Πήγε στο Σότσι, είδε τον “Βλαδίμηρο” και απήλθε ο Ερντογάν: Κανένα σημάδι σημαντικής εξέλιξης για τα σιτηρά της Ουκρανίας, λέει υποστηρίζει η εφημερίδα Guardian

epa10839657 Russian President Vladimir Putin (R) and Turkey’s President Recep Tayyip Erdogan (L) meet in Sochi, Russia, 04 September 2023. EPA, MIKHAEL KLIMENTYEV, SPUTNIK, KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT




Σε άρθρο του ο διπλωματικός συντάκτης της εφημερίδας Guardian, Patrick Wintour, αναφέρεται στη συνάντηση των αυταρχικών προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν, στο Σότσι.

Γράφει μεταξύ άλλων πως ο Τούρκος πρόεδρος, ολοκλήρωσε τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Vladimir Putin υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να αναβιώσει η συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

  • Αλλά δεν υπήρξαν ενδείξεις επίτευξης κάποιας σημαντικής προόδου, καθώς ο Ρώσος ηγέτης κατηγόρησε και πάλι τη Δύση για αθέτηση υποσχέσεων.

Ο Putin ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρξε καμία κρίση στις παγκόσμιες αγορές σιτηρών από τότε που η Μόσχα αποσύρθηκε από τη συμφωνία πριν από δύο μήνες, λόγω της αποτυχίας, όπως είπε, της Δύσης να τηρήσει τη δική της πλευρά της συμφωνίας που καλύπτει τις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων.

Είπε ότι οι τιμές πέφτουν και ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις έλλειψης τροφίμων. Η στάση του υποδηλώνει πως θεωρεί ότι η Ρωσία επωφελήθηκε από την αποχώρηση από τη συμφωνία για τα σιτηρά και στη συνέχεια από τον βομβαρδισμό ουκρανικών λιμένων που προηγουμένως εξήγαγαν ουκρανικά σιτηρά.

Δήλωσε ότι θα ήταν πρόθυμος να “αναζωογονήσει τη συμφωνία” όταν ικανοποιηθούν όλα τα ρωσικά αιτήματα. Ήταν η πρώτη προσωπική συνάντηση μεταξύ του Erdoğan, του επικεφαλής διαπραγματευτή πίσω από την πρώτη συμφωνία, και του Putin μετά την κατάρρευση της συμφωνίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος προηγουμένως διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο να πείσει τον Putin να παραμείνει στη συμφωνία, και τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να πείσουν τον Putin να επιστρέψει σε αυτήν.

“Ως Τουρκία, πιστεύουμε ότι θα καταλήξουμε σε μια λύση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σε σύντομο χρονικό διάστημα”, δήλωσε ο Erdoğan στο Σότσι.

Είπε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να απαλύνει τη διαπραγματευτική της θέση έναντι της Ρωσίας σχετικά με τη συμφωνία για τα σιτηρά. Εάν ποτέ ξεκινήσουν ευρύτερες ειρηνευτικές συνομιλίες, ο Ερντογάν είναι πιθανό να είναι βασικός διαμεσολαβητής» εκτιμά ο συντάκτης.

Ο Putin έχει δηλώσει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιστρέψει στη συμφωνία για τα σιτηρά εάν η Δύση υπογράψει μνημόνιο για τη διευκόλυνση των ρωσικών εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων.

“Θα το κάνουμε αυτό μόλις εφαρμοστούν πλήρως όλες οι συμφωνίες για την άρση των περιορισμών στις εξαγωγές ρωσικών γεωργικών προϊόντων”, δήλωσε στο Σότσι. Η Δύση λέει ότι έχει ήδη εκδώσει ολοκληρωμένες οδηγίες που τονίζουν τις ευρείες εξαιρέσεις στις κυρώσεις της κατά των ρωσικών εξαγωγών τροφίμων.

  • Προηγουμένως είχε προσπαθήσει να διαβεβαιώσει τον Putin ότι οι ρωσικές εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων δεν υπόκεινται στις δυτικές κυρώσεις. Η Ρωσία εξήγαγε 56 εκατ. τόνους προϊόντων σιτηρών στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, κερδίζοντας 41 δισ. δολάρια στην πορεία, ισχυρίζεται η Δύση.

Η Μόσχα δήλωσε ότι στην πράξη οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί στις πληρωμές, τα logistics και την ασφάλιση εμπόδισαν τις μεταφορές, αφήνοντας ανεκπλήρωτες τις δυτικές δεσμεύσεις. Η Μόσχα επιθυμεί επίσης την επανασύνδεση της Ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας με το διεθνές σύστημα πληρωμών Swift.

Η Δύση απέκοψε την τράπεζα τον Ιούνιο του 2022 στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν ως απάντηση στην εισβολή, αλλά οι περιορισμοί δεν ισχύουν για νέο χρέος ή μετοχές. Το Κρεμλίνο είναι επίσης πρόθυμο να επανεκκινήσει έναν κρίσιμο αγωγό αμμωνίας που καταλήγει στο Pivdennyi στην περιοχή της Οδησσού, κάτι στο οποίο οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι όλο και πιο ανοιχτοί, αν το Κίεβο το επιτρέψει, δεδομένου του ρόλου της αμμωνίας ως βασικού συστατικού λιπασμάτων.

Οι διαφωνίες, που αφορούν πολύπλοκες λεπτομέρειες, έχουν γίνει ένα σημαντικό πεδίο προπαγανδιστικής μάχης, καθώς η Ρωσία και η Δύση προσπαθούν να πείσουν τις φτωχότερες χώρες και τις ισχυρότερες χώρες των Brics ότι ο αντίπαλός τους ευθύνεται για τον πληθωρισμό και τις ελλείψεις σιτηρών που προκύπτουν.

Για να γλυκάνει τα πράγματα, η Ρωσία προσφέρθηκε να προμηθεύσει έως και 1 εκατ. τόνους ρωσικών σιτηρών στην Τουρκία σε μειωμένες τιμές για την επακόλουθη επεξεργασία τους σε τουρκικά εργοστάσια και την αποστολή τους στις χώρες που τα έχουν περισσότερο ανάγκη. Ο πληθωρισμός στην Τουρκία είναι στο 60%, και οι τιμές των τροφίμων δεν βοηθούν» σημειώνει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: Guardian, Patrick Wintour – “No sign of Black Sea grain breakthrough after Erdoğan-Putin talks”

Πολλή φασαρία για το τίποτα η συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν στο Σότσι: Επιμένει να «δικαιωθεί» στα αιτήματά του για τα σιτηρά ο Βλαδίμηρος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: