Οι 5 αγνοούμενοι του Τιταν(ικού) είχαν υπογράψει συμβόλαιο «παραίτησης» που καταγράφει 3 πιθανούς τρόπους θανάτου τους κατά την κατάδυση [videos]

epa10702216 Capt. Jamie Frederick, the First Coast Guard District takes questions during news conference regarding the ongoing search for a submersible, on the pier at Coast Guard Base Boston, in Boston, Massachusetts, USA, 20 June 2023. The United States Coast Guard, along with Canadian authorities, is searching the ocean depths for a submersible with Ocean Gate Expeditions, carrying tourists visiting the Titanic wreckage, 900 miles (1500 km) off the coast of Cape Cod, that lost contact on 18 June 2023. EPA/CJ GUNTHER




Ήχοι έχουν εντοπιστεί κατά τη διάρκεια της έρευνας για το εξαφανισμένο υποβρύχιο Titan, την ώρα που οι φίλοι των εξερευνητών φοβούνται ότι τελειώνει ο χρόνος για τους πέντε αγνοούμενους εξερευνητές του Τιτανικού καθώς αύριο Πέμπτη το μεσημέρι τελειώνει με βεβαιότητα και το οξυγόνο.

Γιατί το θέμα δεν είναι μόνον να τους βρουν αλλά και να τους τραβήξουν από τα 4.000 μέτρα (εξαιρετικά δύσκολο)  και να είναι ζωντανοί: Κοινώς, δύσκολα τα πράγματα.

Ο Τιτάν έχασε την επικοινωνία με τους τουριστικούς πράκτορες την Κυριακή ενώ βρισκόταν περίπου 435 μίλια νότια της Νέας Γης του Αγίου Ιωάννη κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού προς το ναυάγιο στα ανοιχτά των ακτών του Καναδά.

Πέντε άνθρωποι επιβαίνουν, συμπεριλαμβανομένου του Βρετανού δισεκατομμυριούχου τυχοδιώκτη Χάμις Χάρντινγκ, και την Τρίτη η Αμερικανική Ακτοφυλακή υπολόγισε ότι το σκάφος OceanGate Expeditions μήκους 22 ποδιών είχε λίγο περισσότερες από 40 ώρες οξυγόνου καθώς παραμένουν στα βάθη του Ατλαντικού, κάτι που οι ειδικοί έχουν παρομοιάσει με «να είσαι στο διάστημα».

Ο Shahzada Dawood, 48, ο γιος του Suleman, 19 ετών, ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της OceanGate, Stockton Rush και ο Γάλλος πιλότος υποβρυχίων Paul-Henry Nargeolet, είναι επίσης εγκλωβισμένοι στο σκάφος βαθέων υδάτων.

Εντυπωσιακή όμως είναι η αποκάλυψη που έκανε στο BBC ο Μάικ Ράις, ένας συγγραφέας με έδρα τη Νέα Υόρκη που ταξίδεψε με τον Τιτάνα στα συντρίμμια του Τιτανικού πέρυσι: «Έχω κάνει τρεις διαφορετικές βουτιές με αυτήν την εταιρεία, μία στον Τιτανικό και δύο άλλες και σχεδόν πάντα χάνεις την επικοινωνία». Και πρόσθεσε: «Κανείς δεν μπήκε σε αυτό με ψευδαισθήσεις. Υπογράφεις μια παραίτηση πριν καν ανέβεις στο σκάφος. Αναφέρει τον θάνατο και τρεις διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορείς να πεθάνεις, στην πρώτη σελίδα.

Οι ήχοι που γέννησαν ελπίδα

Η ανακάλυψη των θορύβων πυροδότησε νέες ελπίδες ότι οι επιβάτες είναι ακόμα ζωντανοί και θα μπορούσαν απεγνωσμένα να χτυπούν την πλευρά του σκάφους ώστε να μπορούν να ανιχνευθούν στο σόναρ – πιθανώς με κύπελλα. Αλλά στα 12.500 πόδια κάτω από την επιφάνεια, και με πιθανώς μόνο δύο σκάφη στη Γη ικανά να τα διασώσουν, ο χρόνος τελειώνει για να βρεθεί το σκάφος.

Πάνω από την επιφάνεια του ναυαγίου πέντε πλοία βοηθούν στις ξέφρενες προσπάθειες έρευνας – με άλλα τέσσερα από την αμερικανική ακτοφυλακή καθ’ οδόν, συμπεριλαμβανομένου ενός σκάφους γεμάτο ιατρικό προσωπικό, σύμφωνα με δεδομένα θαλάσσιων εντοπισμών.

Σε μια αποκαρδιωτική έκκληση σήμερα, ένας από τους στενούς φίλους του κ. Harding, Jannicke Mikkelsen, προειδοποίησε «χάνουμε χρόνο».

Ο πανικόβλητος φίλος είπε στο BBC Radio 4: «Είμαι νευρικός. Είμαι άρρωστος στο στομάχι με νεύρα. Είμαι τρομοκρατημένος, έχω άγχος. Δεν κοιμάμαι αυτή τη στιγμή. Ελπίζω μόνο σε καλά νέα. Κάθε δευτερόλεπτο, κάθε λεπτό μοιάζει με ώρες».

Ο συνταγματάρχης Terry Virts, ένας άλλος φίλος που ονόμασε τον κ. Χάρντινγκ «ο κατεξοχήν Βρετανός εξερευνητής», τόνισε επίσης ότι «το ρολόι χτυπάει» για να βρεθούν οι πέντε στο πλοίο.

Εν τω μεταξύ, ο απόστρατος υποναύαρχος του βρετανικού ναυτικού Chris Parry είπε στο LBC ότι οι ελπίδες για εύρεση του αγνοούμενου σκάφους βαθέων υδάτων χωρίς «σήμα εκπομπής» θα είναι «αδύνατο» να βρεθούν στο χρονοδιάγραμμα.

Ο εξοπλισμός έρευνας κατά τη διάρκεια της νύχτας εθεάθη να φορτώνεται από αεροσκάφος των ΗΠΑ για να μεταφερθεί στην περιοχή του Σεντ Τζον καθώς η έρευνα συνεχίζεται

Ο ναύαρχος Parry είπε: «Φοβάμαι ότι οι πιθανότητες είναι πολύ μικρές. Προφανώς, θέλουμε να παραμείνουμε αισιόδοξοι και αισιόδοξοι, αλλά υπάρχουν δύο προβλήματα εδώ – το ένα είναι στην πραγματικότητα η εύρεση του πράγματος και δεύτερον είναι πώς στο καλό θα το βγάλετε από τον βυθό.

Πέντε σκάφη στην περιοχή έρευνας

Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν πέντε πλοία που βρίσκονται στην περιοχή έρευνας πάνω από το ναυάγιο του Τιτανικού, σύμφωνα με δεδομένα θαλάσσιας παρακολούθησης.

Υπάρχουν επίσης τέσσερα ακόμη πλοία που καταγράφονται από την αμερικανική ακτοφυλακή που ταξιδεύουν στην περιοχή, αναφέρει το Sky.

Τα πλοία που βρίσκονται επί του παρόντος στο σημείο του ναυαγίου είναι τα Polar Prince, Deep Energy, Atlantic merlin, Skandi Vinland και CGS Cabot.

Αυτά που περιγράφονται ως «καθ’ οδόν» περιλαμβάνουν την καναδική CGS Ann Harvey, την καναδική CGS Terry Fox, την Motor Vessel Horizon Arctic και τη French Research L’Atalante.

«Δεν έχει γίνει ποτέ πριν και δεν νομίζω ότι κανείς έχει ιδέες για το πώς να το κάνει αυτή τη στιγμή».

Ο επιστήμονας Δρ Michael Guillen, ο οποίος «σχεδόν πέθανε» όταν επισκέφθηκε το ναυάγιο του Τιτανικού το 2000, είπε ότι το παγιδευμένο πλήρωμα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κύπελλα για να χτυπήσει στο πλάι του υποβρυχίου για να επικοινωνήσει.

Είπε στο Good Morning Britain: «Αν το υδρόφωνό τους απέτυχε τόσο νωρίς στην αποστολή, λιγότερο από δύο ώρες κάτω, που σημαίνει ότι δεν έφτασαν ποτέ στον πάτο, το λιγότερο που θα μπορούσαν να πάρουν τα φλιτζάνια τους και να το χτυπήσουν στο πλάι του υποβρυχίου.

«Αυτό θα έκανα αν ήμουν εκεί κάτω και είμαι σίγουρος ότι αυτό θα πει σε όλους ο κυβερνήτης.

«Έχουν πέντε άτομα, μπορούν να κάνουν μια ρακέτα απλά χτυπώντας στο πλάι καθώς ο ήχος επικοινωνεί εξαιρετικά καλά στο νερό».

Ο Δρ Guillen πρόσθεσε ότι όταν άκουσε τα νέα του έδωσε «μεγάλη ελπίδα ότι ίσως είναι ακόμα ζωντανοί».

Ένας άλλος φίλος του Βρετανού δισεκατομμυριούχου, ο οποίος αποχώρησε από το καταδικασμένο ταξίδι αφού ανησυχούσε για την ποιότητα της τεχνολογίας και των υλικών που χρησιμοποιούνται στο σκάφος, είπε ότι οι «ήχοι του χτυπήματος» είναι το είδος του πράγματος που θα έκανε ο χαμένος φίλος του.

Ο Chris Brown, 61 ετών, ο οποίος είναι επίσης εξερευνητής, είπε στο BBC Breakfast: «Αυτό είναι ακριβώς το είδος που περίμενα να σκεφτεί ο Hamish».

«Πάντα υπάρχει ελπίδα. Ως εξερευνητής, δεν τα παρατάς ποτέ ούτως ή άλλως», πρόσθεσε.

Τα χτυπήματα που ακούγονται σε διαστήματα 30 λεπτών πιθανότατα προέρχονται από αυτούς που είναι παγιδευμένοι μέσα στο υποβρύχιο που χτυπούν έντονα το κύτος του σκάφους, έτσι ώστε να μπορεί να συλληφθεί από ένα σόναρ.

Οι Sonobuoys εντός του ωκεανού ακούν ήχους πριν μεταδώσουν την ηχητική ενέργεια του σόναρ – αυτό συνήθως αναφέρεται ως «ping» που ειδοποιεί τις σημαδούρες στην επιφάνεια.

Ο υποναύαρχος John Mauger, ο οποίος βοηθά στον συντονισμό της έρευνας, δήλωσε χθες ότι το υποβρύχιο μπορεί να έχει κολλήσει.

«Δεν έχουμε εξοπλισμό στον χώρο μας που να μπορεί να κάνει μια έρευνα στο κάτω μέρος», είπε.

Πολλά συντρίμια, δύσκολος εντοπισμός

«Υπάρχουν πολλά συντρίμμια, οπότε ο εντοπισμός τους θα είναι δύσκολος. Αυτή τη στιγμή, επικεντρωνόμαστε στην προσπάθεια να το εντοπίσουμε».

Ο Τιτάνας σταμάτησε να εκπέμπει σήματα την Κυριακή. Υποτίθεται ότι στέλνει ένα «ping» σόναρ (ραντάρ και GPS δεν λειτουργούν υποβρύχια) στο μητρικό σκάφος Polar Prince κάθε 15 λεπτά, αλλά το τελευταίο ήταν στις 9.45 π.μ. της Κυριακής – μία ώρα και 45 λεπτά μετά την κατάδυση καθώς επέπλεε δεξιά. πάνω από τον Τιτανικό.

Μιλώντας για τις συνθήκες στα βάθη του ωκεανού, ο ναύαρχος Parry πρόσθεσε: «Είναι απόλυτο σκοτάδι εκεί κάτω και έχετε επίσης πολλή λάσπη και άλλα πράγματα που παρασύρονται. Μπορείτε να δείτε μόνο περίπου 20 πόδια μπροστά σας με προβολείς. Υπάρχουν πολύ ισχυρά ωκεάνια ρεύματα που σας σπρώχνουν προς τα εμπρός».

Ο συνταγματάρχης Virts, πρώην διοικητής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, είπε στο πρόγραμμα Today ότι πιστεύει ότι εάν η ομάδα «μπορεί να διασωθεί θα είναι λόγω της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλεται».

Και πρόσθεσε: «Εκεί σε μια δύσκολη κατάσταση και το ρολόι χτυπάει. Σύμφωνα με την προδιαγραφή της εταιρείας και των υποβρυχίων, μέχρι την Πέμπτη θα είναι χωρίς οξυγόνο.

«Ελπίζουμε λοιπόν ότι θα τα σηκώσουμε σύντομα καθώς χτυπάει το ρολόι».

«Το νερό είναι πολύ βαθύ – δύο μίλια συν. Είναι σαν μια επίσκεψη σε άλλο πλανήτη. Είναι ένα περιβάλλον χωρίς ήλιο, κρύο και υψηλή πίεση».

Χθες το βράδυ, ο εξοπλισμός έρευνας εθεάθη να φορτώνεται στο Horizon Arctic για να βοηθήσει στην ξέφρενη έρευνα, ώρες αφότου το καναδικό αεροσκάφος εντόπισε για πρώτη φορά τους θορύβους.

Τα χτυπήματα μέσα στον ωκεανό γίνονταν ανά διαστήματα 30 λεπτών, στην περιοχή όπου η κάψουλα εξαφανίστηκε. Αρχικά επισημάνθηκε σε μια ανταλλαγή email με το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ – που είδε η Rolling Stone – αλλά αργότερα επιβεβαιώθηκε και αξιωματούχοι της Ακτοφυλακής.

Είπαν ότι ακούστηκαν υποβρύχιοι θόρυβοι από ένα αεροπλάνο και οι επιχειρήσεις «μετατοπίστηκαν» για να προσδιοριστεί η προέλευση. Από νωρίς την Τετάρτη, «έδωσαν αρνητικά αποτελέσματα».

Το σημείωμα, αν και δεν αποκάλυψε το χρονοδιάγραμμα ή την αιτία των θορύβων, έγραφε: «Το CC Halifax εκτόξευσε ένα P8, Poseidon, το οποίο έχει δυνατότητες υποβρύχιας ανίχνευσης από τον αέρα», ανέφερε το σημείωμα του DHS, «ανέφερε μια επαφή σε θέση κοντά στο η θέση κινδύνου.

«Το P8 άκουγε ήχους χτυπήματος στην περιοχή κάθε 30 λεπτά. Τέσσερις ώρες αργότερα αναπτύχθηκε επιπλέον σόναρ και εξακολουθούσαν να ακουγούνται χτυπήματα».

Τα συνεργεία διάσωσης δεν θα αναλύσουν περαιτέρω τα δεδομένα για να βοηθήσουν στη διαμόρφωση ενός σχεδίου έρευνας στα βαθιά του Ατλαντικού Ωκεανού.

Καθώς η έρευνα συνεχίζεται, το OceanGate συνέχισε να δέχεται πυρά, με τον ναύαρχο Πάρρυ να επικρίνει την εταιρεία σήμερα το πρωί ισχυριζόμενος ότι το ταξίδι με το υποβρύχιο ήταν «θεμελιωδώς επικίνδυνο» και «δεν είχε εφεδρικό σχέδιο».

«Γιατί στο καλό θα έπρεπε να πάτε σε ένα σκοτεινό κομμάτι της τεχνολογίας όπου στην πραγματικότητα πρέπει να υπογράψετε οποιοδήποτε δικαίωμα να μηνύσετε την εταιρεία για συναισθηματική βλάβη, τραυματισμό ή θάνατο είναι πέρα από εμένα», πρόσθεσε.

Δεν υπήρχε εναλλακτικό σχέδιο

«Είναι θεμελιωδώς επικίνδυνο, δεν υπήρχε εφεδρικό σχέδιο, είναι πειραματικό και φοβάμαι να πω ότι υπάρχει ένα στοιχείο ύβρεως αν θέλεις να κατέβεις και να το κάνεις αυτό».

Ωστόσο, ένας επιχειρηματίας που είχε πραγματοποιήσει στο παρελθόν το ταξίδι στα βαθιά προς το ναυάγιο του Τιτανικού είπε ότι είχε εμπιστοσύνη στα πληρώματα, προσθέτοντας ότι «υπάρχει πολύ καλή πιθανότητα να βρεθούν».

Ο Oisin Fanning είπε στο BBC: «Τα δύο παιδιά στο sub αυτή τη στιγμή, άρα ο Paul και ο Stockton, είναι και οι δύο τέλειοι επαγγελματίες.

«Εννοώ, για να είμαι ειλικρινής, αν είχα πρόβλημα, θα ήθελα να είμαι σε ένα sub μαζί τους».

Ο Richard Garriot de Cayeux, Πρόεδρος του The Explorers Club, επιβεβαίωσε σε ανάρτηση της Τρίτης το βράδυ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «υπάρχει λόγος για ελπίδα».

Είπε σε μια δήλωση: «Έχουμε πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι 1) Υπάρχει λόγος για ελπίδα, με βάση τα δεδομένα από το πεδίο – καταλαβαίνουμε ότι πιθανά σημάδια ζωής έχουν εντοπιστεί στην τοποθεσία.

Ο Garriot de Cayeux πρόσθεσε το The Explorers Club είναι πεπεισμένο ότι η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ «κατανοεί επακριβώς το έμπειρο προσωπικό και την τεχνολογία που μπορούμε βαθιά» και «πιστεύουμε ότι κάνουν ό,τι είναι δυνατόν με όλους τους πόρους που διαθέτουν».

Ένας από τους πέντε άνδρες στο πλοίο, ο Χάρντινγκ, είναι ιδρυτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Λέσχης Εξερευνητών.

Η ομάδα είπε ότι έχει απευθείας γραμμές με το Κογκρέσο, την Ακτοφυλακή, την Πολεμική Αεροπορία και το Ναύ και τον Λευκό Οίκο.

Μια ανακοίνωση του DHS ανέφερε επίσης ότι «το Κοινό Κέντρο Συντονισμού Διάσωσης εργάζεται για την εύρεση ενός υποβρύχιου τηλεχειριζόμενου οχήματος μέσω συνεργαζόμενων οργανώσεων για να βοηθήσει πιθανώς».

Μια μαζική επιχείρηση αναζήτησης παραμένει σε εξέλιξη για να βρεθεί το εξαφανισμένο υποβρύχιο OceanGate, ο Τιτάνας, αφού έχασε την επαφή με το μητρικό πλοίο κατά την κάθοδό του στο ναυάγιο το πρωί της Κυριακής.

Ο ιστότοπος αναζήτησης βρίσκεται περίπου 900 μίλια από την ακτή του Cape Cod, 400 μίλια νοτιοανατολικά του Newfoundland, Καναδάς. Το να φτάσετε εκεί είναι ένα αρκετά δύσκολο επίτευγμα χωρίς να βρείτε το υποβρύχιο που λείπει κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού

Εάν το mini-sub χάσει την ισχύ του, χωρίς να λειτουργούν έλικες, φώτα ή θέρμανση, οι πέντε επιβάτες του θα βρεθούν στο απόλυτο σκοτάδι σε θερμοκρασίες περίπου 3 C (37F) καθώς το καταδικασμένο σκάφος κυλά κατά μήκος του βυθού.

Ο ωκεανογράφος και ειδικός του Τιτανικού Ντέιβιντ Γκάλο είπε: «Πού είναι; Είναι στο κάτω μέρος, είναι επιπλέει, είναι μέσα στο νερό; Αυτό είναι κάτι που δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

«Το νερό είναι πολύ βαθύ – δύο μίλια συν. Είναι σαν μια επίσκεψη σε άλλο πλανήτη. Είναι ένα περιβάλλον χωρίς ήλιο, κρύο και υψηλή πίεση ».

Για κάποιο λόγο, η OceanGate Expeditions, η εταιρεία που εκτελεί τις περιηγήσεις στον Τιτανικό, χρειάστηκε οκτώ ώρες για να καλέσει την ακτοφυλακή την Κυριακή. Αναφέρθηκε στην αμερικανική ακτοφυλακή στις 5.40 μ.μ. και η ακτοφυλακή του Καναδά ειδοποιήθηκε ακόμη αργότερα, στις 21.13.

Η παροχή οξυγόνου του σκάφους υπολογίστηκε σε 96 ώρες, γεγονός που δίνει στις ομάδες διάσωσης μέχρι το πρωί της Πέμπτης για να βρουν το σκάφος.

Καθώς οι οικογένειες περιμένουν με αγωνία για νέα, ο OceanGate, ο οποίος ξεκίνησε τις καταδύσεις στον Τιτανικό το 2021, αντιμετωπίζει ερωτήσεις αφότου ανακάλυψε ότι ο Τιτάνας υπέστη ηλεκτρική ζημιά και έπρεπε να ξαναχτιστεί επειδή δεν μπορούσε να αντέξει τον ωκεανό πριν εξαφανιστεί.

Η τουριστική εταιρεία που είναι υπεύθυνη για το εξαφανισμένο υποβρύχιο χρειάστηκε επίσης οκτώ ώρες για να το αναφέρει στο Λιμενικό Σώμα αφού έχασε την επαφή μία ώρα και 45 λεπτά μετά την κάθοδό του την Κυριακή, αποκάλυψε χθες η DailyMail.com.

Μέχρι χθες, ένας στόλος από αμερικανικά και καναδικά πλοία και αεροσκάφη διάσωσης είχε κατακλύσει στο σημείο, μαζί με έναν αυξανόμενο αριθμό ιδιωτικών σκαφών.

«Οι επιβάτες πρέπει να υπογράψουν μια παραίτηση που αναφέρει τον ΘΑΝΑΤΟ τρεις φορές»

Ένας πρώην επιβάτης του Titan αποκάλυψε πώς οι τυχοδιώκτες πρέπει να υπογράψουν μια απαλλαγή που τους προειδοποιεί για θανάσιμους κινδύνους πριν επιβιβαστούν στο υποβρύχιο.

Ο Μάικ Ράις, ένας συγγραφέας με έδρα τη Νέα Υόρκη που ταξίδεψε με τον Τιτάνα στα συντρίμμια του Τιτανικού πέρυσι, είπε ότι οι αποτυχίες επικοινωνίας ήταν συνηθισμένες.

Είπε στο BBC: «Έχω κάνει τρεις διαφορετικές βουτιές με αυτήν την εταιρεία, μία στον Τιτανικό και δύο άλλες και σχεδόν πάντα χάνεις την επικοινωνία». Και πρόσθεσε: «Κανείς δεν μπήκε σε αυτό με ψευδαισθήσεις. Υπογράφεις μια παραίτηση πριν καν ανέβεις στο σκάφος. Αναφέρει τον θάνατο και τρεις διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορείς να πεθάνεις, στην πρώτη σελίδα.

«Αν, στη χειρότερη περίπτωση, βρίσκονται στον βυθό του ωκεανού, δεν μπορώ να δω πώς μπορεί να φτάσει κανείς σε αυτά, πόσο μάλλον να τους σώσει».

Μιλώντας στο αρχηγείο έρευνας στη Βοστώνη, ο καπετάνιος Jamie Frederick της ακτοφυλακής των ΗΠΑ ανακοίνωσε: «Αυτές οι προσπάθειες έρευνας δεν έχουν αποφέρει αποτελέσματα».

Όμως χθες το βράδυ κάποια από τα εμπορικά πλοία με εξειδικευμένα υποβρύχια drones τα έστελναν κάτω. Ο Φρειδερίκος πρόσφερε τις «τις πιο εγκάρδιες σκέψεις και τις προσευχές του» στο χαμένο πλήρωμα και στα αγαπημένα τους πρόσωπα και υποσχέθηκε ότι έκαναν «ό,τι ήταν δυνατό». Όμως παραδέχτηκε ότι οι διασώστες έμπαιναν στις τελευταίες ώρες.

Όταν τον ρώτησαν “Ακόμη και με αυτόν τον χρόνο που απομένει, αν έβρισκες το υποβρύχιο αυτή τη στιγμή, θα σου έδινε αρκετό χρόνο για να σώσεις αυτούς τους πέντε ανθρώπους στο πλοίο;” απάντησε: «Δεν ξέρω την απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Το μόνο που ξέρω είναι ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να πραγματοποιήσουμε μια διάσωση».

Τα συντρίμμια του Τιτανικού βρίσκονται στα 12.500 πόδια και ο Τιτάνας ήταν ένα από τα μοναδικά σκάφη στον κόσμο που μπορούσε να φτάσει σε αυτό. Ακόμη και τα πυρηνικά υποβρύχια δεν μπορούν να πάνε με ασφάλεια τόσο βαθιά. Οι ειδικοί των καταδύσεων σε βαθιά νερά βοηθούν τους λιμενικούς στη «μοναδική και προκλητική» επιχείρηση, είπε ο Φρέντερικ.

Στεκόμενος σε μια αποβάθρα, είπε στους δημοσιογράφους: «Η απόκτηση εξοπλισμού διάσωσης στη σκηνή είναι κορυφαία προτεραιότητα. Είναι πολύ βαρύς εξοπλισμός, είναι πολύ περίπλοκος, αλλά οι καλύτεροι ειδικοί βρίσκονται στη σκηνή. Εάν το υποβρύχιο εντοπιστεί, οι ειδικοί θα εξετάσουν την καλύτερη πορεία δράσης για την ανάκτηση του δευτερεύοντος.’

Μεταξύ του εξοπλισμού είναι και ένας θάλαμος αποσυμπίεσης για τους πέντε επιβάτες εάν έρθουν στην επιφάνεια.

Μια καταδικαστική μαρτυρία

Ο κύριος Μπράουν, επίσης ένας αναζητητής συγκίνησης που σκόπευε να συμμετάσχει με τον Χάρντινγκ στο υποβρύχιο του Τιτανικού που χάθηκε, αποσύρθηκε από την κατάδυση επειδή νόμιζε ότι το OceanGate «έκοβε πάρα πολλές γωνίες», έχει προκύψει.

Πλήρωσε την προκαταβολή για να πάει στο καταδικασμένο ταξίδι, αλλά είπε ότι άλλαξε γνώμη αφού ανησυχούσε για την ποιότητα της τεχνολογίας και των υλικών που χρησιμοποιούνται στο σκάφος, ανέφερε η Sun την Τρίτη το βράδυ.

Μεταξύ των ανησυχιών του ήταν η χρήση από τον OceanGate των «παλιών ικριωμάτων» για το έρμα και το γεγονός ότι τα χειριστήρια του «βασίζονταν σε χειριστήρια τύπου παιχνιδιού υπολογιστή».

Είπε στην εφημερίδα ότι παρόλο που ήταν «ένας από τους πρώτους ανθρώπους που εγγράφηκαν για αυτό το ταξίδι», τελικά αποφάσισε ότι «οι κίνδυνοι ήταν πολύ μεγάλοι».

Ο Μπράουν πρόσθεσε ότι ένιωθε «πραγματικά αναστατωμένος για τον Χάμις», ο οποίος είναι μεταξύ των πέντε επιβατών του υποβρυχίου, που ονομάζεται Τιτάν, που αγνοούνται αυτήν τη στιγμή.

Ο Μπράουν και ο Χάρντινγκ εγγράφηκαν για το ταξίδι αφού μοιράστηκαν «λίγες μπύρες» ενώ έκαναν διακοπές στο νησί Necker του Sir Richard Branson.

Το ζευγάρι πλήρωσε την προκαταβολή 10 τοις εκατό για το ταξίδι, το οποίο έκτοτε έχει υπερδιπλασιαστεί σε τιμή, ενώ ο Τιτάνας ήταν ακόμη υπό ανάπτυξη, ισχυρίστηκε.

Αλλά ο Μπράουν ισχυρίστηκε ότι τα χρόνια που ακολούθησαν, έμαθε ότι το OceanGate είχε «χάσει βασικούς στόχους» κατά τη δοκιμή βάθους του υποβρυχίου.

Ο πολυεκατομμυριούχος μεγιστάνας του ψηφιακού μάρκετινγκ διαπίστωσε ότι το σκάφος ελεγχόταν από έναν τροποποιημένο ελεγκτή Playstation.

Φαίνεται επίσης ότι ανησυχούσε για τα τεχνικά ζητήματα και τις καθυστερήσεις σε όλη τη διαδικασία ανάπτυξης.

Είπε στη Sun: «Έμαθα ότι χρησιμοποιούσαν παλιούς στύλους σκαλωσιάς για το έρμα του υποβρυχίου.

«Αν προσπαθείτε να φτιάξετε το δικό σας υποβρύχιο, θα μπορούσατε πιθανώς να χρησιμοποιήσετε παλιούς στύλους σκαλωσιάς. Αλλά αυτό ήταν μια εμπορική βιοτεχνία ».

Ο Μπράουν, ο οποίος είπε ότι «δεν αποφεύγει τον κίνδυνο», έστειλε τελικά email στην OceanGate και ζήτησε επιστροφή χρημάτων.

Ανησυχεί για τον φίλο του, αλλά είπε ότι ο Χάρντινγκ δεν είναι πανικόβλητος τύπος. Πιστεύει ότι ο δισεκατομμυριούχος είναι πιθανό να διατηρεί «εξαιρετικά ήρεμος» και «επεξεργάζεται σχέδια, σχέδια και ιδέες μέσω του τεράστιου εγκεφάλου του».

Ο Μπράουν είπε ότι ο Χάρντινγκ θα «δώσει ελπίδα» στους άλλους επιβάτες.

Πλυντήριο διοξειδίου του άνθρακα

Το σκάφος Titan θα έχει ένα πλυντήριο διοξειδίου του άνθρακα στο σκάφος για να απομακρύνει το υπερβολικό τοξικό αέριο που συσσωρεύεται όταν οι επιβάτες εκπνέουν στον περιορισμένο χώρο, αλλά στα περισσότερα σκάφη έχει περιορισμένη χωρητικότητα. Υπάρχει επίσης κίνδυνος υποθερμίας λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών στα βάθη του ωκεανού, καθώς και του υπεραερισμού που προκαλείται από κρίσεις πανικού, που μπορεί να καταναλώσουν περισσότερο πολύτιμο οξυγόνο

Ένας βετεράνος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ προειδοποίησε για τις ανατριχιαστικές επιπτώσεις στην υγεία του εγκλωβισμού σε ένα υποβρύχιο λίγες εβδομάδες πριν από την εξαφάνιση του τουριστικού υποβρυχίου του Τιτανικού, όπως αποκαλύπτει η DailyMail.com.

Σε μια επιστημονική εργασία που δημοσιεύτηκε σε ιατρικό περιοδικό τον περασμένο μήνα, ο Δρ. Dale Molé, πρώην διευθυντής υποθαλάσσιας ιατρικής και ακτινοβολίας για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, εξέθεσε λεπτομερώς το «εχθρικό» περιβάλλον στα εμπορικά υποβρύχια, με τους επιβάτες να αντιμετωπίζουν εξάντληση των αποθεμάτων οξυγόνου, τοξικού άνθρακα. επίπεδα διοξειδίου και πτώση της θερμοκρασίας.

Το σκάφος Titan που εξακολουθεί να λείπει θα έχει έναν καθαριστή διοξειδίου του άνθρακα για να απομακρύνει το υπερβολικό τοξικό αέριο που συσσωρεύεται όταν οι επιβάτες εκπνέουν στον περιορισμένο χώρο, αλλά στα περισσότερα σκάφη, αυτά έχουν περιορισμένη χωρητικότητα.

Ένα σύστημα καθαρισμού αφαιρεί το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, καθιστώντας τον αέρα ασφαλή για την αναπνοή.

Μιλώντας στο DailyMail.com την Τρίτη, ο Molé είπε ότι είναι «πολύ» ένας αγώνας ενάντια στον χρόνο για να σωθούν οι επιβάτες, εάν δεν είναι ήδη νεκροί από μια «καταστροφική ρήξη του δοχείου πίεσης».

Και πρόσθεσε: «Όποτε οι άνθρωποι είναι περιορισμένοι σε αεροστεγές χώρο, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να σκέφτονται το οξυγόνο, αλλά το διοξείδιο του άνθρακα είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερη ανησυχία.

«Σε ένα υποβρύχιο, θα έχουν κάποιο σύστημα καθαρισμού του διοξειδίου του άνθρακα. Αν έχαναν την ισχύ της μπαταρίας, τότε αυτό το σύστημα δεν θα λειτουργούσε πλέον ».

Υπάρχει επίσης κίνδυνος υποθερμίας λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών στα βάθη του ωκεανού, καθώς και του υπεραερισμού που προκαλείται από κρίσεις πανικού, οι οποίες μπορούν να καταναλώσουν περισσότερο πολύτιμο οξυγόνο.

Πηγή DailyMail

Αναπτερώθηκαν οι ελπίδες: Οι ομάδες διάσωσης ανέφεραν «πιθανά σημάδια ζωής» και «ήχους κρότου» από το εξαφανισμένο υποβρύχιο

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: