Ο Ερντογάν γλύφει εκεί που έφτυνε: Έτοιμος να κάνει στροφή 180 μοιρών στη νομισματική του πολιτική αυξάνοντας τα τραπεζικά επιτόκια

FILE PHOTO Islamist President and Justice and Development Party Chairman Recep Tayyip Erdoğan made a speech at the party’s group meeting at the Grand National Assembly of Türkiye. Photo via Turkish Presidency




Έτοιμη να ανατρέψει ορισμένες από τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan) εμφανίζει την νέα τουρκική κυβέρνηση το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, (κείμενο Paul Kirby), καθώς η νέα οικονομική του ομάδα προσπαθεί να μειώσει τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό.

Σημειώνεται ειδικότερα ότι λιγότερο από ένα μήνα μετά την επανεκλογή του Erdogan, τα επιτόκια αναμένεται να αυξηθούν δραματικά από το τρέχον επίπεδο του 8,5%. Ο πληθωρισμός είναι σχεδόν 40% και οι Τούρκοι βρίσκονται στη δίνη μιας κρίσης του κόστους ζωής.

Ωστόσο, ο ηγέτης της Τουρκίας έχει επιμείνει μέχρι στιγμής στη διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα. Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο θα αυξηθεί το βασικό επιτόκιο πολιτικής.

Οι οικονομολόγοι διχάζονται σχετικά με το πόσο απότομη θα πρέπει να είναι η αύξηση, με την επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley να προτείνει αύξηση 11,5 μονάδων στο 20% και την Goldman Sachs να αναμένει ότι το επιτόκιο μπορεί να φτάσει το 40%.

Άλλοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η άνοδος θα είναι απότομη, αλλά πιθανώς πιο σταδιακή. Το πρόβλημα του προέδρου Erdogan είναι ότι ο ρυθμός πληθωρισμού της Τουρκίας παραμένει πεισματικά υψηλός και τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας έχουν πέσει σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα, αφού ξόδεψε δισεκατομμύρια δολάρια προσπαθώντας να στηρίξει τη λίρα.

Υπενθυμίζεται  ότι οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ευρέως την αύξηση των επιτοκίων για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού, αλλά ο ηγέτης της Τουρκίας απέλυσε τρεις διοικητές κεντρικών τραπεζών σε λιγότερο από δύο χρόνια, όταν προσπάθησαν να τηρήσουν τις ορθόδοξες πολιτικές.

Τα επιτόκια έχουν μειωθεί από 19% πριν από δύο χρόνια σε 8,5% τους τελευταίους μήνες. Τώρα πρόκειται να ανέβουν ξανά και αυτό θα έχει επιπτώσεις σε μια χώρα που ήδη βρίσκεται σε οικονομική κρίση.

«Πρέπει να κάνει κάτι για την οικονομία, αλλά μια σαφής στροφή σε ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές θα έπληττε ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας και δεν θα ήθελε να έχει αυτόν τον αντίκτυπο στις τοπικές εκλογές [του επόμενου έτους]», αναφέρει ο Ozge Zihnioglu, ανώτερος λέκτορας πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.

Η οικονομία της Τουρκίας εκτινάχθηκε τα πρώτα χρόνια της ηγεσίας του προέδρου Erdogan, αλλά τα τελευταία χρόνια, ο Τούρκος ηγέτης έχει πάρει αποστάσεις από τις παραδοσιακές οικονομικές συνταγές, κατηγορώντας τον υψηλό πληθωρισμό για το υψηλό κόστος δανεισμού και επιδιώκοντας να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει περισσότερο από το 80% της αξίας του και οι ξένες επενδύσεις έχουν πέσει κατακόρυφα.

Από την πλευρά του ο Mehmet Kerem Coban του Πανεπιστημίου Kadir Has εκτιμά ότι το οικονομικό μοντέλο της Τουρκίας χρειάζεται κεφάλαια για να επιβιώσει επειδή τα αποθέματά της είχαν εξανεμιστεί. Επισημαίνεται ότι ο Erdogan βρίσκεται στην εξουσία στην Τουρκία για περισσότερα από 20 χρόνια.

Επικράτησε του αντιπάλου του τον περασμένο μήνα σε εκλογές που οι διεθνείς παρατηρητές είπαν ότι χαρακτηρίστηκαν από «άνισους όρους ανταγωνισμού» που έδιναν στον νυν πρόεδρο ένα αδικαιολόγητο πλεονέκτημα.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, διατήρησε την άποψή του ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά όσο ήταν στην εξουσία, διασφαλίζοντας ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στην οικονομική πολιτική, ενώ η αντιπολίτευση υποσχέθηκε να αναστρέψει την εστίασή του στα χαμηλά επιτόκια.

Ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα, μέσα σε λίγες μέρες από την επανεκλογή του, σηματοδότησε μια αλλαγή πλεύσης: Πρώτον, διόρισε υπουργό Οικονομικών τον πρώην τραπεζίτη και οικονομολόγο Mehmet Simsek. Αν και πρώην μέλος της κυβέρνησης του, ο Simsek κατέστησε σαφές ότι η μόνη οικονομική επιλογή της Τουρκίας είναι να επιστρέψει σε «λογικές πολιτικές» και να «συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες». 

Στη συνέχεια, διόρισε τη Hafize Gaye Erkan, 44 ετών, ως την πρώτη γυναίκα επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας. Γνωστή προσωπικότητα στη Wall Street, δεν είχε ποτέ ξανά ρόλο στην Τουρκία και ήταν διευθύνουσα σύμβουλος της αμερικανικής τράπεζας First Republic πριν από την κατάρρευσή της.

Αν και ο Erdogan διαβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η θέση του για τα επιτόκια δεν έχει αλλάξει, αποδέχτηκε ότι «ο Simsek θα πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα γρήγορα και αβίαστα με την κεντρική τράπεζα».

Επισημαίνεται ότι ο ειδικός σε θέματα αναδυόμενων αγορών Timothy Ash, πιστεύει ότι η Erkan θα πρέπει να κάνει «προκαταβολικές αυξήσεις επιτοκίων», αντί να τις εισάγει σταδιακά.

Ο κίνδυνος, προειδοποίησε στο Twitter, ήταν ότι θα μοιραζόταν την ίδια μοίρα με τον προκάτοχό της, «παίζοντας πάντα με την αγορά και περιμένοντας στον προαύλιο χώρο του προεδρικού μεγάρου να εκλιπαρήσει για αυξήσεις επιτοκίων», καταλήγει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: BBCPaul Kirby Turkey’s Erdogan set for economic U-turn and steep interest rate hike

Ο Φιντάν, ο Μπλίνκεν, ο Μπαρζανί και ο Γκιουλέρ: Η διπλωματία για το PKK φουντώνει… Πως είναι σήμερα οι σχέσεις της Τουρκίας με τους Κούρδους;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: