Κλασικές Ρωσικές μέθοδοι: Θύμα δηλητηρίασης έπεσε Ρωσίδα αντιφρονούσα δημοσιογράφος σε ταξίδι στο Μόναχο- Ερευνες της Γερμανικής εισαγγελίας

Η δημοσιογράφος Elena Kostyuchenko photo European Press Prize




Οι γερμανικές αρχές ερευνούν μια πιθανή επίθεση με δηλητήριο στο Μόναχο το περασμένο φθινόπωρο εναντίον μιας Ρωσίδας αντιφρονούντας δημοσιογράφου που είχε γράψει επικριτικά άρθρα σχετικά με την εισβολή της χώρας της στην Ουκρανία, επιβεβαίωσε ο εισαγγελέας του Βερολίνου.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο ρωσόφωνο Meduza και το αμερικανικό έντυπο n+1 το βράδυ της Τρίτης, η δημοσιογράφος Έλενα Κοστιούτσενκο είπε ότι ενημερώθηκε από μια πηγή στις ουκρανικές στρατιωτικές υπηρεσίες τον περασμένο Μάρτιο σχετικά με τα ρωσικά σχέδια να τη δολοφονήσουν.

Η Κοστιούτσενκο, η οποία εκείνη την εποχή έκανε ρεπορτάζ για την ανεξάρτητη -που πλέον έχει κλείσει- εφημερίδα Novaya Gazeta, κοντά στη Μαριούπολη της Ουκρανίας ενώ κατάφερε αρχικά να διαφύγει στο Βερολίνο.

Στις 17 Οκτωβρίου, η δημοσιογράφος ταξίδεψε στο Μόναχο για να υποβάλει αίτηση για ουκρανική βίζα για να συνεχίσει να καλύπτει τον πόλεμο για τη Meduza, έναν ανεξάρτητο ειδησεογραφικό ιστότοπο με έδρα τη Ρίγα της Λετονίας.

Στο ταξίδι της επιστροφής με το τρένο στο Βερολίνο, άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα δηλητηρίασης, όπως έντονους πονοκεφάλους, αδυναμία, δύσπνοια και ναυτία.

«Ο ιδρώτας μύριζε έντονα και περίεργα, σαν σάπιο φρούτο», είπε η Kostyuchenko στο άρθρο της. Αργότερα παρουσίασε πρήξιμο στο πρόσωπο, στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών της.

Οι ιατρικές εξετάσεις που έγιναν 10 ημέρες μετά τα πρώτα της συμπτώματα έδειξαν αυξημένα ηπατικά ένζυμα πέντε φορές υψηλότερα από το κανονικό, καθώς και αίμα στα ούρα της.

Η Kostyuchenko λέει ότι αργότερα ανακρίθηκε από έναν Γερμανό ανώτερο αστυνομικό ντετέκτιβ που είχε αναλάβει την έρευνα για τη δολοφονία του Zelimkhan Khangoshvili, ενός Τσετσένου εξόριστου που σκοτώθηκε από έναν Ρώσο δολοφόνο σε πάρκο στο κέντρο του Βερολίνου το 2019.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο εισαγγελέας του Βερολίνου διεξάγει έρευνα εναντίον ενός άγνωστου δράστη», είπε ένας εκπρόσωπος.

Αφού η έρευνα έκλεισε αρχικά τον Μάιο του τρέχοντος έτους λόγω έλλειψης στοιχείων για απόπειρα δηλητηρίασης, είπαν, άνοιξε ξανά τον Ιούλιο.

Η απόφαση για την επανέναρξη της έρευνας οφειλόταν σε «περαιτέρω εκτιμήσεις» των συνθηκών και όχι σε στοιχεία που προέκυψαν πρόσφατα.

«Ελέγχουμε εάν η εξέταση περαιτέρω αντικειμένων από το περιβάλλον του τραυματία θα μπορούσε να είναι ακόμη σκόπιμη σε αυτό το σημείο», πρόσθεσαν.

Η Kostyuchenko έχει κερδίσει βραβεία για την κάλυψη της σφαγής του Zhanaozen το 2011, όπου τουλάχιστον 14 διαδηλωτές σκοτώθηκαν από την αστυνομία σε μια πόλη με πηγές πετρελαίου στο δυτικό Καζακστάν.

Ανέφερε ως έμπνευσή της για να μπει στη δημοσιογραφία την αείμνηστη δημοσιογράφο της Novaya Gazeta και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Άννα Πολιτκόφσκαγια, η οποία δηλητηριάστηκε το 2004 και σκοτώθηκε το 2006.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, μια ΜΚΟ με έδρα τη Νέα Υόρκη, κάλεσε τις γερμανικές αρχές να διερευνήσουν με διαφάνεια τους ισχυρισμούς που εγείρει η Kostyochenko. Προέτρεψε επίσης τις αρχές στη Γεωργία να διερευνήσουν αναφορές για απόπειρα δηλητηρίασης της Ρωσίδας δημοσιογράφου που δουλεύει στο ραδιόφωνο Ιρίνα Μπαμπλογιάν.

«Οι αναφορές ότι οι Ρώσοι δημοσιογράφοι Elena Kostyuchenko και Irina Babloyan μπορεί να έχουν δηλητηριαστεί στη Γερμανία και τη Γεωργία είναι εξαιρετικά ανησυχητικές και πρέπει να διερευνηθούν αμέσως», δήλωσε ο Carlos Martinez de la Serna, διευθυντής προγράμματος του CPJ.

«Οι γερμανικές και οι γεωργιανές αρχές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτούς τους ισχυρισμούς με τη μέγιστη σοβαρότητα και να κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύσουν τις ζωές των δημοσιογράφων που ζουν στην εξορία».

Με πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα 

Η Ρωσία απέλασε την ανταποκρίτρια του POLITICO: Πρώτη εκδίωξη ξένου δημοσιογράφου από την αρχή του πολέμου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: