Οταν το ΄50 ο Αλμπέρ Καμύ μαγεύεται από τη Λέσβο: «Σε αυτόν τον τόπο ολοκληρώνεται ο κόσμος και η ζωή και ξεκινούν από την αρχή»

Illustration pour la fiche Albert Camus, la parole manquante via wikimedia.org




Η ρεπόρτερ της Frankfurter Allgemeine Zeitung, Άστριντ Καμίνσκι, επισκέπτεται το Σίγρι της Λέσβου και αναφέρεται στις προσωπικές σημειώσεις που είχε καταγράψει ο γνωστός Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας Αλμπέρ Καμύ, όταν επισκέφθηκε το χωριό στα τέλη της δεκαετίας του ’50.

«Ο Καμύ ταξίδεψε τότε με ένα ιστιοφόρο, ακολουθώντας τη δίψα για “ηλιακή σκέψη” – τον μεσογειακό τρόπο ύπαρξης, ο οποίος ήταν μια πραγματική ουτοπία για τον άνθρωπο που μεγάλωσε στην Αλγερία […] Το Σίγρι, που βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Ερεσού, γενέτειρας της αρχαίας ποιήτριας Σαπφούς […] δεν ήταν ένας τουριστικός προορισμός την εποχή του Καμύ. Ακόμη και στην κλασική μυθολογία, ο τόπος δεν έπαιζε κάποιον ιδιαίτερο ρόλο. Επί Τουρκοκρατίας κτίστηκε εκεί ένα εμπορικό λιμάνι, κυρίως για την εξαγωγή βελανιδιών, που λειτουργούσες επίσης ως φρούριο.

[…] Ο Καμύ φαίνεται να ένιωθε περισσότερο από άνετα εκεί. Οι σύντομες ημερολογιακές καταγραφές που έκανε το 1958, κατά τη δεύτερη επίσκεψή του στο ελληνικό νησί, είναι αινιγματικά υπαρξιακές: μετά από λίγα λόγια για τη βραδινή διάθεση, σημειώνει ότι σε αυτόν τον τόπο ολοκληρώνεται ο κόσμος και η ζωή και ξεκινούν από την αρχή». Ο Καμύ είχε βρει εκεί το σπίτι των ονείρων του. «Ωστόσο σήμερα, οι άνθρωποι στο χωριό γνωρίζουν μόνο ότι το σπίτι υπήρξε, αλλά όχι και την τοποθεσία του».

Mε πληροφορίες από dw.com
Ελλάδα Αθήνα 

Ενας χρόνος χωρίς την Μάρθα Καραγιάννη: Μια περήφανη προσφυγοπούλα που αγαπούσε τον χορό και το τραγούδι… [videos]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: