Mάχη με τον χρόνο και αμυδρές ελπίδες: Ερευνητικό πλοίο πάνω από το σημείο όπου χάθηκε το υποβρύχιο, σε πιο βαθιά νερά οι έρευνες [videos]

Στιγμιότυπο από βίντεο του CBS στο YouTube




Ενα ερευνητικό – εμπορικό πλοίο με δυνατότητα πόντισης καλωδίου έχει φθάσει στην περιοχή όπου αναφέρθηκε για τελευταία φορά το υποβρύχιο, γεγονός που, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα Ντέιϊβιντ Μέρ (David Mear), συνιστά ένα ευπρόσδεκτο νέο.

«Πριν από περίπου μία ώρα (σσ: 2.:30 ώρα Ελλάδας) ένα άλλο εμπορικό σκάφος, με μεγάλη δυνατότητα πόντισης καλωδίου, σύγχρονο πλοίο, με δυνατότητες ROV (χειρισμού απομεμακρυσμένου υποβρύχιου οχήματος), βρίσκεται πάνω από την τοποθεσία όπου χάθηκε του υποβρύχιο. Ελπίζουμε βεβαίως να έχει τις δυνατότητες να φτάσει σε τέτοια βάθη –3.800 μέτρα– για να αναζητήσει το υποβρύχιο και να έχει τη δυνατότητα να το ανακτήσει.

«Υπάρχει κάποια ελπίδα ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί», είπε ο Mear μιλώντας στο ΒΒC

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι οι αρχές επεξέτειναν την έρευνά τους σε βαθύτερα νερά:

«Καθώς συνεχίζουμε την αναζήτηση… εργαζόμαστε όλη τη νύχτα με μια ευρεία ομάδα συνεργατών για να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες στην επιφάνεια που τώρα επεκτείνονται σε βαθύτερη περιοχή», ανακοίνωσε η Αμερικανική Ακτοφυλακή μέσω του υποναύαρχου Τζόν Μόγκερ (John Mauger) που μίλησε στο CNN.

Επιπλέον ο δρ Σάιμον Μπόξολ (Simon Boxall), λέκτορας ωκεανογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, περιγράφοντας ποιες είναι οι πιθανές συνθήκες στο υποβρύχιο εάν είναι στον βυθό της θάλασσας, είπε: «Θα κάνει ζέστη, θα είναι στενά».

«Δεν υπάρχει λοβός διαφυγής από το σκάφος. Αν βγεις στό νερό σε τέτοιο βάθος, θα συνθλιβείς από την πίεση του νερού, οπότε oi άνθρωποι που βρίσκονται εκεί εξαρτώνται πλήρως από το υποβρύχιό τους» για την επιβίωσή τους.

Πιστεύει ότι είναι απίθανο ο «Τιτάνας», όπως είναι το όνομα του υποβρυχίου, να βρίσκεται στην επιφάνεια και ότι ίσως να έχει παγιδευτεί σε μέρος των συντριμμιών του Τιτανικού.

«Είναι μια τεράστια πρόκληση, την οποία δεν χρειάστηκε ποτέ στο παρελθόν να αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε. «Υπήρξαν τραγικές περιπτώσεις στρατιωτικών υποβρυχίων που κόλλησαν στον πυθμένα της θάλασσας όπου έχουν πολύ περισσότερους πόρους και πολύ περισσότερο διαθέσιμο οξυγόνο, αλλά σε αυτή την περίπτωση ο χρόνος είναι πολύ λίγος και οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες».

Με πληροφορίες από BBC, Sky News

Μειώνονται οι ελπίδες καθώς τελειώνει ο αέρας στο υποβρύχιο του Τιτανικού: Ακόμη κι αν ζουν, κινδυνεύουν από υποθερμία – Πως γίνονται οι έρευνες [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: