Η Ρωσία «συνέλαβε»… ερήμην τον Κασπάροφ: Ο καλύτερος τρόπος που με συνέλαβαν ποτέ, λέει ο παγκόσμιος θρύλος του σκακιού * Άντε και στη δίκη του Πούτιν, αλλά όχι «ερήμην»

FILE PHOTO: Garry Kasparov, former chess world champion, speaks at the Swiss Economic Forum SEF in Interlaken, Switzerland, 08 June 2023. EPA/PETER KLAUNZER




Στην ερήμην σύλληψη …του θρυλικού πολλαπλού παγκόσμιου πρωταθλητή του σκακιού και ακτιβιστή κατά του καθεστώτος Πούτιν,  Γκάρι Κασπάροφ προχώρησε η Ρωσία, κατηγορώντας τον για “τρομοκρατική δράση” προς όφελος ξένων συμφερόντων.

Όπως μετέδωσε το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, το δικαστήριο της πόλης Syktyvkar, της μεγαλύτερης πόλης στην βορειοδυτική περιοχή Κόμι της Ρωσίας, συνελήφθη ερήμην μαζί με τον πρώην βουλευτή του ρωσικού κοινοβουλίου Γκενάντι Γκούντκοφ, τον συνιδρυτή του Φόρουμ Ελεύθερη Ρωσία Ιβάν Τγιούτριν [το φόρουμ έχει χαρακτηριστεί ως ανεπιθύμητη οργάνωση στη χώρα] και τηνακτιβίστρια Yevgenia Chirikova.

Φυσικά, ερήμην σύλληψη δεν μπορεί να υπάρξει, κι επομένως όπως αναφέρει το Radio Free Europe, το δικαστήριο αυτό που έκανε είναι η έκδοση εντάλματος σύλληψης του Κασπάροφ και των υπολοίπων.

Τον περασμένο μήνα, η Ρωσία πρόσθεσε τον Κασπάροφ στη λίστα με τους τρομοκράτες και τους εξτρεμιστές, μια ενέργεια που χρησιμοποιείται γενικά από το Κρεμλίνο για να πατάξει τους πολιτικούς αντιπάλους της. Ο Κασπάροφ ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι τέσσερις κατηγορούνται για ίδρυση και ηγεσία τρομοκρατικής οργάνωσης, χρηματοδότηση τρομοκρατικής δραστηριότητας και δημόσια δικαίωσή της, αναφέρει το δικαστήριο, όπως μετέδωσε το TASS.

«Το δικαστήριο έκανε δεκτές τις αιτήσεις των ανακριτικών οργάνων για την προφυλάκιση των Κασπάροφ, Γκούντκοφ, Σιρίκοβα και Τγιούτριν, ως μέτρο περιορισμού».

Όπως ήταν επόμενο, ο Κασπάροφ απάντησε την … τρελή αυτή ιστορία “σύλληψης” με μια ειρωνική ανάρτησή του στο Χ, χθες Τετάρτη.

«Η ερήμην σύλληψη είναι σίγουρα ο καλύτερος τρόπος με τον οποίο έχω συλληφθεί ποτέ« ανέφερε προσθέτοντας: «Με καλή παρέα, επίσης. Είμαι σίγουρος ότι για όλους μας είναι εξόχως τιμητικό το γεγονός ότι το κράτος τρόμου του Πούτιν ξοδεύει χρόνο σε αυτό που διαφορετικά θα πήγαινε σε διώξεις και δολοφονίες».

«Η «τρομοκρατική οργάνωση » του Φόρουμ της Ελεύθερης Ρωσίας υποστηρίζει τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και του παράνομου μαφιόζικου κράτους του Πούτιν. Εκτιμούμε την διαφήμισή μας από το καθεστώς [σ.σ. Πούτιν] και ανυπομονούμε να δικαστούν οι ηγέτες του, όχι ερήμην, σε μια ελεύθερη Ρωσία ή/και στη Χάγη», αναφέρει ο Κασπάροφ στην ανάρτησή του.

Η απίστευτη απόφαση του ρωσικού δικαστηρίου συγκέντρωσε τα σκωπτικά και ειρωνικά σχόλια πολλών ακολούθων του Κασπάροφ, με έναν απ’ αυτούς να του δίνει συγχαρητήρια…Ο δε Κασπάροφ απαντά “θα παρακολουθήσω με ενδιαφέρον την δίκη μου”…

Με πληροφορίες από Radio Free Europe/Radio Libery
 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: