Οριστική η… απόσχιση της Αρμενίας από τη Ρωσία: Ο Πούτιν θα συλληφθεί αν πατήσει το πόδι του στη χώρα * Επικυρώθηκε η δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης

FILE PHOTO: Αγόρι κοιτάζει φωτογραφία που παρουσιάζει ως απόλυτο κίνδυνο τον Πούτιν, σε υπαίθρια έκθεση στο Κίεβο της Ουκρανίας. EPA, ROMAN PILIPEY




Το κοινοβούλιο της Αρμενίας επικύρωσε σήμερα το καταστατικό ίδρυσης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), το οποίο θέτει τη χώρα υπό τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου στη Χάγη, μια κίνηση που είναι βέβαιο πως θα εκνευρίσει τη σύμμαχό της Ρωσία.

Εκπρόσωπος του κοινοβουλίου δήλωσε πως 60 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της επικύρωσης του Καταστατικού της Ρώμης του ΔΠΔ και υπέρ της υιοθέτησης μιας δήλωσης για αναδρομική αναγνώριση της δικαιοδοσίας του ΔΠΔ, και 22 ψήφισαν κατά.

Οι ρωσο-αρμενικές σχέσεις έχουν ενταθεί σημαντικά μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και την αδράνεια που επέδειξε η Μόσχα στην ανακατάληψη από το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν του Ναγκόρνο Καραμπάχ, μιας περιοχής που επί τρεις δεκαετίες τελούσε υπό τον έλεγχο των Αρμενίων της περιοχής, οι περισσότεροι από τους οποίους τώρα έχουν φύγει.

Η ένταξη στο ΔΠΔ σημαίνει πως η Αρμενία είναι υποχρεωμένη να συλλάβει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν αν πατήσει το πόδι του εκεί, επειδή το δικαστήριο έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψής του καθώς φέρεται να μετέφερε παράνομα στο ρωσικό έδαφος εκατοντάδες ή και περισσότερα παιδιά από την Ουκρανία — ισχυρισμό που απορρίπτει το Κρεμλίνο.

Η Αρμενία έχει πει πως συζητά τα σχέδιά της με τη Ρωσία, αφότου η Μόσχα την προειδοποίησε τον Μάρτιο για “σοβαρές συνέπειες” αν υποτασσόταν στη δικαιοδοσία του ΔΠΔ.

Το Γερεβάν έχει πει πως η κίνηση είχε πάντοτε σκοπό να αντιμετωπίσει αυτά που λέει πως είναι εγκλήματα πολέμου που διέπραξε το Αζεμπαϊτζάν στη μακρόχρονη σύγκρουση με την Αρμενία, και δεν έχει στόχο τη Ρωσία.

Η Μόσχα εκφράζει ωστόσο αυξανόμενη δυσφορία με τον πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν, ο οποίος έχει πει δημόσια πως η πολιτική της Αρμενίας να εξαρτάται αποκλειστικά από τη Ρωσία για τη διασφάλιση της ασφάλειάς της ήταν λάθος, και διεξήγαγε πρόσφατα κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με δυνάμεις των ΗΠΑ.

Mε πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Γερεβάν, Armenia

Η Γαλλία σπάει την απομόνωση της Αρμενίας μετά την κατάρρευση του Ναγκόρνο Καραμπάχ: Η ΥΠΕΞ Κατρίν Κολονά στο Γερεβάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: