Η Ρωσία απέλασε την ανταποκρίτρια του POLITICO: Πρώτη εκδίωξη ξένου δημοσιογράφου από την αρχή του πολέμου

Από την ιστοσελίδα του POLITICO, η αναγγελία της απέλασης της Ευας Χάρτογκ. Screenshot via POLITICO




Η Ρωσία απέλασε την ανταποκρίτρια του Politico και πρώην αρχισυντάκτρια της ανεξάρτητης αγγλόφωνης  Moscow Times, Εύα Χάρτογκ, ανέφερε το Politico Europe.

  • Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας φέρεται να είχε ενημερώσει τη Χάρτογκ την περασμένη Δευτέρα ότι η βίζα της δεν θα παραταθεί και της έδωσε προθεσμία έξι ημερών για να φύγει από τη Ρωσία.

Η Μόσχα δεν έδωσε πληροφορίες για τον λόγο της απέλασης της Χάρτογκ, λέγοντας μόνο ότι η απόφαση να απορρίψει την ανανέωση της βίζας και της διαπίστευσή της  ελήφθη από τις «αρμόδιες αρχές».

  • «Ευτυχώς, η Εύα είναι ασφαλής και μπόρεσε να φύγει από τη Ρωσία», είπε ο αρχισυντάκτης του Politico Europe, Τζαμίλ Αντερλίνι, χωρίς να αποκαλύψει τον τελικό προορισμό του Χάρτογκ.

Ο Χάρτογκ είναι ο πρώτος ξένος δημοσιογράφος που εκδιώκεται από τη Ρωσία από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία στις αρχές του 2022, σύμφωνα με το Politico Europe.

Το 2021, η Ρωσία απέλασε τη δημοσιογράφο του BBC, Σάρα Ρέινσφορντ, ως αντίποινα για τις διακρίσεις του Λονδίνου κατά των ρωσικών μέσων ενημέρωσης στη Βρετανία. Ο ανταποκριτής της ολλανδικής εφημερίδας de Volkskrant Τομ Βέννικ εκδιώχθηκε μήνες αργότερα για διοικητικές παραβάσεις.

Η Χάρτογκ ξεκίνησε την καριέρα της ως συντάκτρια στον ιστότοπο των Moscow Times το 2013 και προήχθη σε αρχισυντάκτρια το 2017. Αργότερα προσελήφθη στην ολλανδική εβδομαδιαία εφημερίδα De Groene Amsterdammer πριν μεταγραφεί στο Politico Europe.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας αυτό το καλοκαίρι υποσχέθηκε μια «απάντηση τόσο προς τους δημοσιογράφους της ΕΕ όσο και προς τους αξιωματούχους των Βρυξελλών» μετά τον τελευταίο γύρο κυρώσεων της ΕΕ που στοχεύουν τον ρωσικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα και τους φιλοπολεμικούς μπλόγκερ.

«Ελπίζουμε ότι η Εύα και το Politico θα επιστρέψουν στη Μόσχα στο εγγύς μέλλον για να συνεχίσουν την τεκμηριωμένη και ακομμάτιστη κάλυψη της ρωσικής πολιτικής», δήλωσε ο αρχισυντάκτης Αντερλίνι.

Με πληροφορίες από The Moscow Times

Κόλαφος στην απολυταρχία Ερντογάν η ανακοίνωση της Γερμανικής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων: Μην πηγαίνετε στην Τουρκία, διατρέχετε ανυπολόγιστους κινδύνους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: