Τρομακτικό βίντεο δείχνει πόσο βαθιά στον Ατλαντικό μπορεί να βρίσκεται το χαμένο υποβρύχιο

Στιγμιότυπο από βίντεο της MetaBallStudios @ Twitter




Καθώς η επιχείρηση εντοπισμού του χαμένου υποβρυχίου συνεχίζεται, ένα καθηλωτικό, σχεδόν τρομακτικό, νέο βίντεο δείχνει πόσο βαθιά θα μπορούσε να βρίσκεται το αγνοούμενο βαθυσκάφος.

Το κλιπ δημιουργήθηκε από την ισπανική εταιρεία κινουμένων σχεδίων MetaBallStudios.

Ο θεατής του βυθίζεται σταδιακά σε ένα ψηφιακό, υποβρύχιο σκηνικό.

Καθώς προχωρά εις βάθος, εμφανίζονται εικονικά τα ύψη πολλών γνωστών παγκσσμίων ορόσημων μέσα στο νερό, όπως ο Πύργος του Άιφελ ή το Άγαλμα της Ελευθερίας.

Τελικά, η κάμερα φτάνει σε βάθος 12.000 ποδών (περίπου 3.700 μέτρα) όπου βρίσκονται και τα χαλάσματα του Τιτανικού στο βυθό του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού.

Πώς γίνεται η επιχείρηση διάσωσης

Οπως εξηγεί το ΒΒC, τα αεροσκάφη που πετούν πάνω από το σημείο του ναυαγίου ρίχνουν ηχοσημαδούρες (σόναρ), συσκευές που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση του ήχου στον ωκεανό.

Ως γνωστόν έχουν εντοπιστεί κάποιοι υποβρύχιοι θόρυβοι, αν και η πηγή τους είναι προς το παρόν άγνωστη.

Στην έρευνα χρησιμοποιείται επίσης ένα τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο όχημα (ROV).

Οι τρεις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ομάδα των σωστικών συνεργείων είναι οι εξής:

Αφιλόξενο έδαφος

Εάν το σκάφος βρίσκεται στον πυθμένα του ωκεανού, είναι σχεδόν αδύνατο να διασωθεί, λένε οι ειδικοί. Το ναυάγιο του Τιτανικού βρίσκεται 2,5 μίλια κάτω από την επιφάνεια. του ύδατος. Το δικό μας υποβρύχιο έχασε επαφή με τον έξω κόσμο περίπου στα μισά της κατάδυσής του. «Είναι κατάμαυρα εκεί κάτω. Κάνει παγωμένο κρύο. Ο βυθός της θάλασσας είναι μια λάσπη με κύμα. Δεν μπορείς να δεις το χέρι μπροστά στο πρόσωπό σου», λέει ο Τιμ Μάλτιν, ειδικός στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Μπορεί να ανελκυσθεί;

Εάν το υποβρύχιο βρίσκεται στον πυθμένα του ωκεανού, οι ειδικοί λένε ότι είναι απίθανο να υπάρξει διάσωση. Υπάρχουν ελάχιστα υποβρύχια που θα μπορούσαν να φτάσουν στα βάθη του ναυαγίου του Τιτανικού. Αλλά και αν ακόμη μπορούσαν να το φτάσουν, τα υποβρύχια δεν έχουν τη δύναμη να ρυμουλκήσουν το χαμένο σκάφος μέχρι την επιφάνεια. Αν βρίσκεται στον πυθμένα του Ωκεανού, ο αριθμός των αγνώστων συντελεστών είναι τεράστιος. «Γνωρίζουμε περισσότερα για την επιφάνεια της Σελήνης παρά για τον πυθμένα του Ωκεανού, γιατί απλώς δεν την έχουμε εξερευνήσει», δήλωσε ο Τζέιμι Πρίνγκλ, Γεωλόγος του βρετανικού Πανεπιστημίου Keele.

Κι αν επιπλέει;

Εάν πάλι το σκάφος επιπλέει στην επιφάνεια του ωκεανού, η εύρεση του συνιστά μια κατάσταση ισοδύναμη με το να ψάχνεις «βελόνα στ’ άχυρα», λένε οι ειδικοί. Το σκάφος, στο μέγεθος ενός βαν, θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να εντοπιστεί εάν είναι μερικώς βυθισμένο. Είναι πολύ στα ανοιχτά του ωκεανού, επομένως η μεταφορά πλοίων και εξοπλισμού στη μεγάλη αυτή περιοχή που ερευνάται απαιτεί πολύ χρόνο.

Με πληροφορίες από Daily Mail, BBC, Reuters

Οι 5 αγνοούμενοι του Τιταν(ικού) είχαν υπογράψει συμβόλαιο «παραίτησης» που καταγράφει 3 πιθανούς τρόπους θανάτου τους κατά την κατάδυση [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: