Ταγίπ, πες άλλο ένα ανέκδοτο να γελάσουμε: Από το “θα έρθει νύχτα” φτάσαμε στη ψεύτικη “υπόσχεση” ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τα F-16 κατά της Ελλάδας και της Κύπρου (video)

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan addressed citizens in Istanbul on July 15 Democracy and National Unity Day. Photo via Turkish Presidency




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ – Hellas Journal

Ο αυταρχικός ηγέτης της Τουρκίας, ο ισλαμιστής Ταγίπ Ερντογάν έγινε ξανά …περιστέρι. Και η δήθεν αλλαγή της στάσης του έναντι της Ελλάδος -διότι στην Κύπρο η κατοχή δεν επηρεάζεται- προκάλεσε …ρίγη συγκίνησης στις διεφθαρμένες Ελίτ της Αθήνας και της Λευκωσίας.

Θα δείτε τα άρθρα τους σε λίγες ημέρες. Δεν θα κρύβουν τη χαρά τους.

Βεβαίως, ο Ερντογάν παραμένει ο ίδιος και απαράλλαχτος. Οι σχεδιασμοί της χώρας δεν άλλαξαν ούτε στο Αιγαίο, ούτε στην Κύπρο.

Μα είναι …μάλαμα αυτός ο άνθρωπος. Υποσχέθηκε δημόσια ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τα μαχητικά F-16, που πολεμά να του χαρίσει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Και εμείς φυσικά τον πιστέψαμε!

Στο παραλήρημα του ισχυρίστηκε ότι δεν τα χρησιμοποίησε ποτέ. Αναρωτήθηκα: Πως κάνει τις παραβιάσεις του ελληνικού και του κυπριακού εναέριου χώρου από το 1974; Δεν είναι με αμερικανικά μαχητικά; Μάλλον κάποια άλλη χώρα στέλνει τα F-16 πάνω από τα ελληνικά νησιά.

  • Βέβαια, γεγονός είναι ότι από τον σεισμό του Φεβρουαρίου σταμάτησαν οι υπερπτήσεις και οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Στην Κύπρο, όμως, συνεχίζονται οι παράνομες τουρκικές ενέργειες.
  • Γιατί τις σταμάτησε στο Αιγαίο; Μα επειδή είναι ένας εκ των όρων του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ για να υπογράψει την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Όταν τα πάρει ποιος θα μπορεί να τον ελέγξει;

Ο γερουσιαστής απαιτεί γραπτή αποδοχή των όρων του και εγγυήσεις από την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν -και τις κυβερνήσεις που θα ακολουθήσουν-, ότι εάν ο Ερντογάν αγοράσει τα αμερικανικά μαχητικά και τα χρησιμοποιήσει, πρέπει να υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα που δεν θα του επιτρέπει κάτι τέτοιο.

Θυμάμαι ότι όταν σχεδιαζόταν η καμπάνια της Ομογένειας σε συνεργασία με Αμερικανούς νομοθέτες, για να σταματήσει η πώληση των F-35, είχαν προβλεφθεί τα πάντα.

Αν και ήταν λίγο διαφορετική η περίπτωση, υπήρχε μηχανισμός τερματισμού της παράδοσης εάν η χρήση των F-35 απειλούσε χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία, τελικά, δεν έλαβε ποτέ τα F-35, διότι φρόντισαν καλοί βουλευτές και γερουσιαστές με τη συνεργασία των ομογενών μας.

Σίγουρα έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται πολλά στο παρασκήνιο, που είτε δεν γνωρίζουμε, είτε πληροφορηθήκαμε υπό καθεστώς δημοσιογραφικού εμπάργκο. Αλλά, καταγράφονται αντιδράσεις από νομοθέτες, ακόμα και αν ο Ερντογάν είπε το «ναι»(!) στην ένταξη της Σουηδίας -άλλωστε θα δούμε αν ψηφιστεί και πότε από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Αρκετοί νομοθέτες, ανάμεσά τους και ο γερουσιαστής Μενέντεζ, απαίτησαν γραπτή υπόσχεση από τον Ερντογάν, ότι δεν θα απειλήσει την Ελλάδα και την Κύπρο με τα νέα F-16, στην περίπτωση πάντα που καταφέρει να αποκτήσει. Θα υπογράψει ο Τούρκος «Σουλτάνος» ή θα θέσει νέους όρους και εκβιασμούς. Παλιά του τέχνη, κόσκινο. Είναι το αντικείμενο του οι απειλές και οι εκβιασμοί…

  • Οι Αμερικανοί νομοθέτες, που εξυπηρετούν πρωτίστως τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα, όχι ξένων χωρών, δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στον Ερντογάν και είναι ο ίδιος που τους αναγκάζει να σκέφτονται με τον τρόπο αυτό.
  • Όταν η Τουρκία εκβιάζει δυτικές χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αποδεικνύει ότι προστατεύει τα συμφέροντα του Βλαντιμίρ Πούτιν, παρά της Δυτικής Συμμαχίας, της οποίας είναι μέλος.

Όμως αυτό δεν το βλέπει ο κ. Μπάιντεν, ο οποίος στο πρόσφατο παρελθόν τοπν χαρακτήριζε αυταρχικό κι συνωμοτούσε -κατά τον Ερντογάν- να τον ανατρέψει. Τι στο καλό άλλαξε; «Μπίζνες» δεν είχε ποτέ ο γιός του στην Τουρκία.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, βρισκόμαστε ενώπιον μίας πολύ δυσάρεστης κατάστασης και είναι ευτύχημα ότι αντέχουν ακόμα αρκετοί Αμερικανοί νομοθέτες, με πρώτο τον κ. Μενέντεζ, οι οποίοι έχουν λάβει την πλήρη υποστήριξη της ισχυρής κυπριακής Ομογένειας.

Το θέμα πλέον είναι η σύγκρουση του γερουσιαστή, και άλλων νομοθετών, με το Λευκό Οίκο και το κατά πόσο ο Τζο Μπάιντεν θα φτάσει τη σύγκρουση στα άκρα.

Ο κ. Μενέντεζ έχει τονίσει επανειλημμένα ότι εάν ο Ερντογάν αποδεχθεί τους όρους του, θα επιτρέψει την πώληση των F-16. Ο βασικός όρος είναι να σταματήσει τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά. Ο γερουσιαστής θέλει γραπτή την τουρκική αποδοχή των όρων. Εκεί βρισκόμαστε. Και επίσης πρέπει να ενισχυθεί στρατιωτικά η Ελλάδα.

Από την εξίσωση απουσιάζει δυστυχώς η Κύπρος. Αλλά, ο κ. Μενέντεζ, θυμίζει πάντα ότι ξεκινήσε να βοηθά και την Ελλάδα, επειδή αυτό του ζήτησαν οι Ελληνοκύπριοι φίλοι του. Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε…

ΑΣ ΤΟ ΕΠΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ: Η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις απέναντι στην Κύπρο. Η Χούντα των Αθηνών ήταν αυτή που εκτέλεσε το προδοτικό πραξικόπημα σε συνεργασία με τον Κίσιγκερ, στις 15 Ιουλίου 1974. Οι χουντικοί ήταν αυτοί που πρόδωσαν την Κύπρο μας, στις 20 Ιουλίου 1974, αφήνοντας αβοήθητο το νησί στις ορδές του Αττίλα.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Πέρασαν τόσα χρόνια από το 1960, από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, και οι Εγγλέζοι συνεχίζουν να ταλαιπωρούν μέχρι και σήμερα τους Κύπριους πολίτες. Μας εκδικούνται για την ήττα από τους αντάρτες της ΕΟΚΑ. Από το ’60 μέχρι σήμερα δεν τόλμησε ούτε ένας πολιτικός να θέσει το σοβαρότατο ζήτημα της εχθρότητας των Εγγλέζων σε όλα τα επίπεδα.

Στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ πάλεψαν πάλι εκ μέρους της Τουρκίας και «νέρωσαν» τη Δήλωση που εκδόθηκε την Τετάρτη. Οι στρατιωτικές τους βάσεις λειτουργούν σε συνεργασία με τους Τούρκους, στους οποίους καρφώνουν τα πάντα. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δυστυχώς, οι μυστικές υπηρεσίες της Αγγλίας έχουν “πιασμένο” το διεφθαρμένο πολιτικό και οικονομικό σύστημα της χώρας.

Ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που δεν κουβαλά τις αμαρτίες όλων των άλλων, θα μπορούσε να θέσει το μέγα αυτό ζήτημα. Αλλά δεν αναμένω να συγκρουστεί με τους πρώην αποικιοκράτες…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Αυτό που συμβαίνει με τις κυπριακές φατρίες παραπέμπει μόνο σε μεθόδους Σικελίας. Η κυπριακή αστυνομία γνωρίζει πρόσωπα και …διευθύνσεις, αλλά δεν κάνει απολύτως τίποτα. Με μία επιχείρηση μπορεί να τους μαζέψει όλους. Είναι δυνατόν σε μία χώρα, όπως η Κύπρος, να έχουμε πιο πολλές εκρήξεις βομβών και από το …Σικάγο;

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙΙ: Δεν γνωρίζω πως την είδαν τη …δουλειά οι Ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου. Αλλά να «απειλούν» πολίτες που εκφέρουν γνώμη στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, για εκκλησιαστικά και θεολογικά ζητήματα χωρίς να έχουν (δήθεν) τις απαιτούμενες γνώσεις, πάει πολύ. Δεν ζουν οι θεολόγοι και μη στη Ρωσία ή την Τουρκία, όπου η έκφραση γνώμης σημαίνει αυτόματα και φυλάκιση. Για την Εκκλησία δεν γίνεται να εκφράζουν θέσεις μόνο τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Έχουν δικαίωμα και οι πιστοί…

ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Μία καλή ιδέα για τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας: Να «πεταχτεί» στον τόπο όπου διαδηλώνει η μητέρα του αδικοχαμένου εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου. Χρειάζεται τη συμπαράσταση όλων μας η γενναία αυτή μάνα, και σίγουρα είναι απαραίτητη μία καλή κουβέντα και μία συγνώμη από τον Πρώτο Πολίτη της χώρας. Η κ. Ανδριάνα είναι πλέον ένα σύμβολο θάρρους και καρτερίας. Είμαι βέβαιος ότι η δύναμη ψυχής που διαθέτει θα τη βοηθήσει να κατονομάσει τους δολοφόνους του παιδιού της. «Στράγγιξα, δεν έχω άλλα δάκρυα, γνωρίζουν τους δολοφόνους, να σταματήσουν το “κρύψε να περάσουμε”», δήλωσε η μητέρα του Θανάση…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η μαύρη ημέρα που η Χούντα των Αθηνών κατέκαψε την Κύπρο: 49 χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα εναντίον του Μακάριου, το νησί παραμένει υπό κατοχή… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: