Μετανάστης στη Λαμπεντούζα το ’11, τρομοκράτης στις Βρυξέλλες το ΄23: Εξ αρχής εξτρεμιστής και υπό παρακολούθηση ο Τυνήσιος τζιχαντιστής που εξετέλεσε δύο Σουηδούς στις Βρυξέλλες [videos]

FILE PHOTO: Belgian police officers and forensics work at the scene of a shooting in Brussels, Belgium, 16 October 2023. EPA/OLIVIER HOSLET




Κάθε άλλο παρά συνιστά στον κανόνα. Και ούτε σημαίνει ότι κάθε μετανάστης ή πρόσφυγας έχει την ίδια απαρχή και εξέλιξη. Σηματοδοτεί όμως βεβαίως την τραγική επικινδυνότητα των αφελών πολιτικών περί ανοικτών συνόρων.

Ο Τυνήσιος τζιχαντιστής που χθες το  βράδυ σκότωσε δύο Σουηδούς φιλάθλους στις Βρυξέλλες, είχε φθάσει το 2011 στο νησί Λαμπεντούζα, σύμφωνα με ιταλική κυβερνητική πηγή που επιβεβαίωσε πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων ANSA.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Τυνήσιος παρέμεινε για λίγο καιρό στην Ιταλία και ακολούθως ταξίδεψε στη Σουηδία από όπου αργότερα απελάθηκε.

Επέστρεψε στην Ιταλία, όπου το 2016 οι αρχές της Μπολόνια τον χαρακτήρισαν εξτρεμιστή και οι υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούσαν τις κινήσεις του.

Το 2019 έφθασε στο Βέλγιο, αιτήθηκε άσυλο, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε.

Και χθες ο σεσημασμένος και στο Βέλγιο τζιχαντιστής προχώρησε στην αιματηρή επίθεση.

Το χρονικό

Χθες το απόγευμα, ένοπλος άνοιξε πυρ κοντά στην «Πλας Σενκτελέτ» της βελγικής πρωτεύουσας σκοτώνοντας δύο άτομα που φορούσαν φανέλες της εθνικής Σουηδίας (η οποία αντιμετώπιζε χθες το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του Βελγίου στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης για το Euro 2024).

Ο 45χρονος ένοπλος Τυνήσιος τραυμάτισε επίσης και έναν τρίτο Σουηδό πολίτη σε μια βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση, όπως την χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο.

Η Βελγίδα υπουργός Εσωτερικών Ανελίς Φερλίντεν δήλωσε στο δίκτυο VRT ότι ένα αυτόματο όπλο, που βρέθηκε στο “άτομο που εξουδετερώθηκε”, είναι το ίδιο που χρησιμοποιήθηκε για την χθεσινή επίθεση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας Βρυξελλών, λίγο μετά τις 8π.μ. (τοπική ώρα) ένας μάρτυρας ενημέρωσε την αστυνομία ότι εντόπισε τον φερόμενο ως δράστη της επίθεσης σε κατάστημα ποτών στο Schaerbeek.

Στο σημείο μετέβη η αστυνομία. Κατά την επέμβαση ακούστηκαν πυροβολισμοί από αστυνομικούς και ο ύποπτος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε

  • Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, όταν έφτασαν στο σημείο, επιχείρησαν να αναζωογονήσουν τον ύποπτο. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του στις 9:38 π.μ. Σε καφετέρια βρέθηκαν ένα όπλο και μια τσάντα με ρούχα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Αμερικανική δύναμη ταχείας αντίδρασης 2.000 πεζοναυτών κατευθύνεται στο Ισραήλ: Ποιές είναι οι επίλεκτες δυνάμεις που έχει θέσει σε επιφυλακή το Πεντάγωνο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: