Κάτι συμβαίνει στο ανατολικό μέτωπο: Προοίμιο ουκρανικής αντεπίθεσης ή πόλεμος νεύρων στους Ρώσους;

FILE PHOTO: Ukrainian servicemen fire a BM-21 ‘Grad’ multiple rocket launcher system (MLRS) in the direction of the frontline city of Bakhmut, 19 May 2023. EPA/OLEG PETRASYUK




Συγκεχυμένες παραμένουν οι εκτιμήσεις κατά πόσον η κινητικότητα στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας συνιστά ή όχι προοίμιο της επί μακρόν αναμενόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης.

Η Μόσχα ανακοίνωσε νωρίτερα ότι απέκρουσε μεγάλη ουκρανική επίθεση στο νότιο τμήμα της περιφέρειας του Ντονέτσκ.

Ερωτηθείς, ωστόσο, αν οι επιθέσεις αντιπροσωπεύουν την έναρξη της αντεπίθεσης της Ουκρανίας ο Ολέξιι Ντανίλοφ, Γραμματέας του ουκρανικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Άμυνας, αρκέστηκε να δηλώσει (στο Reuters): «Ο πόλεμος συνεχίζεται. Μέχρι την πλήρη νίκη».

Οπως εξηγεί στον Guardian o Dan Sabbagh, η Ουκρανία μπορεί να μην έχει κηρύξει επίσημα την αντεπίθεσή της, αλλά οι επιθέσεις που αναφέρθηκαν στις ρωσικές γραμμές τη νύχτα και το πρωί της Δευτέρας μοιάζουν με τα πρώτα βήματα μιας σκληρής στρατιωτικής εκστρατείας.

Οι μεμονωμένες αναφορές πρέπει να αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό, αλλά μαζί μπορούν να δημιουργήσουν μια εικόνα. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι δεν υπάρχει μια ολοκληρωτική επίθεση, αλλά και ότι το επίπεδο των δυνάμεων που διαπράττονται δεν είναι ασήμαντο. Δεν πρόκειται για διερευνητικές επιδρομές, αλλά πιθανότατα για επιθέσεις με σκοπό την αναζήτηση τοπικών ρωσικών αδυναμιών.

Σημειωτέον ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως η Ουκρανία επιτέθηκε την Κυριακή το πρωί με έξι μηχανοκίνητα τάγματα και δύο τάγματα αρμάτων μάχης στο νότιο Ντονέτσκ

Εάν το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει δίκιο, και η Ουκρανία έχει επιτεθεί με δύο ταξιαρχίες αυτό ισοδυναμεί με δύναμη πολλών χιλιάδων στρατιωτών.

Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι η Ουκρανία επιχειρεί επιθέσεις σε άλλα σημεία στο μέτωπο των 1.000 χιλιομέτρων.

Ο αρχηγός των μισθοφόρων δυνάμεων Wagner, Γεβγένι Πριγκοιζίν (Yevgeny Prigozhin), διαναρυρήθηκε ότι τα ρωσικά στρατεύματα είχαν φύγει από την Berkhivka, ένα χωριό βόρεια του Μπαχμού που καταλήφθηκε πρόσφατα, στο ανατολικό μέτωπο. Αν λέει αλήθεια, αυτό υποδηλώνει ότι οι διερευνητικές επιθέσεις μπορεί να μην πραγματοποιούνται μόνο στον νότο.

Είναι επίσης πιθανό η Ουκρανία να μην ξέρει καν πού θέλει να τοποθετήσει τις βασικές της δυνάμεις αντεπίθεσης, μέχρι να βρεθεί ένα σημείο αδυναμίας. Ο στόχος των αρχικών επιθέσεων θα ήταν να εξασφαλίσουν ένα σημαντικό σημείο αδυναμίας, το οποίο ένα νέο κύμα ουκρανικής δύναμης, που αυτή τη στιγμή κρατείται σε εφεδρεία, θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί για να περικυκλώσει τους αμυνόμενους.

Οι ανακοινώσεις των Ρώσων 

«Το πρωί της 4ης Ιουνίου ο εχθρός εξαπέλυσε μια μεγάλης κλίμακας επίθεση σε πέντε τομείς του μετώπου προς την κατεύθυνση του Νότιου Ντονέτσκ», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε δήλωση που καταχώρισε στο Telegram στη 1:30 π.μ. (ώρα Μόσχας και ώρα Ελλάδας).

«Ο στόχος του εχθρού ήταν να διαπεράσει την άμυνά μας στον πιο ευάλωτο, κατά την άποψή του, τομέα του μετώπου», ανέφερε. «Ο εχθρός δεν πέτυχε τους στόχους του, δεν είχε επιτυχία».

Κληθείς να σχολιάσει, ουκρανός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Δεν έχουμε τέτοιες πληροφορίες και δεν σχολιάζουμε οποιουδήποτε είδους ψευδείς ειδήσεις».

Βορειότερα, κοντά στη διαφιλονικούμενη πόλη του Μπαχμούτ, ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας Ολεξάντρ Σίρσκιι ανέφερε πως ουκρανικές δυνάμεις «προωθούνται».

Σε βίντεο των ενόπλων δυνάμεων ρωσικές θέσεις φαίνονται να δέχονται πυρά και ο επικεφαλής των ρώσων μισθοφόρων Γεβγκένι Πριγκόζιν δήλωσε πως οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν τμήμα του οικισμού Μπερχίβκα, βόρεια του Μπαχμούτ, κάνοντας λόγο για «ατίμωση».

 

Στην ημερήσια αναφορά του ουκρανικού Γενικού Επιτελείου αναφέρεται μόνο πως σημειώθηκαν 29 μάχες στις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, ενώ το ουκρανικό Κέντρο Στρατηγικών Επικοινωνιών ανέφερε πως η Ρωσία θα επιδιώξει να διαδώσει ψεύδη.

«Για να πλήξουν το ηθικό των Ουκρανών και να παραπλανήσουν την κοινότητα (περιλαμβανομένου του δικού τους πληθυσμού), ρώσοι προπαγανδιστές θα διαδώσουν ψευδείς πληροφορίες για την αντεπίθεση, τις κατευθύνσεις τις και τις απώλειες του ουκρανικού στρατού», ανέφερε.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ και Guardian

«Τραγωδία» στο Κρεμλίνο: Ξέμεινε από… φυσικούς φελλούς ο Βλαντιμίρ Πούτιν – Και πάντα στη μέση η πρόθυμη Τουρκία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: