Σε κενό ηγεσίας η Ισπανία αναμένοντας τις αποφάσεις Σάντσεθ: Τη Δευτέρα ανακοινώνει αν θα παραμείνει πρωθυπουργός μετά τις κατηγορίες κατά της συζύγου του

FILE PHOTO Spain’s Prime Minister Pedro Sanchez (L) speaks during question time at the Lower House in Madrid, Spain, 24 April 2024. EPA/J.P. GANDUL




Την Δευτέρα ξεκαθαρίζει ο πρωθυπουργός τις προθέσεις του αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, αν και επιμένει ότι είναι συκοφαντίες όσα αποδίδονται στη σύζυγό του

Η πιθανή παραίτηση του Πέδρο Σάντσεθ μετά την έναρξη της διαδικασίας κατά της συζύγου του Μπεγκόνια Γκόμεθ, για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής, έχει βυθίσει ξανα την Ισπανία σε πολιτική αβεβαιότητα.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας θα ανακοινώσει τις αποφάσεις για το μέλλον του την ερχόμενη Δευτέρα, 29 Απριλίου, μετά από μια περίοδο έντονου στοχασμού και προβληματισμού.

Ο Σάντσεθ κατηγορεί τα μέσα ενημέρωσης και την ακροδεξιά ότι έχουν ενορχηστρώσει μια εκστρατεία συκοφάντησης της συζύγου του, επειμένοντας ότι ειναι ψευδεις οι κατηγορίες σε βαρος της. Ωστόσο η αντιπολίτευση απαιτει εξηγήσεις.

Xακτηριστικά, η Κουκα Γκαμάρα, γενική γραμματέας του Λαϊκού Κόμματος, λέει: «Ο πρόεδρος πρέπει να εμφανιστεί επειγόντως για να δώσει μια αιτιολογημένη απαντηση για τα σκάνδαλα γύρω από το κόμμα του, την κυβέρνησή του και τη σύζυγό του».

Στον δρόμο υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις. Αλλοι πιστεύουν ότι πρέπει να παραιτηθεί, άλλοι ότι δεν πρέπει καθως είναι θύμα κυνηγητού.Πέρα ωστόσο και από τα όποια προσωπικά κίνητρα, ο Πέδρο Σάντσεθ έχει μπροστά του και σειρά εκλογικών αναμετρήσεων που θα βαρύνουν στην όποια απόφασή του.

Στις 12 Μαΐου στήνονται τοπικές κάλπες στην Καταλονία, που θα διεξαχθούν στον απόηχο της πρόσφατης αμνήστευσης από την κυβέρνηση των αποσχιστών. Λιγότερο από έναν μηνα μετά, στις 9 Ιουνίου, έρχονται και οι ευρωεκλογές. Και ολα αυτά πριν συμπληρωθεί χρόνος από τις βουλευτικές.

“Προσπαθεί ο Σαντσεθ να δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο στο διάλογο, ακριβώς στην αρχή δύο προεκλογικών εκστρατειών, της καταλανικής εκστρατεία και τον επόμενο μήνα της εκστρατείας για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Άρα σαφώς υπάρχει μια στρατηγική. Η οποία δεν είναι σπαραίτητα ασύμβατη με την ειλικρίνεια των λόγων του, αλλά υπάρχει μια στρατηγική», λέει ο Λουις Αρόγιο, πολιτικός επιστήμονας.

Ποια θα είναι η τελική μοίρα του Πέδρο Σάντσεθ; Μόνον ο ίδιος ξέρει αν η τρέχουσα περίοδος είναι απλά ένα ακόμα κεφάλαιο της μακρας πολιτικής του διαδρομής ή αν θα ειναι η τελευταια πράξη του «εγχειριδίου αντίστασης» του, όπως είναι ο τιτλος που επελεξε για την αυτοβιογραφία του.

Με πληροφορίες από gr.euronews.com
Ελλάδα Αθήνα 

Η Ισπανία θα στείλει στην Ουκρανία πυραύλους για συστήματα Patriot αποκαλύπτει η El Pais

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: