Eυφυείς ή θνησιγενείς οι συμβιβασμοί των Ισπανών Σοσιαλιστών με τους Καταλανούς για σχηματισμό κυβέρνησης: Αντάλλαγμα, η χορήγηση της αμφιλεγόμενης αμνηστίας

FIE PHOTO A handout photo made available by Moncloa shows Spanish Prime Minister Pedro Sanchez EPA, MONCLOA, BORJA PUIG DE LA BELLACASA, HANDOUT




Τα μέλη του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) υποστήριξαν σχέδια για εξασφάλιση νέας πρωθυπουργικής θητείας για τον ηγέτη του κόμματος, Πέδρο Σάντσες, σε αντάλλαγμα για τη χορήγηση μιας εξαιρετικά αμφιλεγόμενης αμνηστίας σε άτομα που εμπλέκονται στην παράνομη και μονομερή προσπάθεια για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. πριν από χρόνια.

Η Ισπανία βρίσκεται στα χέρια της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Sánchez από τις ατελέσφορες πρόωρες γενικές εκλογές του Ιουλίου, στις οποίες το PSOE ηττήθηκε οριακά από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP). Αν και το PP κέρδισε τις περισσότερες έδρες, δεν είχε κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αποδείχθηκε ανίκανο να σχηματίσει κυβέρνηση, ακόμη και με την υποστήριξη του ακροδεξιού κόμματος Vox και άλλων, μικρότερων πολιτικών ομάδων.

Ο Sánchez και οι σύμμαχοί του στην αριστερή συμμαχία Sumar έχουν τις καλύτερες πιθανότητες να σχηματίσουν κυβέρνηση, αλλά μπορούν να το κάνουν μόνο με την υποστήριξη των δύο κύριων καταλανικών κομμάτων υπέρ της ανεξαρτησίας, της Καταλανικής Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς (ERC) και Junts (Μαζί). Και τα δύο καταλανικά κόμματα έχουν πει ότι η υποστήριξή τους για την ανάκτηση του PSOE στην εξουσία θα εξαρτηθεί από τη χορήγηση αμνηστίας για τους εκατοντάδες ανθρώπους που συμμετείχαν στην αποτυχημένη προσπάθεια απόσχισης από την Ισπανία τον Οκτώβριο του 2017.

Ενώ το ERC έχει υπογράψει τη συμφωνία του με το PSOE, το Junts, του οποίου ηγείται ο πρώην περιφερειακός πρόεδρος της Καταλονίας Carles Puigdemont –ο οποίος εξακολουθεί να καταζητείται από τα ισπανικά δικαστήρια για τον ρόλο του στην καταδικασμένη πορεία για την καταλανική ανεξαρτησία– εξακολουθεί να διαπραγματεύεται την υποστήριξή του.

Μετά από μια ψηφοφορία αυτή την εβδομάδα –στην οποία δεν χρησιμοποιήθηκε ρητά η λέξη αμνηστία– το 87% των μελών του PSOE δήλωσε ότι ήταν υπέρ «μιας συμφωνίας για σχηματισμό κυβέρνησης με το Σουμάρ και για να προσελκύσει την υποστήριξη άλλων πολιτικών σχηματισμών για να επιτευχθεί η απαραίτητη πλειοψηφία “. Το κόμμα είπε ότι το 11,9% των μελών του ψήφισαν κατά μιας τέτοιας συμφωνίας και το 63,4% των μελών του είχε υπερψηφίσει.

Ο οργανωτικός γραμματέας του PSOE, Santos Cerdán León, είπε ότι το αποτέλεσμα ήταν απόδειξη της επιθυμίας των μελών του κόμματος να αποφύγουν να παραδώσουν περισσότερη εξουσία στο PP και το Vox, που έχουν συνάψει  κυβερνητικούς συνασπισμούς σε πολλές ισπανικές πόλεις και περιοχές.

«Η φωνή των μελών ηχεί δυνατά και καθαρά όταν το PSOE έχει να πάρει μια απόφαση», είπε την Κυριακή. «Το μόνο μας κίνητρο είναι να συνεχίσουμε να ενισχύουμε το κράτος πρόνοιας απέναντι στα οπισθοδρομικά βήματα που έχουν γίνει στις πόλεις και τις περιφέρειες που κυβερνώνται από το PP και τη νοσταλγική ακροδεξιά».

Το PP επιτέθηκε στον Sánchez επειδή υπέκυψε στην αμνηστία, περιγράφοντας την κίνηση ως κυνική προσπάθεια παραμονής στην εξουσία.

Μετά από εβδομάδες υπονοούμενων και εικασιών, ο εν ενεργεία πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τελικά το σχεδιαζόμενο μέτρο το περασμένο Σαββατοκύριακο. «Για το συμφέρον της Ισπανίας, για την υπεράσπιση της συνύπαρξης μεταξύ των Ισπανών, υπερασπίζομαι σήμερα την αμνηστία στην Καταλονία για τα γεγονότα της περασμένης δεκαετίας», είπε ο Σάντσεθ σε συνεδρίαση της ομοσπονδιακής επιτροπής του κόμματός του στη Μαδρίτη το περασμένο Σάββατο.

Ο ηγέτης του PSOE, ο οποίος υποσχέθηκε κάποτε να φέρει τον Πουτζντεμόν πίσω στην Ισπανία για να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη, διακινδύνευσε σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο πριν από δύο χρόνια, δίνοντας χάρη σε εννέα από τους Καταλανούς ηγέτες πίσω από την προσπάθεια για απόσχιση.

Μια δημοσκόπηση στα μέσα Σεπτεμβρίου έδειξε ότι το 70% των Ισπανών αντιτάχθηκε στην αμνηστία και περίπου 200.000 άτομα συμμετείχαν σε πρόσφατες συγκεντρώσεις ενάντια στο μέτρο που οργάνωσαν το PP και το Vox.

Ο Alberto Núñez Feijóo, ο ηγέτης του PP, έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τον Sánchez για ξεπούλημα σε καταλανικά και βασκικά εθνικιστικά κόμματα.

«Το κράτος δικαίου μας αντικαθίσταται από ένα έθνος πολιτών που ανήκουν σε διαφορετική κατηγορία – μια πολιτική ελίτ που ανταλλάσσει προνόμια χωρίς να υπόκειται στους ίδιους νόμους με τους υπόλοιπους Ισπανούς, τους οποίους αυτή η ελίτ θεωρεί πολίτες δεύτερης κατηγορίας», είπε ο Feijóo. την Κυριακή. «Αλλά αυτοί οι Ισπανοί της δεύτερης κατηγορίας δεν θα σκύψουν το κεφάλι ούτε θα μείνουν ήσυχοι. Δεν θα σιωπήσουμε μπροστά σε αυτή την εξαπάτηση και την επίθεση στη δημοκρατία μας».

Αν και το ERC και το Junts έχουν εκμεταλλευτεί την προτεινόμενη αμνηστία ως μέσο αναζωογόνησης του αδιέξοδου περιφερειακού κινήματος ανεξαρτησίας που ο καθένας θέλει να εκπροσωπήσει, η υποστήριξη για μια ανεξάρτητη Καταλονία έχει πέσει κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια.

Στο αποκορύφωμα της κρίσης τον Οκτώβριο του 2017, μια έρευνα του Κέντρου Μελετών Γνώμης της καταλανικής κυβέρνησης διαπίστωσε ότι το 48,7% των Καταλανών υποστήριξε την ανεξαρτησία και το 43,6% όχι. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη τον Ιούλιο από το ίδιο κέντρο, το 52% των Καταλανών αντιτίθεται πλέον στην ανεξαρτησία και το 42% είναι υπέρ.

Ο Σάντσεθ και οι σύμμαχοί του έχουν περιθώριο έως τις 27 Νοεμβρίου για να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν την υποστήριξη του Κογκρέσου για να σχηματίσουν μια νέα κυβέρνηση. Εάν αποτύχουν, το κοινοβούλιο θα διαλυθεί και η Ισπανία θα επιστρέψει στις κάλπες τον Ιανουάριο για τις έκτες γενικές εκλογές της σε εννέα χρόνια.

Mε πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα 

Ο Ζελένσκι πιέζει τις ΗΠΑ για περισσότερη χρηματοδότηση μετά τις αρνήσεις των Ρεπουμπλικανών: Καλεί τον Τραμπ στο Κίεβο να δει ο ίδιος την κατάσταση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: