Οργανώσεις για την Ελευθερία του Τύπου καταδικάζουν τις επιθέσεις εναντίον των δημοσιογράφων Γιώργου Παπαχρήστου και Κώστα Βαξεβάνη

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος στην εκπομπή του Ιορδάνη Χασαποπούλου και της Ανθής Βούλγαρη. Φωτογραφία από το κανάλι Omega




Οι οργανώσεις ARTICLE 19, European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), European Federation of Journalists, International Federation of Journalists, International Press Institute (IPI), OBC Transeuropa (OBCT) συνυπέγραψαν ανακοίνωση με την οποία καταδικάζουν τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον των Ελλήνων δημοσιογράφων Γιώργου Παπαχρήστου και Κώστα Βαξεβάνη.

Καλούν τις αρχές να διερευνήσουν γρήγορα τις επιθέσεις και να διασφαλίσουν ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «στις 29 Αυγούστου, ο Γιώργος Παπαχρήστος, συντάκτης και σύμβουλος της κεντρώας εφημερίδας Τα Νέα, δέχθηκε επίθεση σε ποδοσφαιρικό αγώνα στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που κατέθεσε ο δημοσιογράφος, ο επιχειρηματίας και εφοπλιστής Γιάννης Καραγιώργης, υποστηριζόμενος από δύο σωματοφύλακες, τον γρονθοκόπησε στο πρόσωπο και στο κεφάλι σε μια απρόκλητη επίθεση.

Ο Καραγιώργης φέρεται επίσης να απείλησε ότι θα σκοτώσει τον Παπαχρήστο και διέταξε τους συνεργάτες του να τον «σκοτώσουν επί τόπου».

Ο Παπαχρήστος μεταφέρθηκε στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο για ιατρικές εξετάσεις και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες για τα τραύματά του. Το κίνητρο της επίθεσης δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί, ωστόσο ο Παπαχρήστος είχε γράψει επικριτικές εκθέσεις για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Καραγιώργη.

Στις 26 Αυγούστου, ο Κώστας Βαξεβάνης, ερευνητής δημοσιογράφος και εκδότης του εβδομαδιαίου εντύπου Documento, δέχτηκε επίθεση μαζί με την οικογένειά του ενώ γευμάτιζε στο νησί της Εύβοιας. Η επίθεση σημειώθηκε αφού ένα άτομο μπήκε στο εστιατόριο, πλησίασε τον δημοσιογράφο και άρχισε να του επιτίθεται λεκτικά:

«Είσαι ένα κακομαθημένο παλιόπαιδο, θα σε τακτοποιήσω, αλλά όχι τώρα,  που τόλμησες να γράψεις για μένα επειδή έχω λεφτά στην Ελβετία». Ο άνδρας συνέχισε να προσβάλλει και να απειλεί τον Βαξεβάνη, διαμαρτυρόμενος για ένα όνομα που προστέθηκε στη «λίστα  Lagarde».

Καθώς η κατάσταση κλιμακώθηκε, η πεθερά του Βαξεβάνη δέχθηκε σωματική επίθεση και χρειάστηκε θεραπεία για τραύματα στο πρόσωπο. Ο άνδρας τράπηκε σε φυγή από το εστιατόριο.

Όπως αναφέρθηκε στο Mapping Media Freedom, οι δημοσιογράφοι του Documento διεξήγαγαν έρευνα για να ταυτοποιήσουν τον άνδρα και να διασταυρώσουν το όνομά του με τη λίστα Lagarde, που δημοσίευσε ο Βαξεβάνης το 2012 και περιείχε τα ονόματα περίπου 2.000 πιθανών φοροφυγάδων με αδήλωτους λογαριασμούς στο υποκατάστημα της ελβετικής τράπεζας HSBC στη Γενεύη.

Σύμφωνα με το Documento, ο δράστης ήταν συγγενής του Μιχάλη Στασινόπουλου, ενός από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες στην Ελλάδα, το όνομα του οποίου περιλαμβανόταν στη λίστα.

Ο Βαξεβάνης είναι γνωστός για τις πολυάριθμες έρευνές του σχετικά με τη διαφθορά, για τις οποίες έχει δεχθεί επανειλημμένα απειλές κατά της ζωής του. Το 2021, του δόθηκε αυξημένη αστυνομική προστασία, αφού η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε προκαταρκτική έρευνα σχετικά με πληροφορίες για συμβόλαιο δολοφονίας που είχε εκδοθεί σε βάρος του.

Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών δημοσίευσε ανακοινώσεις με τις οποίες καταδικάζει και τις δύο επιθέσεις. Ενώ οι οργανώσεις μας χαιρετίζουν την ταχεία δήλωση καταδίκης της επίθεσης κατά του Παπαχρήστου από τον εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης, σημειώνουμε ότι δεν υπήρξε παρόμοια καταδίκη σχετικά με την επίθεση κατά του Βαξεβάνη και της οικογένειάς του λίγες ημέρες νωρίτερα.

Οι οργανώσεις μας καλούν επίσης τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν γρήγορα τις καταγγελίες που υπέβαλαν οι δύο δημοσιογράφοι και να ασκήσουν ποινικές διώξεις κατά των υπευθύνων. Αυτές οι δύο περιπτώσεις βίας υπογραμμίζουν και πάλι την ανησυχητική κατάσταση για την ασφάλεια των δημοσιογράφων στην Ελλάδα και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης ευρύτερα.

Και στις δύο περιπτώσεις, η ταυτότητα των φερόμενων ως δραστών είναι γνωστή στην αστυνομία και τα περιστατικά συνέβησαν μπροστά σε πολλούς μάρτυρες. Ως εκ τούτου, οι συλλήψεις θα πρέπει να ακολουθήσουν γρήγορα. Δεν πρέπει να επιτραπεί σε αυτούς που βρίσκονται πίσω από αυτές τις θρασύτατες επιθέσεις να δρουν ατιμώρητοι.

Οι οργανώσεις μας ανέφεραν αυτές τις περιπτώσεις στην Πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση».

Τραμπούκικη επίθεση κατά του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου από τον εφοπλιστή Καραγιώργη στο ημίχρονο του ΠΑΟ – Μπράγκα: Καταδικάζουν κυβέρνηση, κόμματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: