Ο Φιντάν, ο Μπλίνκεν, ο Μπαρζανί και ο Γκιουλέρ: Η διπλωματία για το PKK φουντώνει… Πως είναι σήμερα οι σχέσεις της Τουρκίας με τους Κούρδους;

Islamist Minister of Foreign Affairs of Turkey, Hakan Fidan received US Ambassador Jeff Flake, in a courtesy visit. Photo via Turkish MFA, @MFATurkiye




Δημοσιεύεται σήμερα στην ιστοσελίδα Yetkin Report άρθρο ανάλυσης Murat Yetkin, ένα περίεργο άρθρο ανάλυσης, που αναφέρεται στις σχέσεις της Τουρκίας με τους Κούρδους.

Μεταξύ άλλων υποστηρίζει τα κάτωθι:

Ίσως το μόνο κοινό χαρακτηριστικό των διπλωματικών επαφών των τελευταίων ημερών να είναι ο αγώνας κατά του PKK. Μια ματιά στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών δίνει μια ιδέα γι’ αυτό.

Η Τουρκία χτυπά, το PKK κατηγορεί τη Ρωσία

Η Ομάδα της Αστάνα, που σχηματίστηκε μεταξύ της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν, συνήλθε στην Αστάνα στις 20-21 Ιουνίου για την 20ή συνεδρίασή της.

Κατά την έναρξη της συνάντησης της Αστάνα στις 20 Ιουνίου, ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε ένα όχημα μεταξύ Qamishli και Tirbespiye, τη συριακή δίδυμη πόλη της [σσ. τουρκικής] Nusaybin.

Κατά την επίθεση σκοτώθηκαν η Yusra Derviş, συμπρόεδρος του καντονιού Qamishli της “αυτόνομης διοίκησης”, και η αναπληρώτριά της Leman Shiveş. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφημερίδα Yeni Özgür Politika, η οποία εκδίδεται στη Γερμανία σε ευθυγράμμιση με το PKK, κατηγόρησε τη Ρωσία για την επίθεση αυτή. 

Η Özgür Politika επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα που η Τουρκία έλαβε την υποστήριξη που ήθελε από τη Ρωσία (και το Ιράν, αν και δεν το ανέφεραν στις αντιδράσεις τους) «κατά της Ροζάβα».

Δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσο εντάσσεται στη γενικότερη εικόνα, αλλά η Shiveş, η οποία σκοτώθηκε στην επίθεση, είχε προηγουμένως συλληφθεί και φυλακιστεί από τις δυνάμεις του ιρακινού Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (KDP) το οποίο βρίσκεται υπό την ηγεσία της οικογένειας Μπαρζανί (Barzani), και είχε εμπλακεί στις δραστηριότητες του PKK στη Ρωσία για 7 χρόνια.

Την ίδια ημέρα, στις 20 Ιουνίου, ο Μασρούρ Μπαρζανί (Masrour Barzani), πρωθυπουργός της περιφερειακής κυβέρνησης του ιρακινού Κουρδιστάν (KRG), της οποίας ηγείται το KDP, επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν (Erdoğan) στην Άγκυρα.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν (Fidan). Ο τελευταίος και ο Masrour Barzani είχαν ένα κοινό στοιχείο. Όταν ο Fidan ήταν επικεφαλής της ΜΙΤ, ο Masrour Barzani ήταν επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της KRG- ήταν σε επαφή.

Στις 21 Ιουνίου, ο Γιασάρ Γκιουλέρ (Yaşar Güler), ο νέος Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε στους δημοσιογράφους στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος AK στην οποία συμμετείχε ότι «θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα», αναφερόμενος στη συνάντηση του Ερντογάν με τον Μπαρζανί.

Ως αποτέλεσμα της συνεργασίας των δυνάμεων του Μπαρζανί με την Τουρκία, ο έλεγχος του PKK στο Σιντζάρ, τη στρατηγική γέφυρα μεταξύ του Καντίλ και της Ροζάβα τα τελευταία χρόνια, υπέστη πλήγμα.

Ο Φιντάν βρισκόταν στο Λονδίνο για τη Διάσκεψη για την Ουκρανία όταν ο υπουργός Άμυνας Γκιουλέρ το είπε αυτό στην Άγκυρα.

Στην πρώτη μεγάλη συνάντηση στην οποία συμμετείχε ως Υπουργός Εξωτερικών, συναντήθηκε με τους ομολόγους του, μεταξύ των οποίων τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, καθώς και με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν (Antony Blinken).

Η κύρια ατζέντα του Blinken ήταν σαφής: η έγκριση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Στη σύντομη ομιλία του Blinken, η Άγκυρα δεν ήθελε να ακούσει για την πώληση του F-16, ούτε για τη διακοπή της υποστήριξης που παρέχεται σε οργανώσεις που συνδέονται με το PKK στη Συρία.

Ο Φιντάν, από την άλλη, τόνισε μια υποχρέωση:

• «Μπορεί να μην συμφωνούμε σε όλα, αλλά οι μακροπρόθεσμες συμμαχίες μας στο ΝΑΤΟ και σε άλλες πλατφόρμες μας αναγκάζουν να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί».

Είναι σαφές ότι η Άγκυρα αναμένει συγκεκριμένα βήματα σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας, τόσο όσον αφορά το PKK όσο και το FETO του Ιμάμη Γκιουλέν.

Οι ΗΠΑ θέλουν αυτή την έγκριση πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στο Vilinius στις 11-12 Ιουλίου. Στη συνάντηση Σουηδίας-Φινλανδίας-ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα στις 14 Ιουνίου, η Τουρκία υπενθύμισε ότι αντιμετωπίζει το θέμα ως «προσανατολισμένο στη δράση, όχι στο χρόνο».

[…]

Είναι σαφές ότι θα είναι δύσκολο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να πάρουν την έγκριση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ -εναντίον της Ρωσίας- εκτός εάν οι ΗΠΑ προσφέρουν στην Τουρκία κάποιο όφελος σε αντάλλαγμα.

Υπάρχει και αυτό: Είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν θα μείνουν για πάντα στη Συρία, όπως έκαναν στο Βιετνάμ, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Είναι επίσης σαφές ότι η Τουρκία θέλει να απομακρύνει το ΡΚΚ ως τον κύριο παράγοντα για την επίλυση του κουρδικού προβλήματος, αντί να συμφιλιωθεί μαζί του.

Όταν βάζεις αυτές τις δύο προτάσεις μαζί, μπορεί να αναμένεται μια νέα κινητοποίηση στο θέμα του ΡΚΚ. Ο Fidan είναι πιθανό να βρεθεί στο επίκεντρο αυτής της κίνησης.

ΠΗΓΗ: Yetkin Report, Murat Yetkin – «Fidan, Blinken, Barzani, Guler: Η διπλωματία για το PKK φουντώνει»

Τζορτζ Τσούνης: Μπροστά μας οι καλύτερες μέρες της Ελλάδας, χάρη και στις γυναίκες – Πρόσφυγες έκαναν το τραπέζι στον πρέσβη των ΗΠΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: