Συμφιλιωτικός με τους Πολωνούς αίφνης ο δικτάτορας Λουκασένκο: Ζητάει διάλογο με τη Βαρσοβία

File photo: Ο δικτάτορας της Λευκορωσίας, Alexander Lukashenko ομιλεί στη Βουλή της χώρας του. EPA, MAXIM GUCHEK, POOL




Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε σήμερα ότι διέταξε την κυβέρνησή του να επαναλάβει τις επαφές με την Πολωνία, εν μέσω συνοριακών εντάσεων ανάμεσα στη σύμμαχο της Μόσχας και τη γειτονική της χώρα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

“Πρέπει να μιλάμε με τους Πολωνούς. Διέταξα τον πρωθυπουργό να έρθει σε επαφή μαζί τους”, είπε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Οι εντάσεις ανάμεσα στο Μινσκ και τη Βαρσοβία είναι αυξημένες, καθώς έχουν διαφορετικές θέσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με την Πολωνία να βοηθάει οικονομικά και στρατιωτικά το Κίεβο, ενώ η Λευκορωσία είναι σύμμαχος της Μόσχας.

Η Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι προβλέπει να αναπτύξει εν καιρώ κάπου 10.000 στρατιώτες για να προστατεύσουν, ως μέσο “αποτροπής”, τα ανατολικά σύνορά της με τη Λευκορωσία.

Σύμφωνα με τον Λουκασένκο, η πολωνική κυβέρνηση επιδιώκει “την κλιμάκωση, να επιδεινώσει την κατάσταση ώστε να δείξει ότι ορθώς εξόπλισε και επανεξόπλισε τη χώρα”, καθώς πλησιάζουν οι “(βουλευτικές) εκλογές της 15ης του προσεχούς Οκτωβρίου” στην Πολωνία.

Ο Λευκορώσος ηγέτης είπε πως δεν είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν μέσα σε δύο μήνες “σημαντικές αλλαγές”, που θα ήταν “επωφελείς για εκείνους και για εμάς”, στη θέση της Βαρσοβίας.

“Απαιτούν πολλά από εμάς (…) αλλά δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε αυτό, γιατί θα ήταν αντίθετο προς τα συμφέροντά μας”, είπε.

Αν και δήλωσε επίσης “ανοικτός στη συνεργασία”, ο Αλεξάντρ Λουκασένκο κατηγόρησε ευθέως “τους Αμερικανούς ότι πόνταραν στην Πολωνία” προκειμένου να υποδαυλίσουν τις εντάσεις στην περιοχή, εν μέσω πολέμου ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

Η Πολωνία προειδοποίησε πρόσφατα για την απειλή προκλήσεων εκ μέρους της Λευκορωσίας και για ενδεχόμενους κινδύνους από την άφιξη στη χώρα του ομίλου Ρώσων μισθοφόρων Βάγκνερ.

Η Βαρσοβία κατηγορεί επίσης το Μινσκ και τη Μόσχα ότι ενορχηστρώνει μια νέα συρροή μεταναστών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να αποσταθεροποιήσει τη ζώνη.

Mε πληροφορίες από ΑFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Μόσχα, Russian Federation

Ολλανδία: Εργατικό Κόμμα και Πράσινη Αριστερά στηρίζουν τον Φρανς Τίμερμαν για την πρωθυπουργία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: