Πραγματοποιήθηκε η επικοινωνία του κ. Μπάιντεν με τον Νετανιάχου, ενημέρωσε ο Λευκός Οίκος: «Ultimatum» για τη Ράφα και στήριξη της Ουάσιγκτον στην Ιερουσαλήμ…

FILE PHOTO: Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο Τελ Αβίβ, 10 μέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς. EPA/MIRIAM ALSTER / POOL




Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε σήμερα μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, τη στιγμή που το Ισραήλ προετοιμάζει μια ευρεία επίθεση εναντίον της Ράφας, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο.

«Έχουμε καταστήσει σαφή στην ισραηλινή κυβέρνηση την άποψή μας σχετικά με μια μεγάλης κλίμακας χερσαία εισβολή στη Ράφα και ο πρόεδρος θα μιλήσει με τον πρωθυπουργό σήμερα», δήλωσε το πρωί, ώρα Ουάσιγκτον, στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε και ο Λευκός Οίκος εξέδωσε σχετική ανακοίνωση. Αναφέρει:

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν μίλησε σήμερα το πρωί με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου. Ο Πρόεδρος επιβεβαίωσε το μήνυμά του για το Yom HaShoah, την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την κοινή δέσμευση του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών να θυμούνται τα έξι εκατομμύρια Εβραίους που στοχοποιήθηκαν συστηματικά και δολοφονήθηκαν στο Ολοκαύτωμα, ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της ανθρώπινης ιστορίας, και να δράσουν δυναμικά κατά του αντισημιτισμού και κάθε μορφής μίσους, που τροφοδοτεί τη βία.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό σχετικά με τις προσπάθειες για την εξασφάλιση συμφωνίας της συμφωνίας για τους ομήρους, μεταξύ άλλων μέσω των συνεχιζόμενων συνομιλιών στη Ντόχα του Κατάρ.

Ο Πρωθυπουργός συμφώνησε να διασφαλίσει ότι η διάβαση Kerem Shalom είναι ανοιχτή για ανθρωπιστική βοήθεια για όσους έχουν ανάγκη. Ο Πρόεδρος επανέλαβε τη σαφή θέση του για τη Ράφα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μπάιντεν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν μίλησαν στο τηλέφωνο για 30 λεπτά τη Δευτέρα, συζητώντας τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ομήρων και τις προετοιμασίες του Ισραήλ για χερσαία εισβολή στη Ράφα, δήλωσαν Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Ο Μπάιντεν επιδιώκει να διασώσει μία συμφωνία για τους ομήρους και να αποφύγει μια μαζική ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι βρίσκουν καταφύγιο.

Ενόψει μιας πιθανής χερσαίας εισβολής, το Ισραήλ άρχισε τη Δευτέρα να εκκενώνει Παλαιστίνιους αμάχους από τις ανατολικές περιοχές της Ράφα κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, δήλωσαν οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις.

Η απόφαση να ξεκινήσει η εκκένωση των Παλαιστινίων αμάχων ελήφθη μετά τις συνομιλίες μεταξύ της αντιπροσωπείας της Χαμάς και των μεσολαβητών της Αιγύπτου και του Κατάρ στο Κάιρο που έληξαν χωρίς σημαντική πρόοδο.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι ο Μπάιντεν ζήτησε από τον Νετανιάχου να ξανανοίξει αμέσως το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ μεταξύ του Ισραήλ και της Γάζας, το οποίο έκλεισε την Κυριακή μετά από επίθεση της Χαμάς σε κοντινό φυλάκιο του Ισραηλινού Στρατού που σκότωσε τέσσερις στρατιώτες.

Mε πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΗΠΑ Ουάσιγκτον

Από τη Ντόχα στο Τελ Αβίβ, κάνει την ύστατη προσπάθεια για την ειρήνη: Ο διευθυντής της CIA αναμένεται σήμερα στο Ισραήλ για να συναντήσει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: