Αγωνιώδης έκκληση στους Αμερικανούς από Ζελένσκι: Δίνουμε μάχη με τον χρόνο * Τα νέα όπλα πρέπει να έρθουν πιο γρήγορα * Οι Ρώσοι προελαύνουν στην ανατολική Ουκρανία

epa11308343 Ukrainian President Volodymyr Zelensky (R) and NATO Secretary General Jens Stoltenberg (L) attend a joint press conference after their meeting in Kyiv, Ukraine, 29 April 2024. Stoltenberg arrived in Kyiv to meet with top Ukrainian officials amid the ongoing Russian invasion. EPA/SERGEY DOLZHENKO




Ακόμη και η αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και επιπλέον οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία δεν φαίνεται να αντιστρέφει την εικόνα στα μέτωπα, με την Ρωσία να ανακοινώνει ότι επελαύνει στα ανατολικά ελέγχοντας το 18% του εδάφους, και τον Ουκρανό πρόεδρο να απευθύνει αγωνιώδη έκκληση στην Ουάσιγκτον για επίσπευση των αποστολών στρατιωτικής βοήθειας καθώς “οι Ρώσοι  προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την οπλική ανισορροπία.

Συγκεκριμένα, ο  πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα πως ζωτικής σημασίας αμερικανικά όπλα έχουν αρχίσει να φθάνουν στην Ουκρανία σε μικρές ποσότητες και πως η διαδικασία θα πρέπει να προχωρήσει γρηγορότερα καθώς οι προωθούμενες ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να το εκμεταλλευθούν.

  • Ο Ζελένσκι είπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο δίπλα στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πως η κατάσταση στο πεδίο της μάχης εξαρτάται άμεσα από την ταχύτητα της προμήθειας πυρομαχικών στην Ουκρανία.

“Έγκαιρη υποστήριξη για τον στρατό μας. Σήμερα δεν βλέπω τίποτα θετικό ακόμη σε αυτό το σημείο. Υπάρχουν προμήθειες, έχουν αρχίσει λίγο, αυτή η διαδικασία πρέπει να πάει πιο γρήγορα”, είπε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν ένα πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισ. δολαρίων την περασμένη εβδομάδα, βάζοντας τέλος σε μήνες αδιεξόδου στο Κογκρέσο και αυξάνοντας τις ελπίδες στό ότι τα κρίσιμα χαμηλά αποθέματα οβίδων πυροβολικού γρήγορα θα ξαναγεμίσουν.

Ο ανώτατος διοικητής της Ουκρανίας δήλωσε χθες, Κυριακή, πως οι στρατιώτες του υποχώρησαν από τρία χωριά στα ανατολικά όπου οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται και σταδιακά κερδίζουν έδαφος.

“Ο ρωσικός στρατός προσπαθεί τώρα να εκμεταλλευθεί μια κατάσταση όπου περιμένουμε για προμήθειες από τους εταίρους μας… και αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που η ταχύτητα των παραδόσεων σημαίνει σταθεροποίηση του μετώπου”, είπε ο Ζελένσκι.

  • “Η Ρωσία ετοιμάζεται για επιθετικές ενέργειες”, πρόσθεσε.

Ο Ουκρανός ηγέτης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για προμήθεια προηγμένων συστημάτων εκτόξευσης αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot τα οποία το Κίεβο θέλει να αποκτήσει από τους συμμάχους του ώστε να αντιμετωπίσει τα πλήγματα της Ρωσίας με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και drones.

  • Είπε πως το Κίεβο έχει σημειώσει κάποια πρόοδο στην εξασφάλιση προμηθειών πυραύλων για το σύστημα Patriot, όμως εξακολουθεί να εργάζεται για το θέμα της εξασφάλισης νέων εκτοξευτών πυραύλων.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επέμεινε επίσης πως η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερη βοήθεια για να κερδίσει τον πόλεμο, καθώς η Ρωσία εκμεταλλεύεται τις αποτυχίες της δυτικής βοήθειας προκειμένου να προωθηθεί στο μέτωπο.

“Σημαντικές καθυστερήσεις στην υποστήριξη έχουν σοβαρές συνέπειες στο πεδίο της μάχης”, παραδέχθηκε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

  • “Όμως δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία”, διαβεβαιώσει ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, λέγοντας “πως περισσότερη βοήθεια είναι καθ΄οδόν” και πως νέες ανακοινώσεις για βοήθεια αναμένονται “σύντομα”.

Ο Στόλτενμπεργκ κάλεσε ως εκ τούτου τους συμμάχους να αναλάβουν “μια σημαντική και πολυετή οικονομική δέσμευση (…) προκειμένου να καταδείξουμε πως η υποστήριξή μας στην Ουκρανία δεν είναι βραχυπρόθεσμη”.

“Η Μόσχα πρέπει να καταλάβει πως δεν μπορεί να κερδίσει”, είπε ο επικεφαλής της ατλαντικής Συμμαχίας.

 

Προελαύνουν οι Ρώσοι στην Ανατολική Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν σήμερα σε σημεία κατά μήκος της γραμμής του μετώπου στην Ουκρανία, καταλαμβάνοντας ένα χωριό στην περιοχή του Ντονέτσκ, κερδίζοντας καλύτερες θέσεις στην περιοχή του Χαρκόβου και αποκρούοντας σειρά ουκρανικών επιθέσεων, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

  • Η Ρωσία ελέγχει περίπου το 18% της Ουκρανίας- στο ανατολικό και νότιο τμήμα- και έχει κερδίσει εδάφη από τότε που απέτυχε η αντεπίθεση του Κιέβου το 2023 να κάνει οποιαδήποτε σοβαρή πρόοδο ενάντια στα ρωσικά στρατεύματα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δώσει εντολή τον Φεβρουάριο στον ρωσικό στρατό να προχωρήσει περαιτέρω εντός της Ουκρανίας μετά την πτώση της πόλης Αβντίιβκα όπου, όπως είπε, τα ουκρανικά στρατεύματα αναγκάσθηκαν να την εγκαταλείψουν εν μέσω χάους . Η Ουκρανία είχε δηλώσει τότε ότι ο στρατός της αποχώρησε από την Αβντίιβκα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο ρωσικός στρατός κατέλαβε το χωριό Σεμένιφκα νοτιοδυτικά της Αβντίιβκα. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι συνέτριψε τις ουκρανικές δυνάμεις και ξένους μισθοφόρους σε ορισμένα χωριά στην περιοχή.

  • Η Ρωσία ανέφερε επίσης ότι συνέτριψε τα ουκρανικά στρατεύματα στις περιοχές Σινκίφκα στην περιοχή του Χαρκόβου και άλλα σημεία κατά μήκος της γραμμής του μετώπου. Ανέφερε επίσης ότι έπληξε εργαστήρια κατασκευής drones.

Το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα απέκρουσαν τις επιθέσεις του εχθρού κοντά στην Σεμίνιφκα και ανέφερε ότι οι στρατιώτες του απέκρουσαν σειρά άλλων ρωσικών επιθέσεων

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει άμεσα τους απολογισμούς των μαχών από την κάθε πλευρά. Και οι δύο πλευρές έχουν επιβάλει περιορισμούς στους δημοσιογράφους που καλύπτουν τη σύγκρουση.

Την Κυριακή το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κατέλαβε την Νοβομπαχμουτίφκα , ένα άλλο χωριό κοντά Οτσερέτινε, το οποίο έγινε σημείο εστίαση των συγκρούσεων τις τελευταίες μέρες.

«Οι ρωσικές δυνάμεις θα συνεχίσουν επιτυχώς να αποκομίζουν τακτικής σημασίας κέρδη προς την κατεύθυνση της Αβντίιβκα στις ερχόμενες εβδομάδες», ανέφερε το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου (Institute for the Study of War), ένας ερευνητικός οργανισμός που δηλώνει ότι δεσμεύεται να βοηθήσει στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων των ΗΠΑ.

«Η επόμενη γραμμή αμυνόμενων οικισμών στην περιοχή βρίσκεται σε κάποια απόσταση από την ουκρανική αμυντική γραμμή στην οποία επιτίθενται οι ρωσικές δυνάμεις από τότε που κατέλαβαν την Αβντίιβκα στα μέσα Φεβρουαρίου 2024», ανέφερε το Ινστιτούτο.

 

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Κίεβο, Ουκρανία

 

Η Τουρκία θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα Ρούτε ως επόμενου ΓΓ του ΝΑΤΟ μεταδίδουν ολλανδικές και τουρκικές πηγές

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: