Το βράδυ της Κυριακής αναμένεται να είναι ακόμα πιο σκοτεινό για το μέλλον της Τουρκίας: Αυτά είναι τα απειλητικά λόγια του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την Ελλάδα (video)

Ο ισλαμιστής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ομιλεί στον όχλο κάτω από το δικό του πορτρέτο και αυτά του Ταγίπ Ερντογάν και του Kεμάλ Ατατούρκ. Φωτογραφία via Twitter, Mevlüt Çavuşoğlu, @MevlutCavusoglu




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Ο υπουργός Εξωτερικών, της Τουρκίας, ο ισλαμιστής Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που πριν μερικά χρόνια θα εξαναγκαζόταν σε παραίτηση από τον Ταγίπ Ερντογάν, λόγω ανικανότητας, απολαμβάνει πλέον της εμπιστοσύνης του εθνικιστή προέδρου της Τουρκίας, ο οποίος του έχει παραχωρήσει το “προνόμιο” να συνομιλεί με τους Έλληνες.

Ήταν ο Τσαβούσογλου που είχε την ιδέα -πολύ καλή ιδέα, θα έλεγα- να ζητήσει από τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, να επισκεφθεί τις σεισμοπαθείς περιοχές στην Τουρκία. Απ’ εκεί ξεκίνησε η πορεία βελτίωσης των σχέσεων, η οποία όλοι ευχόμαστε να καταλήξει με επιτυχία, ώστε η κατοχική δύναμη να σταματήσει να απειλεί την Ελλάδα, αλλά και την ημικατεχόμενη Κύπρο.

Χλωμό το βρίσκω, αλλά εμείς δικαιούμαστε να ελπίζουμε πως ο Ερντογάν επιτέλους θα καταλάβει ότι ένας πόλεμος με την Ελλάδα, θα είναι πρώτα καταστροφικός για τη χώρα του. Διότι η Πατρίδα μας είναι πλέον οχυρωμένη και ας μουρμουρούν οι μονίμως …ανησυχούντες, που πάντα σπείρουν κενά δαιμόνια, υποστηρίζοντας ότι δήθεν η Ελλάδα θα είναι αυτή που θα χάσει σε μία ελληνοτουρκική σύγκρουση.

  • Τα πράγματα σε ότι αφορά τη θωράκιση της Ελλάδας περιγράφονται ως εξαιρετικά, και αν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, τη Δευτέρα 15 Μαϊου, μία ημέρα μετά τις τουρκικές εκλογές, η αμερικανική κυβέρνηση θα ανακοινώσει την πρόθεση της να πουλήσει τα μαχητικά F-35 στην Ελλάδα. Αντί να καταλήξουν στην Τουρκία, η οποία εκδιώχθηκε από το πρόγραμμα των F-35, τα μαχητικά θα αποκτηθούν από την Ελλάδα.

Θα πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία, για την οποία ξεπέρασαν εαυτούς οι φιλέλληνες βουλευτές και γερουσιαστές, οι πρέσβεις και οι διπλωμάτες της Ελλάδας και της Κύπρου, και οι στρατιωτικοί των δύο χωρών. Επίσης θα ανακοινωθεί και η πώληση των μεταγωγικών C-130.

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ διαβεβαιώνει ότι η στρατιωτική ενίσχυση της Ελλάδας εξυπηρετεί πρώτα και πάνω απ’ όλα τους Αμερικανούς συμμάχους της. Άρα, οι πάντες φέρονται σίγουροι ότι θα γίνει πραγματικότητα η πώληση των F-35 στην Αθήνα.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τονίζει ότι:

Στα θέματα του Αιγαίου, έχουμε το καθεστώς των οπλισμένων νησιών, τα νησιά και τις βραχονησίδες, τον εναέριο χώρο…

Είναι απόλυτος δηλαδή ότι η Τουρκία δεν αλλάζει θέσεις και θα συνεχίσει να προσβάλει την ελληνική κυριαρχία και ανεξαρτησία. Και μάλιστα σε όλα τα παραπάνω ευαίσθητα θέματα για την Ελλάδα.

Η χώρα μας και η Τουρκία παραμένουν πάντα στο σημείο μηδέν, στο απόλυτο αδιέξοδο. Άλλωστε και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αναγνωρίζει πια ότι η λεγόμενη βελτίωση των σχέσεων δεν έχει αποδειχθεί στην πράξη. Και ούτε θα αποδειχθεί…

Ο Τσαβούσογλου, σημειώνει επίσης ότι:

  • Τους βλέπουμε σε πράγματα που είναι εναντίον της Τουρκίας. Εξάλλου, πώς θα λυθούν αυτά τα προβλήματα; ερωτά ο ισλαμιστής υπουργός. Και απαντά ο Τσαβούσογλου: Όσο δεν μπορούν να επιλυθούν (σ.σ.: εννοεί τα προβλήματα που οι Τούρκοι προκαλούν), η ένταση θα αυξάνεται.

Την Κυριακή θα γνωρίζουμε ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας, αν και η υπόθεση της νοθείας είναι θέμα στα πιο σοβαρά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) σε παγκόσμιο επίπεδο. Όλες οι έγκυρες εφημερίδες και τα περιοδικά συμφωνούν ότι οι Τούρκοι ισλαμιστές δεν πρόκειται να αποδεχθούν την ήττα. Θα παραμείνουν με κάθε τρόπο στην εξουσία. Το συμπέρασμα όλων είναι πως ο Ταγίπ Ερντογάν, θα διατηρηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο με κάθε θυσία.

Το βράδυ της Κυριακής αναμένεται να είναι ακόμα πιο σκοτεινό για το μέλλον της Τουρκίας.

Σήμερα, λοιπόν, θα …”φιλοξενήσω” στη στήλη μου τον υπουργό Εξωτερικών, της Τουρκίας, διότι παραχώρησε μία συνέντευξη σε ζωντανή μετάδοση στο κανάλι 24TV, στην οποία κάνει κάποιες αναφορές στην Ελλάδα που περιέχουν μηνύματα προς την ελληνική πολιτική ηγεσία.

Επιλέξαμε τα πιο σοβαρά σημεία, και επίσης δημοσιεύουμε το βίντεο από το προσωπικό κανάλι του Τούρκου υπουργού στο YouTube, για όσους γνωρίζουν την τουρκική.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, η Ελλάδα αποτελεί πάντα ένα σημαντικό θέμα της ατζέντας μας όταν πρόκειται για την εξωτερική πολιτική. Θα ήθελα να θίξω το θέμα των σχέσεων με την Ελλάδα από την ακόλουθη σκοπιά. Η Ελλάδα και η Τουρκία είχαν πάντα μια σχέση με σκαμπανεβάσματα. Κατά καιρούς βιώνουμε εντάσεις. Σήμερα, για παράδειγμα, υπάρχει το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, οι «Τούρκοι» της «Δυτικής Θράκης», -όπως χαρακτηρίζει τους Έλληνες μουσουλμάνους- κάποια θέματα που σχετίζονται με την Κύπρο… Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης παρακολουθούν με περίεργο τρόπο αυτή την κίνηση της Τουρκίας στον τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας, κάνοντας κάποια περίεργα σχόλια. Πώς βλέπετε τη στάση του CHP, του κόμματος που ίδρυσε ο Mustafa Kemal Pasha, ο αρχιστράτηγος που νίκησε τον ελληνικό στρατό, απέναντι στην ελληνική πολιτική; Υποστηρίζουν την πολιτική του κράτους; Ή μήπως προτιμούν να παραμείνουν σιωπηλοί;

Τσαβούσογλου: Τώρα, η κύρια ανησυχία της αντιπολίτευσης, είτε πρόκειται για την Ελλάδα, είτε για το Αιγαίο, είτε για τη Μεσόγειο, είτε για οποιοδήποτε άλλο θέμα, δεν είναι η υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, αλλά ‘πώς μπορώ να ασκήσω κριτική στην κυβέρνηση;’

Η Τουρκία ευθύνεται για όλα. Η Τουρκία είναι ένοχη στη Συρία, η Τουρκία είναι ένοχη στο Ιράκ, το ίδιο και στις σχέσεις με την Ελλάδα. Το περιφέρει από το ένα μέρος στο άλλο: ‘Η Τουρκία είναι ένοχη’. Η Τουρκία είναι ένοχη στις σχέσεις με τη Δύση. Το πρόβλημά του είναι στην πραγματικότητα οι εθνικές πολιτικές.

Οι εθνικές πολιτικές θα έπρεπε να είναι πάνω από την πολιτική, σωστά; Το πρόβλημά του δεν είναι να προστατεύσει τα συμφέροντα ή τις ευαισθησίες της Τουρκίας σε εθνικά θέματα. Ο στόχος είναι να επικρίνει την κυβέρνηση.

Στα θέματα του Αιγαίου, έχουμε το καθεστώς των οπλισμένων νησιών, τα νησιά και τις βραχονησίδες, τον εναέριο χώρο…

Το έχω πει ξεκάθαρα πολλές φορές στην ομιλία μου για τον προϋπολογισμό στο κοινοβούλιο. Ζήτησα μια συνάντηση. Ο κ. Kılıçdaroğlu δεν μου παραχώρησε συνάντηση. Τότε μάθαμε ότι το κόμμα IYI επρόκειτο να θέσει αυτά τα εθνικά θέματα, τα ευαίσθητα θέματα στην ημερήσια διάταξη του κοινοβουλίου.

Τότε είχαμε ένα τηλεφώνημα με την κα Akşener. Μετά από αυτό το τηλεφώνημα, είπαν ότι κατανοούν την ευαισθησία των θεμάτων, αλλά ο κ. Kılıçdaroğlu δεν μου παραχώρησε συνάντηση. Ήθελα να πάω και να τους το πω, το είπα στους αντιπροέδρους και στους αντιπροέδρους των ομάδων, γιατί αυτά είναι ευαίσθητα θέματα, εθνικά θέματα.

Όσο δεν λύνονται αυτά τα προβλήματα… Πρώτα πρέπει να καθορίσουμε ποιο είναι το πρόβλημα μεταξύ μας, τα έγγραφα – αρχεία – όλα είναι ξεκάθαρα. Στη συνέχεια πρέπει να δράσουμε από κοινού για το τι μέτρα πρέπει να πάρουμε και πώς να το λύσουμε.

Δημοσιογράφος: Γιατί πιστεύετε ότι ο κ. Kılıçdaroğlu δεν σας παραχώρησε συνάντηση;

Τσαβούσογλου: Δεν ξέρω, δεν ξέρω. Το είπα στους αντιπροέδρους, το είπα στους αντιπροέδρους των ομάδων, τους το είπα στην ομιλία της ομάδας. Πόσες φορές ζήτησα συνάντηση, του το είπα στην ολομέλεια. Δεν μου παραχώρησε συνάντηση. Αλλά όταν κοιτάτε την Ελλάδα, το ένα κόμμα και το άλλο κόμμα. Δεξιά ή αριστερά… Έχει διαφορά;

Δημοσιογράφος: Δεν έχει καμία διαφορά.

Τσαβούσογλου: Δεν έχει καμία διαφορά. Δεν συμπεριλαμβάνω το HDP σε αυτό. Είναι εναντίον της Τουρκίας σε όλα τα εθνικά μας συμφέροντα. Τους βλέπουμε σε πράγματα που είναι εναντίον της Τουρκίας. Εξάλλου, πώς θα λυθούν αυτά τα προβλήματα;

Όσο δεν μπορούν να επιλυθούν, η ένταση θα αυξάνεται. Το έχω δει επίσης μερικές φορές στην αμυντική βιομηχανία. Είναι μια ελληνική τηλεοπτική εκπομπή. Δεν θυμάμαι ποιος ήταν.

Κάθε μέρα μιλάει για την τεχνολογία μας στην αμυντική βιομηχανία. Οι Τούρκοι κάνουν αυτό, οι Τούρκοι κάνουν εκείνο… κλπ. Νομίζω ότι κάνει καλά την προπαγάνδα μας. Για την ακρίβεια, καλύτερα από εμάς. Η αντιπολίτευση μας…

Δημοσιογράφος: Ουσιαστικά επικρίνει την ίδια του την κυβέρνηση με αυτά που κάνει η Τουρκία. Παρακολούθησα κι εγώ αυτό το πρόγραμμα.

Τσαβούσογλου: Αλλά επίσης επαινεί αυτά που έχει κάνει η Τουρκία.

Δημοσιογράφος: Δεν μαλώνετε πια με τον Δένδια;

Τσαβούσογλου: Δεν μαλώνουμε με τον Δένδια. Αλλά όσο αυτά τα προβλήματα δεν επιλύονται, μπορεί να υπάρξουν διαμάχες ανά πάσα στιγμή, οπότε η ένταση μπορεί να αυξηθεί. Γιατί εμείς θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Και αυτοί θα υπερασπιστούν ας πούμε τα δικαιώματά τους. Ως εκ τούτου…

Δημοσιογράφος: Θα πήγαιναν σε εκλογές και αναρωτιόμασταν αν η θερμοκρασία θα ανέβαινε [σσ. η ένταση θα οξυνόταν] σε αυτό το κλίμα…

Τσαβούσογλου: Είναι ίσως η πρώτη φορά στην Ελλάδα πριν από εκλογές, που δεν ακούσαμε τίποτα από την ελληνική αντιπολίτευση. Μερικές φορές βλέπω στα μέσα ενημέρωσης όταν λέω «υπάρχουν προβλήματα, αυτό και εκείνο», με επικρίνουν, αλλά αυτά είναι πραγματικά, αυτά τα προβλήματα υπάρχουν. Οπότε δεν υπάρχει καμπάνια κατά της Τουρκίας ούτε εκεί, εννοώ ότι είναι η πρώτη φορά που το βλέπω αυτό στην Ελλάδα.

Δημοσιογράφος: Σε τι το αποδίδετε αυτό;

Τσαβούσογλου: Αυτό οφείλεται στη θετική ατμόσφαιρα μετά το σεισμό και στην κατανόηση ότι πρέπει να δώσουμε έμφαση στο διάλογο και τη συνεργασία για την επίλυση των προβλημάτων μετά το σεισμό, ίσως αυτός είναι ο λόγος. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα από την αντιπολίτευση προς την Τουρκία. Και επίσης ούτε από τον Τσίπρα…

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Τονίζοντας ότι η παράνομη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» («τδβκ») -όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος- έχει ενταχθεί στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών (ΟΤΚ) με τη «σημαία» και το «συνταγματικό της όνομα», ο Τσαβούσογλου δήλωσε:

«Πρέπει να ενισχύσουμε τον τουρκικό κόσμο, στρέφοντας όλες αυτές τις ευκαιρίες προς όφελός μας. Έχουμε πραγματοποιήσει όνειρα και έχουμε θέσει τα θεμέλια. Όταν λέμε ‘αιώνας της Τουρκίας’, εννοούμε θα είναι ‘ο αιώνας των Τούρκων, ο αιώνας του τουρκικού κόσμου’».

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η Ελλάδα πρέπει να βαδίσει στα βήματα της Κύπρου για το φυσικό αέριο: Το ενεργειακό πρόγραμμα ΔΕΝ πρέπει να σταματήσει, αλλά να επισπευθούν οι διαδικασίες (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: