Από τον Αύγουστο του 2022 υπήρχε ένταλμα έκδοσης του «τζιχαντιστή των Βρυξελλών» στην Τυνησία: Δεν «διεκπεραιώθηκε» – Παραιτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης

FILE PHOTO: Belgian police officers and forensics work at the scene of a shooting in Brussels, Belgium, 16 October 2023. EPA/OLIVIER HOSLET




Tην παραίτησή του ανακοίνωσε απόψε ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου, Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν, μετά από νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως για τον τρομοκράτη των Βρυξελλών.

O 45χρονος Τυνήσιος στις 16 Οκτωβρίου σκότωσε δυο Σουηδους πολίτες και τραυμάτισε έναν ακόμη ανοίγοντας πυρ κοντά στην «Πλας Σενκτελέτ» της βελγικής πρωτεύουσας. Οι τρεις Σουηδοί φορούσαν φανέλες της εθνικής Σουηδίας η οποία αντιμετώπιζε εκείνο το βράδυ  αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του Βελγίου στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης για το Euro 2024.

Όπως σημείωσε, «σήμερα το πρωί στις 9 π.μ., παρατήρησα το εξής: στις 15 Αυγούστου 2022, υπήρξε αίτημα έκδοσης από την Τυνησία για αυτόν τον άνδρα. Το αίτημα αυτό διαβιβάστηκε την 1η Σεπτεμβρίου, όπως όφειλε, από τον νομικό πραγματογνώμονα στην εισαγγελία των Βρυξελλών. Ο αρμόδιος δικαστής δεν απάντησε σε αυτό το αίτημα έκδοσης και ο φάκελος δεν διεκπεραιώθηκε».

Τόνισε ότι πρόκειται «ατομικό λάθος. Ένα μνημειώδες λάθος. Ένα απαράδεκτο λάθος. Ένα λάθος με δραματικές συνέπειες. Η ανεξαρτησία ενός δικαστή είναι το θεμέλιο του κράτους δικαίου μας. Πάντα υπερασπιζόμουν αυτήν την αρχή και θα συνεχίσω να την υπερασπίζομαι. Ως υπουργός δικαιοσύνης, δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να παρέμβω στις αποφάσεις ενός δικαστή».

«Αν και αυτό είναι έργο ενός μεμονωμένου και ανεξάρτητου δικαστή, εξακολουθώ να θέλω να αναλάβω την ευθύνη για αυτό το απαράδεκτο λάθος. Δεν ψάχνω απολύτως κανένα πρόσχημα. Δεν ψάχνω για δικαιολογίες. Νιώθω ότι είναι καθήκον μου να το κάνω», κατέληξε ο Βίνσεντ Βαν Κούικενμπορν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ της ανταποκρίτριας Ειρήνης Ζαρκαδούλα
Βρυξέλλες, Belgium

Μετανάστης στη Λαμπεντούζα το ’11, τρομοκράτης στις Βρυξέλλες το ΄23: Εξ αρχής εξτρεμιστής και υπό παρακολούθηση ο Τυνήσιος τζιχαντιστής που εξετέλεσε δύο Σουηδούς στις Βρυξέλλες [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: