Η Ελλάδα πρέπει να βαδίσει στα βήματα της Κύπρου για το φυσικό αέριο: Το ενεργειακό πρόγραμμα ΔΕΝ πρέπει να σταματήσει, αλλά να επισπευθούν οι διαδικασίες (video)

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν στο Προεδρικό Μέγαρο (Elysee). Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO, Σταύρος Ιωαννίδης




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Αθήνα

Ήταν καλά τα νέα που ήρθαν από το Παρίσι, μετά την ενθουσιώδη υποδοχή που επιφύλαξε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στον ομόλογό του της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στο πολιτικό ζήτημα του Κυπριακού, η γαλλική υποστήριξη είναι δεδομένη και απόλυτη. Το Παρίσι θα βοηθήσει και στα θέματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου κάθε εξάμηνο «σταυρώνουν» την Κύπρο οι Εγγλέζοι.

Αυτή ήταν η πρώτη είδηση. Η δεύτερη, που μας χαροποίησε περισσότερο αφορούσε το κυπριακό ενεργειακό πρόγραμμα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είχε την ευκαιρία να συναντήσει τα ηγετικά στελέχη της TOTAL, του ενεργειακού κολοσσού της Γαλλίας, που στηρίζεται στρατηγικά από τη γαλλική κυβέρνηση, διότι ακριβώς προωθεί τα συμφέροντα της, οικονομικά πρωτίστως, αλλά και στρατιωτικά (και εδώ χρησιμοποίηση την ορθή λέξη).

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Χριστοδουλίδη, η ενημέρωση των στελεχών της γαλλικής εταιρείας επικεντρώθηκε στους μελλοντικούς χειρισμούς της TOTAL για τα οικόπεδα εντός της ΑΟΖ, των οποίων έχει εξασφαλίσει την άδεια για γεωτρήσεις.

Παρά τις τρομακτικές τουρκικές απειλές, η Λευκωσία επιμένει και συνεχίζει το ενεργειακό της πρόγραμμα. Και έχει και επιτυχίες, αν και απέτυχε στην εκμετάλλευση και αυτό ξεπερνά τα όρια του σκανδάλου.

  • Εάν οι ηγέτες της, δεξιοί, κεντρώοι και κομμουνιστές, σκέφτονταν όπως τα μέλη της ελίτ των Αθηνών, θα έβαζαν την ουρά στα σκέλια και θα σταματούσαν κάθε δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ. Είναι ευτύχημα ότι αρνούνται να υποχωρήσουν υπό το βάρος των τουρκικών απειλών και εκβιασμών.

Αν δούμε τι δεν συνέβη όλα τα προηγούμενα χρόνια στην «Μητέρα Πατρίδα», μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι η Λευκωσία σώζει την παρτίδα και για την Ελλάδα. Ενώ εδώ και δεκαετίες έχουν γνώση του πλούτου των ελληνικών θαλασσών, φοβούνται ότι οποιαδήποτε κίνηση προς την ορθή κατεύθυνση θα …προκαλέσει δήθεν την Τουρκία, η οποία θα αναλάβει πολεμική δράση.

Με βάση την εμπειρία της Κύπρου, η απάντηση πρέπει να είναι απλή: Ας τολμήσει να κτυπήσει την Ελλάδα. Διότι με τα σημερινά δεδομένα θα χάσει. Η Ελλάδα είναι πραγματικά ισχυρή στρατιωτικά και υπερισχύει και στα τρία όπλα: Στον αέρα, τη θάλασσα και το έδαφος. Ο Έβρος είναι απροσπέλαστος, όπως απέδειξαν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τον Φεβρουάριο του 2021. Για το Αιγαίο δεν γίνεται καν συζήτηση για ποια εκ των δύο χωρών θα νικήσει.

Ο σημερινός Πρωθυπουργός υποστηρίζει το ελληνικό ενεργειακό πρόγραμμα και έχει επισπεύσει τις διαδικασίες. Οι Αμερικανοί της ExxonMobil έχουν αναλάβει δράση.

Είναι όμως ανησυχητική η παράγραφος που περιέχεται στο πρόγραμμα εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ, στην περίπτωση κατά την οποία κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς. Αναφέρει:

Απεμπλεκόμαστε από την πολιτική εξόρυξης υδρογονανθράκων, με μη ανανέωση αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης και μη παραχώρηση νέων περιοχών.

Πρόκειται για μία εντελώς λάθος απόφαση, που ταυτίζεται με την αμερικανική. Γενικά η Ουάσιγκτον είναι εναντίον των αγωγών, άρα και του East Med, και έχει προκρίνει την ηλεκτρική ενέργεια που κινείται σε λογικά οικονομικά πλαίσια. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει αυτή την απόφαση το συντομότερο δυνατόν.

Η «Μητέρα Πατρίδα» πρέπει να μιμηθεί τη θυγατέρα Κύπρο. Οι θάλασσες της Ελλάδας, σύμφωνα με τους ειδικούς, πλημμυρίζουν από φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Η Αθήνα καθυστέρησε ξεδιάντροπα, ενώ η Λευκωσία κινήθηκε γρήγορα και συνεχίζει να δραστηριοποιείται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ήταν πανέξυπνη η κίνηση όλων των Κυπρίων ηγετών να συνεργαστούν με τους μεγαλύτερους ενεργειακούς κολοσσούς του πλανήτη, Και ήταν ορθή η απόφαση της Αθήνας να την μιμηθεί έστω και αργά. Η Ελλάδα πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα, αλλά και επιθετικότητα στα θέματα αυτά. Ο λεγόμενος τουρκικός φόβος στο Αιγαίο την είχε αποσυντονίσει. Είχε αποκτήσει αυτό το απαράδεκτο φοβικό σύνδρομο έναντι της χώρας του Αττίλα.

  • Ας συνεργαστούν η Κύπρος και η Ελλάδα για το καλό του Ελληνισμού. Με την ευχή ότι η ενέργεια θα αναγκάσει τους Τούρκους να συνέλθουν και να εγκαταλείψουν την πολιτική των εκβιασμών και των απειλών εναντίον του ελληνικού χώρου, από το Αιγαίο μέχρι και την κυπριακή ΑΟΖ.

Ο σημερινός Πρόεδρος πρέπει να προχωρήσει με όλα τα θέματα: Την επανένωση της Κύπρου, στο κοινό σπίτι Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, στη διάθεση του φυσικού αερίου στο νησί και στην εξαγωγή στην Ευρώπη σε συνεργασία με το Ισραήλ και στην Αίγυπτο, και στο τελειωτικό κτύπημα στη διαφθορά. Ακόμα και αν πικράνει πρώην συνεργάτες και «φίλους»…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Μετά το «Πόθεν Εσχες» τον πολιτικών της Κύπρυ είχαμε το άλλο θέατρο του παράλογου, με τους καταλόγους των επιχειρήσεων, των επιχειρηματιών και κάποιων πολιτών που συνέδραμαν τους υποψήφιους για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι απλό το ερώτημα και ας καμώνονται οι υποψήφιοι ότι δεν καταλαβαίνουν. Όταν μία επιχείρηση ή ένας επιχειρηματίας προσφέρουν χρήματα στους υποψήφιους προέδρους, περιμένουν και τα ανταλλάγματα. Οι …καλύτεροι, πάντως, είναι οι Κύπριοι πλοιοκτήτες. Έδωσαν τον …οβολό τους και στον πρόεδρο Χριστοδουλίδη, και στον ηττημένο Αβέρωφ Νεοφύτου και στην έκπληξη των εκλογών, τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Όποιος και να εκλεγόταν η δουλειά τους θα γινόταν…

Τι όχι; Στην Κύπρο της απέραντης διαφθοράς ζούμε, αγαπητοί συμ-Πατριώτες! Ξυπνάτε… Με την ευκαιρία: Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι ο σημερινός Πρόεδρος θα κτυπήσει, όπως υποσχέθηκε, τη διαφθορά. Αν τον κάνει θα δοξαστεί.

Ώρες-ώρες αναρωτιέμαι: Τι δεν καταλαβαίνουν κάποιοι εκ των  συνεργατών του, που του λένε πως το θέμα καίει. Ο ίδιος δεν συμμετείχε στο πάρτι του διεφθαρμένου πολιτικού και οικονομικού συστήματος, οπότε ας «δώσει πόνο» που λένε και στας Αθήνας…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Η πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής και ηγέτιδα της Δεξιάς, αποδεικνύει αυτό που έλεγαν οι πάντες και δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε. Θεωρούσαμε ότι μία νέα πολιτικός θα προσπαθούσε να δείξει το δικό της πολιτικό στίγμα ως πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Διαψευστήκαμε…

Ιδιαίτερα στο Κυπριακό συνεχίζει την καταστροφική πολιτική του προηγούμενου αρχηγού του κόμματος κ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Και βαδίζει με ακρίβεια στα βήματα του, θεωρώντας, εικάζω, ότι του χρωστά. Οι θέσεις της είναι αναχρονιστικές, και αν έθετε το ερώτημα στους οπαδούς του ΔΗΣΥ, σε ένα εσωτερικό δημοψήφισμα, αν δηλαδή δέχονται τις θέσεις της για το Κυπριακό θα έψαχνε και την …ψήφο της.

Την απόφασή της, πιεζόμενη από το βαθύ κράτος του ΔΗΣΥ, να σαμποτάρει το ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Παρίσι, και να δώσει διπλωματικά «όπλα» στους καταχτητές, θα την βρει μπροστά της. Εδώ είμαστε και θα τα ξαναπούμε. Όσον αφορά την ικανότητά της να ηγείται της Βουλής και του ΔΗΣΥ, θα φανεί στο σύντομο μέλλον. Οι φωτογραφίες με τη χαμογελαστή Αννίτα είναι φυσικά εντελώς ψεύτικες.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙΙ: Μιλούν όλοι, μιλά και το «αλεκούι». Να μου πείτε γιατί δίνω σημασία σε ένα απαξιωμένο πρώην κρατικό υπάλληλο, που το ξαναπαίζει αρθρογράφος; Αφού δεν τον διαβάζει σχεδόν κανένας, άντε καμιά πενηνταριά νοματαίοι, είπα να τον βγάλω από την αφάνεια του. Γενικά έχω αντιπάθεια για τους «δημοσιογράφους» που πάνε στην άλλη όχθη και γίνονται υπάλληλοι του κάθε πολιτικάντη. Και δεν την κρύβω…

ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Κάποιοι στο Προεδρικό Μέγαρο νομίζουν ότι η εκδίκηση είναι μέρος του καθαρού πολιτικού λόγου. ΔΕΝ είναι κύριε Πρόεδρε. Σταματήστε αυτή την τρέλα…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Το ερώτημα επαναλαμβάνεται: Θα αφήσει ο Ερντογάν την εξουσία αν χάσει τις εκλογές; Η απάντηση θα είναι γνωστή το βράδυ της 14ης Μαΐου και φαίνεται θα είναι αρνητική (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: