρίζουν. Πιστεύω και στην Αλβανία δεν τη γνωρίζουν καλά. Είμαι από την πολίχνη της Χιμάρας ή το χωριό Χιμάρα.

Η Χιμάρα αποτελείται από το πάνω μέρος και τη Σπηλιά (παράκτια). Συνήθως εμείς οι Χιμαραίοι, θεωρούμε Χιμαραίους μόνο εκείνους που είναι από την πολίχνη της Χιμάρας, όχι από τα γύρω χωριά. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της ζώνης είναι ο τοπικισμός. Εμείς ονομάζουμε τους άλλους Δρυμμαδιώτες, Κηπαριώτες κ.ο.κ..

Στην πολίχνη της Χιμάρας, οι ντόπιοι έχουν την ελληνική ως μητρική γλώσσα, τη χιμαριώτικη διάλεκτο την οποία χρησιμοποίησα στο βιβλίο μου. Την αλβανική τη μαθαίνουν στο σχολείο. Γι’ αυτό κι εγώ δεν μπόρεσα να μάθω την αλβανική, ήρθα πολύ μικρός στην Ελλάδα, στην οικογένεια μιλούσαμε μόνο ελληνικά.

Ο πατέρας μου γνώριζε καλά την αλβανική και στην Ελλάδα παρακολουθούσε το αλβανικό κρατικό κανάλι για να είναι ενήμερος. Είχε σπουδάσει στα Τίρανα και ζήσει εκεί μερικά χρόνια. Οι διαφορές στην περιοχή Χιμάρας εμφανίζονται σε απόσταση λίγων χλμ.: Η ελληνική διάλεκτος των Δρυμμάδων διαφέρει από εκείνη της Χιμάρας, στο Πήλουρι μιλούν αλβανικά».

Ο Ερντογάν εξακολουθεί να κρατά σε αγωνία το ΝΑΤΟ, λένε οι Γερμανοί: Η Τουρκία καθυστερεί τη συναίνεση στην ένταξη της Σουηδίας, “παίζει” με την αγορά των πολεμικών αεροσκαφών

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: