Οι διεργασίες για την πρόοδο στα ευρωτουρκικά περνούν μέσα από την Κύπρο: Η διασύνδεση με το Κυπριακό είναι γεγονός, ποιες είναι οι τέσσερις θεματικές; (video)

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετείχε σε δείπνο, ως ο επίτιμος προσκεκλημένος, που διοργάνωσε η Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα, η παλαιότερη οργάνωση της κυπριακής παροικίας στο ΗΒ, με την ευκαιρία της επετείου συμπλήρωσης 90 χρόνων από την ίδρυσή της. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Την επαύριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τα συμπεράσματά του να διασυνδέουν την πρόοδο της νέας στρατηγικής σχέσης των Βρυξελλών και της Άγκυρας με την πρόοδο στο Κυπριακό, ξεκινούν σταδιακά οι διεργασίες για έναρξη της διαδικασίας, μετέδωσε η Χριστίνα Μαύρου στο κανάλι Omega.

Οδηγός, η έκθεση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, η οποία προτείνει τέσσερις θεματικές κοινού ενδιαφέροντος, η κάθε μία με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και υποχρεώσεις που θα πρέπει να εκπληρωθούν.

Η αποκατάσταση του διαλόγου υψηλού επιπέδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και της Τουρκίας στους τομείς οικονομίας-ενέργειας και μεταφορών, ο οποίος είχε ανασταλεί το 2019 (παράνομες γεωτρήσεις εντός Κυπριακής ΑΟΖ).

Προϋπόθεση, η Τουρκία να απέχει απο οποιαδήποτε γεωτρητική δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο ή πράξεις που δεν σέβονται την κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών.

Σε αυτή τη θεματική προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η πρόσκληση του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας στα άτυπα συμβούλια υπουργών εξωτερικών, όταν αυτό κρίνεται σκόπιμο.

Δεύτερη θεματική, για την οποία… καίγεται η Άγκυρα, αυτή της τομεακής συνεργασίας, ειδικότερα στα θέματα εμπορίου και επενδύσεων.

  • Συνεργασία στον τομέα του εμπορίου

«Επανέναρξη συζητήσεων επί του προσχεδίου διαπραγματευτικού πλαισίου για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε-Τουρκίας».

Σε αυτή τη θεματική καταγράφεται η πρώτη, άμεση διασύνδεση με την πρόοδο στο Κυπριακό.

  • Διασύνδεση με πρόοδο στο Κυπριακό

«Σε αυτή τη βάση και σε ένα ευρύτερο ευνοϊκό περιβάλλον για την επανάληψη των συνομιλιών διευθέτησης του Κυπριακού, το Συμβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τις διαπραγματευτικές οδηγίες και να εξουσιοδοτήσει την Επιτροπή για ανοίξει διαπραγματεύσεις για τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης».

Τρίτη θεματική η διαχείριση του μεταναστευτικού, και τέταρτη το θέμα των θεωρήσεων για ταξίδια Τούρκων υπηκόων εντός ευρωπαϊκής επικράτειας.

  • Επισκέψεις Βαρόμετρο

Ενδιαφέρον αποκτά, μετά την απόφαση των 27, η επίσκεψη στις Βρυξέλλες της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, η οποία τοποθετείται το τελευταίο πενθήμερο του μήνα.

Το κατά πόσον αυτή θα διευκολύνει το έργο της ή όχι θα διαφανεί από τα όσα ακούσει από την Άγκυρα. Η πρώτη της αντίδραση, έντονη, βαρόμετρο ωστόσο θεωρείται η επίσκεψη του προέδρου της Γερμανίας στην Τουρκία στις 22 Απριλίου.

«Με τον Steinmeier μας συνδέει φιλία από το παρελθόν μέχρι σήμερα. Θα έχουμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις, θα συζητήσουμε πολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά και εμπορικά ζητήματα», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Η Τουρκία δεν είναι πάντα ο πιο εύκολος, αλλά είναι ένας σημαντικός στρατηγικός εταίρος, διεμήνυε ο Γερμανός Καγκελάριος, καταγράφοντας στα θετικά τη διασύνδεση με το κυπριακό.

«Κατά την άποψή μου είναι σωστό βήμα η συζήτηση για την Τουρκία να περιλαμβάνει συζήτηση για την Κύπρο και αυτό ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για εμένα γιατί χρειάζεται να δούμε πρόοδο σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με αυτό το σύνθετο πρόβλημα», είπε ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.

Θα ακολουθήσει στις 13 Μαΐου η συνάντησή του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι έωλες δικαιολογίες της κ. Ντόρας Μπακογιάννη: Άλλο Κύπρος, άλλο Κόσοβο, λέει τώρα… Η πρώην υπουργός ισχυρίζεται ότι δεν δημιουργείται κανένα προηγούμενο!!!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: