Από το εδώλιο στην κάλπη ο Ντόναλντ Τραμπ: Του απαγγέλθηκαν σφοδρές κατηγορίες, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Προέδρου Μπάιντεν, ομιλεί για υπονόμευση

epa10689343 Former President Donald Trump motorcade departs the Wilkie D. Ferguson United States Courthouse in his motorcade after he appeared before a judge to plead not guilty to federal charges in Miami, Florida, USA, 13 June 2023. EPA, CHRISTINA MENDENHALL




Ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, οδηγήθηκε εκ νέου χθες ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης, για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα μόλις δύο μηνών, όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για την υπόθεση των διαβαθμισμένων εγγράφων που είχαν βρεθεί πέρυσι στην έπαυλή του στη Φλόριντα.

Ο κ. Τραμπ κατηγόρησε τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι ενορχηστρώνει την ομοσπονδιακή υπόθεση για να υπονομεύσει την προεκλογική του εκστρατεία. Ο Δημοκρατικός πρόεδρος έχει αρνηθεί να σχολιάσει την υπόθεση.

Όπως είναι γνωστό, στις αρχές του περασμένου Απριλίου ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε ο πρώτος στα χρονικά πρώην πρόεδροςτης Αμερικής σε βάρος του οποίου ασκείται ποινική δίωξη.

Συγκεκριμένα ήταν 4 Απριλίου, ημέρα Τρίτη, όταν ο 76χρονος Τραμπ οδηγήθηκε ενώπιον ποινικού δικαστηρίου στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, κατηγορούμενος για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων στο πλαίσιο της υπόθεσης χρηματισμού της πρώην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς.

Δύο μήνες μετά, ο πρώην πρόεδρος της Αμερικής επέστρεψε ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης όπου του ασκήθηκε μια νέα δίωξη για μια άλλη υπόθεση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ πέρασε τις πύλες του ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Μαϊάμι της Φλόριντα, και εκεί του απαγγέλθηκαν ομοσπονδιακές κατηγορίες αναφορικά με την υπόθεση των συνολικά χιλιάδων διαβαθμισμένων κρατικών εγγράφων που είχαν βρεθεί πέρυσι στην έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα.

  • Δηλώνει «αθώος»

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Τραμπ δήλωσε αθώος ενώπιον του δικαστηρίου στο Μαϊάμι, ενώ όπως τον περασμένο Απρίλιο στο Μανχάταν έτσι και σήμερα δεν επετράπη η είσοδος στην αίθουσα σε φωτογράφους.

Δεδομένου ότι δεν θεωρείται ύποπτος φυγής, ο 76χρονος θα συνεχίσει να κυκλοφορεί ελεύθερος ώσπου να τελεσιδικήσει η υπόθεση.

Ο Τραμπ έκανε χθες το βράδυ (ξημερώματα Τετάρτης ώρα Ελλάδας) δηλώσεις, με έντονη προεκλογική διάσταση, από το Trump National Golf Club το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Μπέντμινστερ του Νιου Τζέρσεϊ.

«Αναμφίβολα δηλώνουμε αθώοι», είπε ο συνήγορός του Τοντ Μπλανς κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας που δεν μεταδόθηκε απευθείας, αφού δεν επιτράπηκαν οι κάμερες τηλεοπτικών συνεργείων, όπως ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).

Ο 77χρονος Τραμπ αποχώρησε από το δικαστήριο χωρίς να του επιβληθούν περιοριστικοί όροι ή να απαιτηθεί καταβολή χρηματικής εγγύησης. Η αυτοκινητοπομπή του εγκατέλειψε το δικαστικό μέγαρο λίγα λεπτά πριν από τις 16:00 (τοπική ώρα, 23:00 ώρα Ελλάδος), ενώ υποστηρικτές του φώναζαν συνθήματα όπως «Αγαπούμε τον Τραμπ» και τον επευφημούσαν.

Οι ειδικοί προβλέπουν μια μακρά δικαστική περιπέτεια για τον Ρεπουμπλικάνο μεγιστάνα, ο οποίος φιλοδοξεί να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο.

Μέχρι στιγμής οι δικαστικές περιπέτειες του πρώην προέδρου δεν έχουν επηρεάσει τη δημοτικότητά του μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων.

Δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Δευτέρα δείχνει ότι το 81% των Ρεπουμπλικανών εκτιμά ότι οι κατηγορίες εναντίον του Τραμπ είναι πολιτικά υποκινούμενες. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο πρώην πρόεδρος εξακολουθεί να προηγείται κατά πολύ των άλλων υποψηφίων για το χρίσμα.

Περίπου το 43% των ψηφοφόρων που δηλώνουν Ρεπουμπλικάνοι δήλωσε ότι ο Τραμπ είναι ο υποψήφιος που προτιμά, έναντι του 22% που στηρίζει τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις. Στις αρχές Μαΐου το 49% στήριζε τον Τραμπ έναντι του 19% που προτιμούσε τον ΝτεΣάντις, αλλά αυτό ήταν προτού ο κυβερνήτης της Φλόριντα εισέλθει επισήμως στην κούρσα για το χρίσμα.

«Αυτή είναι μια από τις πιο θλιβερές μέρες στην ιστορία της χώρας μας. Είμαστε ένα έθνος σε παρακμή», έγραψε ο κ. Τραμπ χθες στον λογαριασμό του στο κοινωνικό δίκτυο Truth Social.

«Ο Τραμπ ήταν ήδη ο πρώτος πρώην πρόεδρος που αντιμετώπισε ποινικές διώξεις και τώρα είναι ο πρώτος που αντιμετωπίζει ομοσπονδιακές κατηγορίες», σημείωσε χαρακτηριστικά σε άρθρο του ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστοχώρος Vox.

Σύμφωνα με όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά, ο Τραμπ κατηγορείται ότι με τη βοήθεια ενός συνεργάτη του, του Ουόλτ Νάουτα, αψήφησε κλήτευση που του ζητούσε να παραδώσει εξαιρετικά ευαίσθητα έγγραφα τα οποία κρατούσε σε μη ασφαλείς τοποθεσίες στην κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο.

Απέκρυψε μάλιστα το συγκεκριμένο γεγονός από ομοσπονδιακούς αξιωματούχους αλλά και από τους ιδίους τους δικηγόρους κάποιοι από τους οποίους παραιτήθηκαν όταν έγιναν επισήμως γνωστές την περασμένη Παρασκευή οι σχετικές κατηγορίες.

  • Η μακρά λίστα με τις 37 κατηγορίες

Τα εν λόγω έγγραφα λέγεται πως εμπεριείχαν εξαιρετικά ευαίσθητες απόρρητες πληροφορίες σχετικές με το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ και με θέματα εθνικής άμυνας (μεταξύ άλλων και σχέδια επίθεσης κατά ξένης χώρας που δεν έχει διευκρινιστεί ποια είναι).

Στο πλαίσιο της εν λόγω υπόθεσης, ο Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με συνολικά 37 κατηγορίες (περί μη εξουσιοδοτημένης διατήρησης απόρρητων εγγράφων, περί συνωμοσίας με στόχο την παρεμπόδιση της δικαιοσύνης, περί ψευδούς κατάθεσης κ.ά.).

Ο 76χρονος κατηγορείται πως έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ διατηρώντας στην κατοχή του απόρρητα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών μυστικών και στοιχείων για τα πυρηνικά όπλα της χώρας, αφού εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Το κατηγορητήριο, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, 9 Ιουνίου, απαριθμεί συνολικά 37 κατηγορίες σε βάρος του πρώην προέδρου, μεταξύ άλλων περί «παράνομης παρακράτησης πληροφοριών που σχετίζονται με την εθνική ασφάλειας», «παρακώλυσης της δικαιοσύνης» και «ψευδούς κατάθεσης».

  • Ο Τραμπ βγαίνει στην αντεπίθεση με στόχο το 2024

Όπως τον περασμένο Απρίλιο στη Νέα Υόρκη, έτσι και σήμερα στο Μαϊάμι ο Τραμπ προσέρχεται ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης δηλώνοντας αθώος αλλά και βγαίνοντας στην αντεπίθεση κατά των πολιτικών του αντιπάλων τους οποίους κατηγορεί ότι προσπαθούν να αποτρέψουν τη νέα προεδρική του υποψηφιότητα ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο του είχαν μεν πάρει δακτυλικά αποτυπώματα χωρίς όμως να του φορέσουν χειροπέδες και να τον φωτογραφίσουν, ενώ μετά την παρουσία του στο δικαστήριο εκείνος δεν είχε οδηγηθεί στη φυλακή αλλά είχε αφεθεί ελεύθερος.

  • Οσα αναμένονται από εδώ και πέρα

Όσο για τις από εδώ και πέρα εξελίξεις, ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ που διορίστηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για να ερευνήσει την υπόθεση των διαβαθμισμένων εγγράφων, έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει να είναι ταχεία η διαδικασία της δίκης. Αναλυτές ωστόσο εκτιμούν ότι η εν λόγω υπόθεση θα μπορούσε να «τραβήξει» ως τις προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2024 ή και ακόμη πιο μετά.

Σημειώνεται ότι εάν καταδικαστεί, ο Τραμπ θα μπορούσε να οδηγηθεί στη φυλακή αντιμετωπίζοντας ποινή πολυετούς κάθειρξης.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Reuters και το AFP
Επίσης πληροφορίες και από Καθημερινή
Μαϊάμι, United States

Μακρά δικαστική περιπέτεια στον ορίζοντα για τον Τραμπ: Δήλωσε αθώος για τις 37 βαριές κατηγορίες και το… γλέντησε σε κουβανέζικο εστιατόριο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: