Κωδικός «βαμβάκι»: Πυρήνες δολιοφθοράς κάτω από τη μύτη του Πούτιν έχουν στήσει οι Ουκρανοί μέσα στη Ρωσία

FILE PHOTO: A man works on the roof near the national flag of Russia above the residence of Russian president, at the Kremlin in Moscow, Russia, 04 May 2023. EPA, YURI KOCHETKOV




Ενα εκτεταμένο δίκτυο πρακτόρων και υποστηρικτών της Ουκρανίας εντός της Ρωσίας, οι οποίοι εργάζονται για να πραγματοποιήσουν πράξεις δολιοφθοράς εναντίον ρωσικών στόχων έχει αναπτύξει η Ουκρανία σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του CNN.

Μάλιστα το εν λόγω δίκτυο έχει σε τέτοιο βαθμό αναπτυχθεί ώστε οι ουκρανικές δυνάμεις να είναι ικανές να το προμηθεύουν ακόμη και με drones για να οργανώνουν επιθέσεις, είπαν στο CNN άτομα που είναι εξοικειωμένα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών επί του θέματος.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν μάλιστα ότι είναι αυτοί ακριβώς οι φιλοουκρανοί πράκτορες εντός της Ρωσίας που πραγματοποίησαν επίθεση με drone με στόχο το Κρεμλίνο στις αρχές Μαΐου, εκτοξεύοντας drones από το εσωτερικό της Ρωσίας αντί να τα «πετάξουν» από την Ουκρανία στη Μόσχα.

Δεν είναι σαφές εάν άλλες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες – συμπεριλαμβανομένης κείνης με στόχο μια κατοικημένη γειτονιά κοντά στη Μόσχα και μια άλλη επίθεση σε διυλιστήρια πετρελαίου στη νότια Ρωσία – εξαπέλυσαν επίσης από το εσωτερικό της Ρωσίας ή διεξήχθησαν από αυτό το δίκτυο φιλοουκρανών.

Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ουκρανία έχει αναπτύξει πυρήνες δολιοφθοράς εντός της Ρωσίας, οι οποίες συγκροτούνται από ένα μείγμα φιλοουκρανών υποστηρικτών αλλά και ατόμων καλά εκπαιδευμένων σε αυτού του είδους τον πόλεμο.

Εκτιμάται ότι η Ουκρανία τους έχει παράσχει μη επανδρωμένα αεροσκάφη ουκρανικής κατασκευής. Μάλστα δύο αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο CNN, είπαν  ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι επιθέσεις με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν πραγματοποιηθεί με drones made in USA.

Οι αξιωματούχοι δεν μπορούσαν να πουν με βεβαιότητα με ποιόν τρόπο η Ουκρανία κατάφερε να φέρει τα drones πίσω από τις γραμμές του εχθρού, αλλά δύο από τις πηγές είπαν στο CNN ότι το Κίβεο έχει δημιουργήσει καλές διαδρομές λαθρεμπορίου που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποστολή drones ή εξαρτημάτων droneς στη Ρωσία, όπου θα μπορούσαν στη συνέχεια να βρεθούν συναρμολογημένα!

«Τα μετρητά κάνουν θαύματα»

Ευρωπαίος αξιωματούχος του τομέα των μυστικών υπηρεσιών σημείωσε ότι τα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας είναι τεράστια και πολύ δύσκολο να ελεγχθούν, γεγονός που τα καθιστά ικανά για την ανάπτυξη λαθρεμπορίου.

«Πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη ότι αυτή είναι μια περιφερειακή περιοχή της Ρωσίας», είπε ο αξιωματούχος. «Η επιβίωση είναι το πρόβλημα όλων, επομένως τα μετρητά κάνουν θαύματα».

Το ποιος ακριβώς ελέγχει αυτόν τον οπλισμό ή τα εξαρτήματα στοιχεία είναι επίσης θολό, είπαν οι πηγές στο CNN.

Ωστόσο Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι στη δουλειά εμπλέκονται «στοιχεία» μέσα από το σύστημα της κοινότητας πληροφοριών της Ουκρανίας. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει θέσει γενικές παραμέτρους για το τι επιτρέπεται να κάνουν οι υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας του, ανέφεραν δύο από τις πηγές.

 

Αλλά ok,  δεν απαιτείται και υπογραφή του για κάθε επιχείρηση.

Κληθείς μάλιστα να σχολιάσει, εκπρόσωπος του επικεφαλής της Ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας άφησε να εννοηθεί στο CNN ότι οι μυστηριώδεις εκρήξεις και οι επιθέσεις με drone εντός της Ρωσίας θα συνεχιστούν.

«Για τα ‘βαμβάκια’ θα μιλήσουμε μόνο μετά τη νίκη μας», είπε.

Όπου «βαμβάκι» είναι μια αργκό που χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί για να υπονοήσουν όχι γενικώς τις εκρήξεις, αλλά τις εκρήξεις μέσα στη Ρωσία ή σε ρωσικά κατεχόμενα εδάφη στην Ουκρανία.

Τον τελευταία χρόνο υπάρχει μια σταθερή ακολουθία μυστηριωδών πυρκαγιών και εκρήξεων στη Ρωσία: Με στόχο αποθήκες πετρελαίου και καυσίμων, σιδηροδρόμους, γραφεία στρατολόγησης, αποθήκες και αγωγούς.

Ωστόσο, αξιωματούχοι έχουν παρατηρήσει μια αυξητική τάση σε αυτές τις επιθέσεις επί ρωσικού εδάφους  τις τελευταίες εβδομάδες, αρχής γενομένης από την επίθεση στο Κρεμλίνο. Φαίνεται ότι είναι «ένα επιστέγασμα προσπαθειών μηνών» από τους Ουκρανούς να δημιουργήσουν την υποδομή για τέτοιου είδους δολιοφθορές, είπε μια από τις πηγές που γνωρίζουν τις μυστικές υπηρεσίες.

«Υπάρχει εδώ και μήνες μια αρκετά συνεπής ώθηση από ορισμένους στην Ουκρανία να είναι πιο επιθετικοί», είπε αυτό το άτομο, μιλώντας ανώνυμα λόγω της ευαισθησίας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. «Και σίγουρα υπήρξε κάποια προθυμία σε ανώτερα επίπεδα. Η πρόκληση ήταν πάντα η ικανότητά τους να το κάνουν».

Με πληροφορίες από CNN Exclusive: Ukraine has cultivated sabotage agents inside Russia and is giving them drones to stage attacks, sources say

Κάτι συμβαίνει στο ανατολικό μέτωπο: Προοίμιο ουκρανικής αντεπίθεσης ή πόλεμος νεύρων στους Ρώσους;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: