Το επόμενο βέτο στον ορίζοντα θα “κτυπήσει” τα Τίρανα: Λόγω της φυλάκισης του Μπελέρη, η Ελλάδα θα μπορούσε να τορπιλίσει τις φιλοδοξίες της Αλβανίας για εισδοχή στην Ε.Ε.

epa10714113 NATO Secretary General Jens Stoltenberg (2-L) and Dutch Prime Minister Mark Rutte (2-R) welcome Albanian Prime Minister Edi Rama (C) prior to a meeting at the Catshuis, in The Hague, Netherlands. EPA, REMKO DE WAAL




Στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας FAZ δημοσιεύεται άρθρο του Michael Martens, αναφορικά με την απουσία της Αλβανίας στην άτυπη Βαλκανική Σύνοδο που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης του προέδρου της Ουκρανίας, Ζελένσκι (V. Selenskyj) στην Αθήνα τον περασμένο Αύγουστο.

Ο Martens αναφέρει μεταξύ άλλων ότι o Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν προσκάλεσε τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα (Ε. Rama), εμφανές σημάδι ότι η τρίμηνη διαμάχη μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας μπορεί να υπονομεύσει τις ελπίδες της Αλβανίας για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή, η αλβανική εκδοχή εστιάζει στο ότι η Ελλάδα δε δείχνει σεβασμό στην ανεξαρτησία της αλβανικής δικαιοσύνης, ενώ η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι η Αλβανία δεν αντιμετωπίζει με αρμόζοντα τρόπο την ελληνική μειονότητα, θεωρώντας ότι πίσω από τη σύλληψη του Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη (F. Beleri), υπάρχει πολιτικό κίνητρο.

Στο άρθρο παρατίθεται επίσης σύντομο ιστορικό της σύλληψης του F. Beleri, με τον Martens να σχολιάζει ως μη πειστικούς τους ισχυρισμούς Rama περί μη εμπλοκής του στην εν λόγω σύλληψη, καθώς ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει τον Δήμαρχο «απόβρασμα» και «αναλφάβητο» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Ο δημοσιογράφος συνεχίζει εστιάζοντας σε δύο πιθανές αιτίες για την προσωπική ενασχόληση του Πρωθυπουργού της Αλβανίας με τον Δήμαρχο μιας τόσο μικρής πόλης.

  • Πρώτον, το γεγονός ότι ο Beleri σχημάτισε  συνασπισμό  με υποστηρικτές του πρώην Προέδρου της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα (S. Berisha), και ορκισμένου εχθρού του Rama.
  • Δεύτερον, και σύμφωνα με την άποψη των Ελλήνων παρατηρητών, πιο σημαντικός λόγος, το γεγονός ότι η Χειμάρρα βρίσκεται στην επονομαζόμενη αλβανική Ριβιέρα, μια περιοχή με ταχέως αναπτυσσόμενο τουρισμό.

Συνεπώς ο Rama χρειάζεται στη περιοχή ένα πολιτικά πιστό του Δήμαρχο, προκειμένου να εκμεταλλεύονται τα ακίνητα της περιοχής οι πολιτικοί και επιχειρηματικοί του κύκλοι.

Ωστόσο ο Martens χαρακτηρίζει αβάσιμους τους ελληνικούς ισχυρισμούς περί αφανισμού της ελληνικής μειονότητας και της ακίνητης περιουσίας της, όπως ακριβώς και τις κατηγορίες της αλβανικής εισαγγελίας απέναντι στον Beleri.

Συνεχίζει σημειώνοντας ότι πρόκειται εμφανώς για κάτι ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς της μη πρόσκλησης του Πρωθυπουργού της Αλβανίας στην Αθήνα είχε προηγηθεί η παρουσία του ανιψιού του Πρωθυπουργού και Δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, στη Χειμάρρα, προκειμένου να συμμετάσχει σε διαδήλωση για τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας.

Η ελληνική κυβέρνηση απειλεί άλλοτε εμφανώς και άλλοτε πλαγίως, ότι πρόκειται να εμποδίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας, εάν δεν αποφυλακιστεί ο Beleri. Μετά την άσκηση του βέτο της Βουλγαρίας ενάντια στην εισδοχή της Βόρειας Μακεδονίας, θα πρόκειται για το επόμενο βέτο στην περιοχή των Βαλκανίων ενάντια στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).

Ο Rama πάντως δεν μπορεί ούτως ή άλλως να αναμειχθεί στην αλβανική δικαιοσύνη, σύμφωνα δηλώσεις του στην εφημερίδα Καθημερινή που επικαλείται ο ανταποκριτής.

Άλλωστε σύμφωνα με τον Αλβανό Πρωθυπουργό από τη στιγμή που ξεκίνησε η μεταρρύθμιση της αλβανικής δικαιοσύνης, μόνο μια φορά έχει υπάρξει προσπάθεια παρέμβασης στη διαδικασία και μάλιστα από την ελληνική κυβέρνηση.

Τίτλος: «Το επόμενο βέτο στον ορίζοντα»
Υπότιτλος: «Η Ελλάδα θα μπορούσε να τορπιλίσει τις φιλοδοξίες της Αλβανίας για εισδοχή στην ΕΕ».

ΠΗΓΗ: FAZ, Michael Martens

Πήγε στο Σότσι, είδε τον “Βλαδίμηρο” και απήλθε ο Ερντογάν: Κανένα σημάδι σημαντικής εξέλιξης για τα σιτηρά της Ουκρανίας, λέει υποστηρίζει η εφημερίδα Guardian

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: