Η «Media Freedom Act», ασπίδα για την ελευθεροτυπία στην Ευρώπη απέναντι σε ακροδεξιά και λαϊκισμό: Ποιοι και τι ψήφισαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

FILE PHOΤΟ: Αποψη της αίθουσας Ολομέλειας της Ευρωβουλής. ΕPA/RONALD WITTEK




Καθώς το κύμα της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού συνεχίζει να αυξάνεται στην Ευρώπη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε χθες τη «Media Freedom Act», ένα σημαντικό κείμενο που αποσκοπεί στην προστασία της ανεξαρτησίας των δημοσιογράφων και του πλουραλισμού των μέσων ενημέρωσης, μεταδίδει στην ανταπόκριση του στη Le Monde ο Jean Quatremer.

Οι συντηρητικοί του ΕΛΚ, οι σοσιαλιστές, οι κεντρώοι της Renew, οι οικολόγοι και η μισή αριστερή ομάδα (συμπεριλαμβανομένης του LFI) ψήφισαν υπέρ αυτού του κανονισμού, ο οποίος είναι μόνο το πρώτο μέρος μιας δέσμης μέτρων: το δεύτερο, το οποίο στοχεύει στην αποθάρρυνση των “διαδικασιών φίμωσης”, θα ψηφιστεί τον επόμενο μήνα. [..]

Η Επίτροπος για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Vera Jourová, χαρακτήρισε την ψηφοφορία «ιστορική», καθώς «δεν ήταν εύκολο να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, καθώς ο νόμος είχε πολλούς αντιπάλους, αν όχι εχθρούς». Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), αν και φειδωλοί σε φιλοφρονήσεις, δηλώνουν επίσης ενθουσιασμένοι: “Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για το δικαίωμα στην πληροφόρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, δήλωσε η Julie Majerczak, διευθύντρια του γραφείου των RSF στις Βρυξέλλες. [..]

  • Περιέργως, η μάχη δεν επικεντρώθηκε στο οικονομικά ευαίσθητο ζήτημα της συγκέντρωσης των μέσων ενημέρωσης, αλλά στην προστασία των πηγών των δημοσιογράφων, παρατηρεί ο συντάκτης.

Η Γαλλία, με την υποστήριξη της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Πολωνίας και της Ουγγαρίας -δύο χώρες που δεν είναι γνωστές για το ενδιαφέρον τους για το κράτος δικαίου- ήθελε να είναι σε θέση να παρακολουθεί τα μέσα ενημέρωσης, μεταξύ άλλων και μέσω κατασκοπευτικού λογισμικού, σε περίπτωση απειλής της “εθνικής ασφάλειας”, μια αόριστη έννοια που θα επέτρεπε οποιαδήποτε κατάχρηση.

Τελικά, η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατάφεραν να περιορίσουν την εν λόγω παρακολούθηση από τις αρχές σε περιπτώσεις όπου υπήρχε “επιτακτικός λόγος που σχετίζεται με το δημόσιο συμφέρον” που προβλέπεται από το νόμο και υπό τον έλεγχο δικαστή ή ανεξάρτητης αρχής. Στην πραγματικότητα, αυτή η εξαίρεση υπάρχει ήδη για να επιτρέπει στα κράτη να καταπολεμούν την τρομοκρατία και το λαθρεμπόριο κάθε είδους.

Ο κανονισμός υποχρεώνει επίσης τα κράτη μέλη να «σέβονται τη συντακτική ελευθερία και την πραγματική ανεξαρτησία» των μέσων ενημέρωσης γενικά και των μέσων δημόσιας υπηρεσίας ειδικότερα. Τα τελευταία πρέπει να επωφελούνται από «βιώσιμη και προβλέψιμη» χρηματοδότηση και η διοίκησή τους πρέπει να διορίζεται σύμφωνα με διαφανή διαδικασία, με την πρόωρη απόλυση να αποτελεί εξαίρεση και να υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο.

  • Το κείμενο προστατεύει επίσης το δημοσιογραφικό περιεχόμενο από τον καταχρηστικό μετριασμό των διαδικτυακών πλατφορμών. Για να τις αποτρέψει από το να διαγράφουν ή να περιορίζουν αυθαίρετα άρθρα ή βίντεο ρεπορτάζ, ο κανονισμός προβλέπει ειδική μεταχείριση για τα μέσα ενημέρωσης που πληρούν ορισμένους όρους, ιδίως την ανεξαρτησία.

Τέλος, το κείμενο απαιτεί διαφάνεια στην ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης. Πρόκειται μάλιστα να συσταθεί μια νέα “ανεξάρτητη ευρωπαϊκή επιτροπή”, αποτελούμενη από εκπροσώπους των εθνικών ρυθμιστικών αρχών των 27 κρατών μελών, η οποία θα παρακολουθεί τις παραβιάσεις της πολυφωνίας, αλλά οι γνωμοδοτήσεις της δεν θα είναι δεσμευτικές.

Χάρη σε αυτόν τον κανονισμό, πιθανότατα τον επόμενο μήνα, η Επιτροπή θα αποκτήσει εξουσίες για την παρακολούθηση του πλουραλισμού και της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης στα κράτη μέλη. Μένει να δούμε αν η επόμενη Επιτροπή θα έχει την πολιτική βούληση να το πράξει, δεδομένης της ευαισθησίας του τομέα, σημειώνει καταληκτικά ο Quatremer.

Le Monde [Avec le «Media Freedom Act», l’Union européenne s’érige en garante de la liberté de la presse]

Μπλακ-άουτ στην ενημέρωση στην Πορτογαλία: Γενική απεργία των δημοσιογράφων, η πρώτη εδώ και 42 χρόνια – Χαμηλοί μισθοί, απολύσεις, εργασιακή ανασφάλεια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: