Ο ιστότοπος Euractiv γράφει για το περιστατικό βίας κατά δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη: Ομιλεί για τις “στρατηγικές αγωγές” εναντίον του εκδότη του Documento

Ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης. Φωτογραφία Documento




Σε ένα ακόμα περιστατικό που δείχνει τις επισφαλείς συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι Έλληνες δημοσιογράφοι, ο ερευνητής εκδότης Κώστας Βαξεβάνης –υποψήφιος για το βραβείο Daphne Caruana Galizia – και η οικογένειά του, δέχθηκαν λεκτική και σωματική επίθεση την Παρασκευή.

Δράστης είναι ένας επιχειρηματίας του οποίου το όνομα συμπεριλαμβανόταν στην «αμαρτωλή» λίστα Lagarde. Πρόκειται για μια λίστα η οποία περιείχε περίπου 2.000 πιθανούς φοροφυγάδες και ήλθε στην επιφάνεια μετά από έρευνες του συγκεκριμένου δημοσιογράφου, εξηγεί ο συντάκτης Sarantis Michalopoulos στον ιστότοπο Euractiv.

Σημειώνεται ειδικότερα ότι ο Βαξεβάνης έτρωγε με την οικογένειά του και την οκτάχρονη κόρη του σε ένα εστιατόριο την περασμένη Παρασκευή όταν ο επιχειρηματίας πλησίασε το τραπέζι και άρχισε να τον βρίζει. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, η φραστική επίθεση εξελίχθηκε σε σωματική βία.

Ο επιχειρηματίας επιχείρησε να χτυπήσει τη σύζυγο του Βαξεβάνη που είχε το παιδί στην αγκαλιά και όταν η μητέρα της προσπάθησε να σταματήσει την επίθεσή του, γρονθοκοπήθηκε στο πρόσωπο.

«Δέχτηκα επίθεση γιατί έκανα τη δουλειά μου. Η λίστα Lagarde περιείχε 2.062 ονόματα Ελλήνων καταθετών στην ελβετική τράπεζα HSBC, τα οποία η Christine Lagarde παρέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση να ερευνήσει για πιθανή φοροδιαφυγή. Η ελληνική κυβέρνηση έκρυψε τότε τη λίστα. Όταν την έφερα στο φως, δόθηκε εντολή να με συλλάβουν για τιμωρία. Με οδήγησαν στο δικαστήριο με χειροπέδες και ευτυχώς αθωώθηκα και με δύο διεθνή βραβεία», είπε ο Βαξεβάνης στην EURACTIV.

Για τον δημοσιογράφο, το γεγονός ότι 11 χρόνια μετά, ένα άτομο από εκείνη τη λίστα του επιτέθηκε δεν είναι άσχετο με τις τρέχουσες συνθήκες.

«Η ερευνητική δημοσιογραφία και το περιοδικό μου Documento έχουν γίνει στόχος της ελληνικής κυβέρνησης για τις αποκαλύψεις μας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός με αποκάλεσε στη βουλή, όπως και άλλους δημοσιογράφους, “εγκληματία” για τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Novartis και σχεδιάστηκε η δίωξή μου. Πολιτικά πρόσωπα κάνουν συνεχώς μηνύσεις για να με εκφοβίσουν», είπε.

Επισημαίνεται ότι ο Βαξεβάνης έχει δεχθεί πάνω από 100 λεγόμενες «στρατηγικές αγωγές κατά της συμμετοχής στα κοινά» (SLAPPs) για το έργο του και τις έχει κερδίσει όλες. Μόλις τον περασμένο μήνα αθωώθηκε μετά από μήνυση που άσκησε εναντίον του ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, επειδή αποκάλυψε ότι ο υπουργός είχε δώσει χάρη σε εμπόρους ναρκωτικών. «Όταν αθωώθηκα, [ο υπουργός] ανακοίνωσε ότι η Εισαγγελία θα ασκήσει έφεση κατά της δικαστικής απόφασης», είπε ο Βαξεβάνης.

Σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF), η Ελλάδα κατατάσσεται στην 107η θέση όσον αφορά την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και έχει τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

«Καταδικάζουμε τη δειλή λεκτική και σωματική επίθεση στον Κώστα Βαξεβάνη και την οικογένειά του. Μετά την καταγγελία του εκδότη, οι αρχές πρέπει να οδηγήσουν άμεσα τον δράστη στη δικαιοσύνη. Απαιτούμε επίσης από όλα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα που θεωρούν εαυτόν  δημοκρατικά να καταδικάσουν σθεναρά την επίθεση που είναι ακόμα πιο ανησυχητική μιας και στόχευσε και την οικογένεια του Βαξεβάνη», δήλωσε στην EURACTIV ο Pavol Szalai, επικεφαλής του γραφείου EU/Balkans του RSF.

Ο Szalai πρόσθεσε ότι αυτή ήταν η δεύτερη φορά που ένας Έλληνας επαγγελματίας των μέσων ενημέρωσης κινδυνεύει σε λιγότερο από ένα μήνα. Αναφέρθηκε στην περίπτωση του δημοσιογράφου Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου που δέχτηκε ένα σοβαρό απειλητικό τηλεφώνημα αφού άσκησε κριτική σε διάσημο ελληνικό ποδοσφαιρικό σύλλογο σε άρθρο του.

«Θεωρούμε πολύ σοβαρό το γεγονός ότι ισχυροί άνθρωποι αισθάνονται ότι μπορούν να απειλήσουν ξεδιάντροπα τους δημοσιογράφους και νε μένουν ατιμώρητοι. Οι Έλληνες πολιτικοί και η δικαιοσύνη πρέπει να ξεκαθαρίσουν ότι σε μια δημοκρατική χώρα αυτό είναι παντελώς απαράδεκτο», σημείωσε ο Szalai.

Από την πλευρά τους η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ και το κομμουνιστικό κόμμα καταδίκασαν την επίθεση. Τόσο το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας όσο και οι σοσιαλιστές (ΠΑΣΟΚ) δεν έκαναν όμως καμία επίσημη ανακοίνωση, προσθέτει το δημοσίευμα.

Από την κυβέρνηση, μόνον ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης – που έχει επικριθεί συχνά από τον Βαξεβάνη – καταδίκασε δημόσια την επίθεση.

«Η επίθεση σε άτομο, λεκτική ή άλλη μπροστά στην οικογένειά του και στο μικρό παιδί του, είναι καταδικαστέα χωρίς ‘αλλά’ και υποσημειώσεις» […] Στεκόμαστε στο πλευρό του Κώστα Βαξεβάνη σε αυτό και δεν δέχομαι καμία κουβέντα», δήλωσε ο Γεωργιάδης σύμφωνα με το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: Euractive, Sarantis Michalopoulos – Family of Greek journalist who survived over 100 SLAPPs, physically attacked

Σοβαρό επεισόδιο εις βάρος του και τραυματισμό μέλους της οικογένειάς του καταγγέλλει ο Κώστας Βαξεβάνης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: