Καζάνι που βράζει τα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ: 300 συλλήψεις στο Columbia και στο City College στη Νέα Υόρκη, συγκρούσεις μεταξύ φιλοπαλαιστινίων και φιλοϊσραηλινών [videos]

epa11311436 New York City police officers use a ramp on an armored vehicle to enter Hamilton Hall at Columbia University after pro-Palestinian protestors barricaded themselves in the building earlier in the day in New York, New York, USA, 30 April 2024. EPA, STEPHANI SPINDEL




Περίπου 300 άτομα συνελήφθησαν στις πανεπιστημιουπόλεις του Columbia και του City College της Νέας Υόρκης για συμμετοχή σε διαδηλώσεις κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα , δήλωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα Τετάρτη.

Την ίδια ώρα η αναταραχή ήταν εμφανής, με διαδηλώσεις και αντιδιαδηλώσεις.

Ο Άνταμς είπε ότι οι συλλήψεις έγιναν καθώς η αστυνομία εκκαθάρισε καταυλισμούς και στις δύο πανεπιστημιουπόλεις.

109  συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στο Columbia και 173 στο City College, ανέφερε το CBS News .

Αρκετοί φοιτητές που διαδηλώνουν λένε  ότι στόχος τους είναι να πείσουν τα αντίστοιχα κολέγια να αποχωρήσουν από συμφωνέις συνεργασίας με εταιρείες που συνδέονται με το Ισραήλ.

Συγκρούσεις φιλοπαλαιστινίων – φιλοισραηλινών

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες νωρίς το πρωί της Τετάρτης όταν αντιδιαδηλωτές επιτέθηκαν σε καταυλισμό διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων.

Η έξαρση βίας στην πανεπιστημιούπολη της νότιας Καλιφόρνια σημειώθηκε λίγες ώρες αφότου η αστυνομία της Νέας Υόρκης εκδίωξε φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές από ένα ακαδημαϊκό κτίριο που είχε καταληφθεί στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Το χάος ξεκίνησε λίγο πριν τα μεσάνυχτα, όταν μια ομάδα από μασκοφόρους κατέβηκε σε έναν καταυλισμό που είχαν στήσει φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές στην πανεπιστημιούπολη.

Εναέρια πλάνα έδειξαν ανθρώπους να κρατούν λοστούς ή κοντάρια για να επιτεθούν σε ξύλινες σανίδες που είχαν τοποθετηθεί ως αυτοσχέδιο οδόφραγμα για την προστασία του καταυλισμού, κάποιοι κρατώντας πλακάτ ή ομπρέλες. Τουλάχιστον μια φωτοβολίδα πετάχτηκε στον καταυλισμό.

Ακολούθησαν συμπλοκές μεταξύ των δύο ομάδων, με τους ανθρώπους να παλεύουν με γροθιές και να σπρώχνουν, να κλωτσούν και να χρησιμοποιούν ξύλα για να χτυπιούνται ο ένας τον άλλον. Πέταξαν καρέκλες και άλλα αντικείμενα και κάποια στιγμή μια ομάδα έριξε σε άτομο στο έδαφος, κλωτσώντας και χτυπώντας το με ξύλα μέχρι που επενέβησαν άλλοι και τους απομάκρυναν.

Οι LA Times ανέφεραν ότι μια ομάδα φρουρών ασφαλείας παρατηρούσε τις σκηνές αλλά δεν παρενέβη.

Οι αρχ’ες του πανεπιστημίου κάλεσαν την αστυνομία να δώσει τέλος στη βία,  η οποία έλαβε τη χειρότερη μορφή της από τότε που οι αντιδιαδηλωτές που υποστηρίζουν το Ισραήλ δημιούργησαν μια αντίπαλη περιοχή διαμαρτυρίας κοντά στον φιλοπαλαιστινιακό καταυλισμό.

  • «Απόψε σημειώθηκαν φρικτές πράξεις βίας στον καταυλισμό και καλέσαμε αμέσως τις αρχές επιβολής του νόμου για βοήθεια», είπε η Μαίρη Οσάκο, αντιπρύτανης στο πανεπιστήμιο. «Στο σημείο βρίσκεται η πυροσβεστική και ιατρικό προσωπικό. Μας έχει αρρωστήσει αυτή η παράλογη βία και πρέπει να τελειώσει».

Μερικοί από τους αντιδιαδηλωτές άρχισαν να εγκαταλείπουν την περιοχή., αφού έφτασε η αστυνομία με εξοπλισμό ταραχών και σχημάτισε ουρά κοντά στον καταυλισμό, ανέφεραν οι LA Times. Αλλά οι αστυνομικοί δεν διέλυσαν αμέσως τους δυο καταυλισμούς διαδηλωτών και οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν. Ώρες αργότερα, βίντεο που μεταδόθηκαν έδειχναν έναν αστυνομικό κλοιό να καθαρίζει αργά ένα κεντρικό τετράγωνο δίπλα στον καταυλισμό.

Δεν ήταν σαφές πόσοι άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Ούτε είναι σαφές ποιοι ήταν οι δράστες.

Κάποιοι φώναξαν φιλοεβραϊκά συνθήματα καθώς φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές προσπαθούσαν να τους αντικρούσουν.

  • Γράφοντας στο X, η δήμαρχος του Λος Άντζελες, Κάρεν Μπας, καταδίκασε τη βία ως «απολύτως απεχθή και ασυγχώρητη».

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν λίγο αφότου ο Τζιν Μπλοκ, ο πρύτανης του UCLA, είπε ότι ο καταυλισμός υπέρ της Παλαιστίνης στην πανεπιστημιούπολη είναι «παράνομος», προσθέτοντας ότι οι φοιτητές που παρέμειναν σε αυτό θα αντιμετωπίσουν πειθαρχικά μέτρα.

Με πληροφορίες από CNN/The Guardian

 

Πεδίο μάχης τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ: Εισβολή της αστυνομίας και εκατοντάδες συλλήψεις διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης – Και συγκρούσεις με υποστηρικές του Ισραήλ [live, videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: