Βασανιστικός πόλεμος φθοράς στο κατώφλι του Πούτιν: Βομβαρδισμοί ρωσικών χωριών, πυρκαγιές από drones σε διυλιστήρια [videos]

Βίντεο το οποίο ανέβασαν οι άνδρες της “Λεγεώνας Ελευθερία στη Ρωσία” και εξηγούν τις καλές προθέσεις τους… για τον Πούτιν. Screenshot via YouTube@Suchomimus/




Παρότι δεν είναι σαφής σε όλη της την διάσταση η εικόνα στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία, φαίνεται πως τα περιστατικά επιθετικών ενεργειών εντός του ρωσικού εδάφους δεν περιορίζονται στην εντυπωσιακή ολιγοήμερη εισβολή στην περιοχή του Μπέλγκοροντ προ ολίγων 24ώρων, προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες στο καθεστώς του Κρεμλίνου.

Ούτε επίσης οι επιχειρήσεις δολιοφθοράς αποθηκών ή δεξαμενών καυσίμων και πάλι εντός ρωσικών εδαφών δείχνουν να εξασθενούν, ενώ οι Ρώσοι εθελοντές που εχουν συγκροτήσει λεγεώνες ξένων και συμπολεμούν με τους Ουκρανούς, κάνουν σαφές ότι έχουν “μεγάλα σχέδια” για το μέλλον, λέγοντας ότι μετά το Μπέλγκοροντ, ο τελικός τους στόχος είναι η Μόσχα..

Εκκενώσεις και φόβοι για “επιδείνωση” της κατάστασης

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι άρχισαν να απομακρύνουν τα παιδιά από κάποιες περιοχές στα σύνορα με την Ουκρανία που βομβαρδίζονται εντατικά εδώ και μερικές ημέρες, φοβούμενες για «επιδείνωση της κατάστασης».

«Από σήμερα φροντίζουμε τα παιδιά των περιοχών Τσεμπεκίνσκιι και Γκραϊβορόνσκιι», δήλωσε ο Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ κυβερνήτης της περιφέρειας Μπέλγκοροντ όπου βρίσκονται οι δύο περιοχές.

«Σήμερα μια πρώτη ομάδα 300 παιδιών θα σταλεί στο Βορονέζ», μια πόλη που βρίσκεται περίπου 250 χιλιόμετρα πιο βορειοανατολικά και κατά συνέπεια πιο μακριά από τα ουκρανικά σύνορα.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ομάδα Ρώσων  ενόπλων από την Ουκρανία είχε διεισδύσει στην περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, προκαλώντας σοκ στη Ρωσία.

Έκτοτε πολλές περιοχές της περιφέρειας που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία έχουν γίνει στόχος πυρών του πυροβολικού αλλά και επιθέσεων με drones, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

  • Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν στη διάρκεια της νύκτας της Τρίτης προς Τετάρτη σε ένα «μαζικό» πλήγμα στη μεθοριακή πόλη Τσεμπέκινο, επεσήμανε ο Γκλάντκοφ. «Η κατάσταση επιδεινώνεται», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, περισσότερα από 260 βλήματα έπεσαν χθες Τρίτη στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ. Χθες το βράδυ ο κυβερνήτης είχε δηλώσει ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν από τον ουκρανικό βομβαρδισμό εναντίον κέντρου εκτοπισμένων.

Αυτού του είδους τα επεισόδια αυξάνονται το τελευταίο διάστημα, καθώς το Κίεβο λέει πως προετοιμάζεται για αντεπίθεση ευρείας κλίμακας με σκοπό να διώξει τον ρωσικό στρατό από τα εδάφη που κατέχει στην Ουκρανία.

Επίθεση σε διϋλιστήριο

Πυρκαγιά ξέσπασε σήμερα σε διυλιστήριο πετρελαίου στην περιοχή Κρασνοντάρ της νότιας Ρωσίας  μετά από μια πιθανή επίθεση με drone,  δήλωσε ο κυβερνήτης του καθώς τοπικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ένα drone έπεσε κοντά σε άλλο διυλιστήριο.

Ο κυβερνήτης Venyamin Kondratyev έγραψε στο Telegram ότι δεν υπήρξαν θύματα και ότι η φωτιά στο διυλιστήριο πετρελαίου Afipsky είχε σβήσει αφού έκαιγε για λίγες ώρες.

  • Το διυλιστήριο Afipsky βρίσκεται κοντά στο διυλιστήριο πετρελαίου Ilsky, το οποίο έχει δεχτεί επανειλημμένες επιθέσεις αυτόν τον μήνα.

Το επιχειρησιακό αρχηγείο της περιοχής του Κρασνοντάρ δήλωσε την Τετάρτη ότι ένα drone έπεσε και διαλύθηκε στο διυλιστήριο Ilsky περίπου την ίδια ώρα με την πυρκαγιά στο διυλιστήριο Afipsky.

«Η υποδομή του εργοστασίου δεν υπέστη ζημιές, δεν υπήρξε πυρκαγιά», ανέφερε το επιχειρησιακό αρχηγείο στο Telegram, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξαν θύματα.

Ανέφερε ότι το drone που καταρρίφθηκε αργότερα καταστράφηκε από ομάδα εξουδετέρωσης βομβών.

Η Ουκρανία ακολουθεί μια πολιτική να μην επιβεβαιώνει ούτε να αρνείται τον ρόλο της στις επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος.

Το διυλιστήριο πετρελαίου Ilsky έγινε στόχος drones και την περασμένη Κυριακή, με τοπικούς αξιωματούχους έκτακτης ανάγκης να λένε ότι όλα καταστράφηκαν από τα συστήματα αεράμυνας της Ρωσίας.

Θα φτάσουμε στη Μόσχα

  • Οι Ρώσοι εθελοντές που έκαναν πρόσφατα επιδρομή στην περιφέρεια του Μπέλγκοροντ σχεδιάζουν να επιτεθούν στη Μόσχα, δήλωσε ο διοικητής τους στη βρετανική εφημερίδα Times.

    Είπε ότι έχουν «χιλιάδες» εθελοντές που περιμένουν να ενταχθούν στις τάξεις τους και θα συνεχίσουν να επιτίθενται στα σύνορα έως ότου οι δυνάμεις τους είναι αρκετά μεγάλες για να εισβάλουν στη Μόσχα.

«Έχουμε σοβαρές δυνατότητες», είπε ο διοικητής της Λεγεώνας της “Ελευθερία στη Ρωσία”, ο οποίος φέρει το πολεμικό όνομα  «Καίσαρας».

  • Δήλωσε ότι η ομάδα του «διαθέτει όλμους, τεθωρακισμένα οχήματα, φορητά συστήματα αεράμυνας Stinger, φορητά αντιαρματικά συστήματα και ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό αναγνωριστικό drone.

«Η Λεγεώνα της Ελευθερίας της Ρωσίας ανακοίνωσε στις 22 Μαΐου ότι, μαζί με το Ρωσικό Σώμα Εθελοντών, είχε «απελευθερώσει πλήρως» το χωριό Kozinka στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, πέρασε το χωριό Gora-Podol και άρχισε να εισβάλλει στον οικισμό Γκρέιβορον.

Οι τοπικές αρχές κήρυξαν «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» και ζήτησαν από τους περισσότερους κατοίκους του Γκρέιβορον να απομακρυνθούν, είπε ο κυβερνήτης.

Οι Ρώσοι ισχυρίστηκαν ότι σκότωσαν τους περισσότερους σαμποτέρ και «απώθησαν τους υπόλοιπους πίσω» στο έδαφος της Ουκρανίας. Οι μαχητές των λεγεώνων αρνήθηκαν τον απολογισμό αυτό των απωλειών τους.

Το RDK και η Λεγεώνα της Ελευθερίας της Ρωσίας ανέφεραν ότι είχαν προχωρήσει 42 χιλιόμετρα μέσα στη Ρωσία και έλεγχαν ορισμένους οικισμούς στην Περιφέρεια Μπέλγκοροντ για μια ημέρα. Είπαν ότι έχασαν δύο άτομα στη μάχη, ενώ άλλοι 10 τραυματίστηκαν.

Η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας χαρακτήρισε τις ενέργειες της Λεγεώνας της Ελευθερίας της Ρωσίας και του RDK στην Περιφέρεια Μπέλγκοροντ «την ίδρυση μιας λωρίδας ασφαλείας» για την προστασία των Ουκρανών. Ο Andriy Yusov τόνισε ότι η επιδρομή στη ρωσική περιοχή πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά από μαχητές της Λεγεώνας της Ελευθερίας της Ρωσίας και του RDK, που είναι όλοι Ρώσοι πολίτες.

 

Με πληροφορίες από AFP/The Moscow Times/NewVoiceOfUkraine

Οι Ρώσοι μετρούν πλέον συνεχώς απώλειες: Tέσσερις νεκροί και 16 τραυματίες από βομβαρδισμό του Ουκρανικού πυροβολικού στην περιφέρεια Λουγκάνσκ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: