Παραλύουν τα αμερικανικά Πανεπιστήμια εν μέσω συνεχιζόμενων διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων : Το Κολούμπια ανοίγει το δρόμο, ακυρώνει τελετή αποφοίτησης [videos]

file photo Columbia University professors and other supporters protest the university’s recent actions to the pro-Palestinian students’ camp on the university’s campus, on the steps of Low Memorial Library in New York, New York, USA, 22 April 2024. EPA/SARAH YENESEL




Το Κολούμπια και άλλα πανεπιστήμια επανεξετάζουν τις τελετές έναρξης. Καθώς ξεκίνησαν οι τελετές αποφοίτησης σε κολέγια και πανεπιστήμια στις ΗΠΑ αυτό το Σαββατοκύριακο, εν μέσω διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων στις πανεπιστημιουπόλεις  ορισμένα μεγάλα πανεπιστήμια όπως το Κολούμπια αποφάσισαν είτε να ακυρώσουν είτε να τροποποιήσουν τις κύριες τελετές απόφοίτησης

Το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια ήταν το πρώτο που ακύρωσε την κύρια τελετή αποφοίτησης του στα τέλη Απριλίου, επικαλούμενο «νέα μέτρα ασφαλείας». Καθώς οι συλλήψεις εκτυλίχθηκαν και κλιμακώθηκαν σε καταυλισμούς στις πανεπιστημιουπόλεις την περασμένη εβδομάδα, το παράδειγμά τους ακολουθούν και άλλα πανεπιστήμια.

Τα αιτήματα ποικίλλουν για αυτές τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις που έχουν σαρώσει τις πανεπιστημιουπόλεις τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά οι περισσότεροι διαδηλωτές ζητούν οι Σχολές τους να αποχωρήσουν από εταιρείες και άλλες οντότητες που λένε ότι υποστηρίζουν ή ωφελούνται από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

 

Ακολουθούν οι τελευταίες εξελίξεις:

Πανεπιστήμιο Κολούμπια: Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια ακύρωσε τη Δευτέρα την πανεπιστημιακή τελετή αποφοίτησης που είχε προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, εν μέρει λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, δήλωσε στο CNN ένας αξιωματούχος του πανεπιστημίου. Αντίθετα, είπε ότι «θα καταστήσει το επίκεντρο των δραστηριοτήτων μας για την τελετή αποφοίτησης και τις τελετές σε επίπεδο Σχολής, όπου οι μαθητές τιμούνται ατομικά μαζί με τους συνομηλίκους τους».

Πανεπιστήμιο Emory: Το Πανεπιστήμιο Emory της Ατλάντα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα περιορίσει και θα μεταφέρει την τελετή, αναφέροντας επίσης τις ανησυχίες για την ασφάλεια ως τον κύριο λόγο για την προσαρμογή των σχεδίων.

Απεργία πείνας Πρίνστον: Ορισμένοι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον στο Νιου Τζέρσεϊ ξεκίνησαν απεργία πείνας μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, σύμφωνα με μια φοιτητική ομάδα διαμαρτυρίας. Τουλάχιστον 17 προπτυχιακοί φοιτητές συμμετείχαν από την Κυριακή, σύμφωνα με την Daily Princetonian. Από το Πρίνστον ειπώθηκε στο CNN ότι «ενδιαφέρονται για την ευημερία τους» και ότι οι γιατροί παρακολουθούσαν την ομάδα.

Βρετανικά πανεπιστήμια: Οι διαδηλώσεις στις πανεπιστημιουπόλεις έχουν εξαπλωθεί και πέρα από τον Ατλαντικό, όπου φιλοπαλαιστινικοί καταυλισμοί έχουν στηθεί στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ στην Αγγλία, καθώς οι φοιτητές εκεί καλούν την ηγεσία να διακόψει τους δεσμούς με το Ισραήλ. Στη δήλωση, η ομάδα είπε ότι «στέκεται αλληλέγγυα» με τους φοιτητές σε όλο τον κόσμο «από το CUNY στο UCLA, το Trinity College έως το Sciences Po».

Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια: Η αστυνομία εκκαθάρισε έναν φιλοπαλαιστινιακό καταυλισμό διαδηλώσεων στο USC χωρίς να προβεί σε καμία σύλληψη την Κυριακή, ανέφερε η Σχολή. Ήταν η δεύτερη φορά που η αστυνομία διέλυσε έναν καταυλισμό στο πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες. Η πρόεδρος του σχολείου Κάρολ Φολτ είπε σε μια δήλωση ότι οι διαδηλωτές επέλεξαν να «παραβιάσουν το νόμο» και ότι οι καταυλισμοί δεν θα γίνουν ανεκτοί στην πανεπιστημιούπολη.

Με πληροφορίες από cnn.com

Κατάληψη από φοιτητές σε τμήμα του πανεπιστήμιου της Γάνδης: Αιτήματα υπέρ των Παλαιστινίων και ισχυρότερων δεσμεύσεων για την πράσινη μετάβαση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: