«Ποιόν θα ψηφίσει η Νουρσεμά;» Μια τουρκική σαπουνόπερα βαρόμετρο για την ψήφο των γυναικών: Απειλεί σοβαρά τον Ερντογάν [videos]

FILE PHOTO: Islamist President and Justice and Development (AK) Party Chairman Recep Tayyip Erdoğan, with his wife, Emine, delivered a speech at the party’s rally in Aydın. Photo via Turkish Presidency




Μπορεί ακόμη και μια σαπουνόπερα να παίξει βαρύνοντα ρόλο στις εκλογές του επόμενου προέδρου της Τουρκίας; Φαίνεται πως ναι, τουλάχιστον βάσει όσων αναφέρει σε δημοσίευμά του το POLITICO.

Η σαπουνόπερα μοιάζει με νέο, απροσδόκητο αντίπαλο του Ερντογάν αφού φαίνεται να επηρεάζει ή να εκφράζει την στάση των συντηρητικών γυναικών ψηφοφόρων της Τουρκίας.

Ο λόγος για τη  σαπουνόπερα Kızılcık Şerbeti [Σερμπέτι Κράνμπερι] και την κεντρική της ηρωίδα, τη Νουρσεμά, η οποία, όπως αναφέρει το Politico, έχει «κόψει» τη στήριξη των συντηρητικών γυναικών στην κυβέρνηση Ερντογάν.

Όπως αναφέρει το Politico η Νουρσεμά είναι μια ισχυρή, έξυπνη και ευσεβής μουσουλμάνα με την οποία μπορούν εύκολα να ταυτιστούν εκατομμύρια γυναικών στην Τουρκία.

  • «Οι εθισμένοι στις σαπουνόπερες της Τουρκίας τηλεθεατές έμειναν άναυδοι όταν είδαν ότι η Νουρσεμά παντρεύτηκε τον βίαιο και συντηρητικό σύζυγό της ο οποίος επιχειρεί να τη βιάσει και στη συνέχεια την σπρώχνει από ένα παράθυρο καθώς εκείνη αντιστέκεται».

Επενέβη η αρμόδια εποπτική αρχή και επέβαλε πρόστιμο στους δημιουργούς της σειράς καθώς και προσωρινή απαγόρευση για τη μετάδοση της σειράς, στις αρχές Απριλίου, η οποία ανακλήθηκε αυτή την εβδομάδα.

  •  Η επίσημη εκδοχή ήταν ότι οι αρχές έπρεπε να παρέμβουν για να αποτρέψουν την «απεικόνιση βίας κατά των γυναικών», αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι η τουρκική κυβέρνηση ενοχλήθηκε από την επικριτική στάση για τη ζωή μιας θρησκευόμενης οικογένειας στην οποία οι γυναίκες δεν μπορούν να αρθρώσουν ανεξάρτητη φωνή.  

Θεωρητικά, πολλοί Τούρκοι πιστεύουν ότι ο Ερντογάν θα πρέπει να μπορεί να υπολογίζει «στην ψήφο της Νουρσεμά». Αλλά δεν είναι τόσο απλό, και τα θέματα που θίγονται στη δραματική σειρά ακουμπούν μερικά από τα πλέον ευαίσθητα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα στη χώρα.

Σύμφωνα με το Politico η υποστήριξη των συντηρητικών γυναικών ήταν ζωτικής σημασίας για την άνοδο στην εξουσία του ισλαμιστή Ερντογάν καθώς για πολλές αποτέλεσε μια φιγούρα που τις απελευθέρωσε δεδομένων του αποκλεισμού των γυναικών με μαντίλα από σχολεία, πανεπιστήμια και εργασιακούς χώρους.

Αυτές είναι οι γυναίκες, σύμφωνα με το άρθρο, που αν και βοήθησαν τον Ερντογάν να ανέβει στην εξουσία, τώρα αμφιβάλουν για μια σειρά θεμάτων, από την κακοδιαχείριση της οικονομίας μέχρι τα δικαιώματα των γυναικών.

Επιπλέον, δε, πρόβλημα για τον Ερντογάν αποτελεί το γεγονός ότι συμμάχησε με ακραίας ισλαμιστές ενόψει των εκλογών κίνηση που προκαλεί ανησυχία για πιθανή ανατροπή της προστασίας κατά περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

Κι εδώ είναι που ο περιπετειώδης βίος της Νουρσέμα γίνεται έντονα πολιτικό θέμα. Η σειρά αποτέλεσε το θέμα συζήτησης σε τηλεοπτικά πάνελ και άρθρων, και μάλιστα έδωσε αφορμή για ένα σύνθημα σε πανό για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου.

H Σονμέζ, που μίλησε στο Politico , είπε ότι χάρη στον Ερντογάν, οι συντηρητικές γυναίκες έχουν αποκτήσει μια θέση που δεν θέλουν να χάσουν, και αυτό μπορεί να εμπνεύσει μια αίσθηση πίστης στο AKP.

Με αυτή την άποψη μοιάζει να διαφωνούν νεαρές γυναίκες που είναι καχύποπτες για τη συμμαχία του Ερντογάν με το Ισλαμιστικό Κόμμα Νέας Ευημερίας και το κουρδικό ισλαμιστικό HÜDA-PAR, παρακλάδι μιας βίαιης ομάδας γνωστής ως Κουρδική Χεζμπολάχ, γνωστή για εγκληματικές δραστηριότητες όπως βασανιστήρια και δολοφονίες.

Το Νέο Κόμμα Ευημερίας εμφανίζει τα ονόματα και τις φωτογραφίες ανδρών υποψηφίων στο προεκλογικό του λεωφορείο — αλλά μια γυναίκα υποψήφια εμφανίζεται μόνο ως σκοτεινή σιλουέτα.

Αυτά τα δύο κόμματα επιδιώκουν να φέρουν έναν πιο ισλαμικό τρόπο ζωής στην Τουρκία, να ποινικοποιήσουν τη μοιχεία, να απαλλαγούν από τους νόμους που τιμωρούν τη βία κατά των γυναικών και να αλλάξουν τους νόμους του αστικού κώδικα που διέπουν την ηλικία γάμου για νεαρά κορίτσια.

Η Αϊσέλ μιλώντας στο στο Politico είπε ότι η σειρά έχει πολλά κρυφά μηνύματα, και αυτό ενόχλησε ορισμένες συντηρητικές οικογένειες.

«Αυτοί οι άνθρωποι βλέπουν τη γυναικεία ελευθερία σαν αυθάδεια. Αλλά μια γυναίκα πρέπει να στέκεται στα πόδια της. Οι γυναίκες πρέπει να είναι δυνατές σαν τη Νουρσέμα. Λατρεύω τις δυνατές γυναίκες της σειράς. Πολλές γυναίκες το κάνουν».

Με πληροφορίες από POLITICO

Η Όντρεϊ Χέπμπορν ήταν μέλος της Ολλανδικής αντίστασης και επέζησε από τον λιμό του 1944 τρώγοντας τουλίπες: 30 συνταγές για να τις απολαύσετε [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: