Μέσω Σερβίας διέφυγε από την Ιταλία στη Μόσχα Ρώσος κατηγορούμενος για παράνομη εξαγωγή Αμερικανικής στρατιωτικής τεχνολογίας-Τον βοήθησαν Σέρβοι ποινικοί [video]

Από το σύλληψη του Ρώσου δραπέτη via yoytube https://www.youtube.com/watch?v=JECGoFd1U1I




Ο Artem Uss κατάφερε να δραπετεύσει από την Ιταλία και να επιστρέψει στη Μόσχα εκμεταλλευόμενος ένα διεθνές δίκτυο επαφών, συμπεριλαμβανομένης μιας Σερβικής εγκληματικής συμμορίας.

Το αναφέρει η Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν τον φάκελο.

Ο Uss, γιος ενός ισχυρού Ρώσου πολιτικού κοντά στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό στην Ιταλία. Μια κατάτσταση που, σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ευνοούσε τη διαφυγή του.

Οι ιταλικές αρχές πιστεύουν ότι οι Ρώσοι πράκτορες πληροφοριών δεν συμμετείχαν άμεσα στη διαφυγή του Uss επειδή ο κίνδυνος παρακολούθησης ήταν πολύ υψηλός. «Θα το ξέραμε», είπε η πηγή που πήρε συνέντευξη από την Wall Street Journal.

Ο Uss άλλαξε αυτοκίνητο τουλάχιστον μία φορά και πέρασε πολλά σύνορα στο δρόμο του προς τη Σερβία, από όπου πιστεύεται ότι πέταξε για τη Μόσχα. Ο Artem Uss, ένας επιχειρηματίας που συνδέεται με το Κρεμλίνο που κατηγορείται για παράνομη εξαγωγή αμερικανικής στρατιωτικής τεχνολογίας στη Ρωσία, συνελήφθη στην Ιταλία κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών στις 17 Οκτωβρίου 2022, στο αεροδρόμιο Μαλπένσα του Μιλάνου και μεταφέρθηκε στη φυλακή.

Ένα μήνα αργότερα, μια επιτροπή τριών δικαστών του δικαστηρίου του Μιλάνου ενέκρινε το αίτημά του να μεταφερθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό. Σε εκείνο το σημείο, η αμερικανική πρεσβεία στη Ρώμη είχε ζητήσει από τις ιταλικές αρχές να το επανεξετάσουν, λόγω του κινδύνου φυγής, αλλά το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε απαντήσει ότι η δικαιοδοσία για τον κατ’ οίκον περιορισμό ανήκει στους δικαστές.

Στις 22 Μαρτίου, την ημέρα που το δικαστήριο του Μιλάνου ενέκρινε το αίτημα έκδοσης του USS στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξαφανίστηκε. Το βραχιόλι στον αστράγαλο, το οποίο λειτουργούσε μόνο στο δίκτυο Wi-Fi του διαμερίσματος, έδωσε σήμα στις αρχές επιβολής του νόμου ότι είχε φύγει από το κτίριο, αλλά όταν έφτασαν ήταν πολύ αργά.

Η υπόθεση έχει δημιουργήσει προστριβές μεταξύ Ρώμης και Ουάσιγκτον και η ίδια η πρωθυπουργός Giorgia Meloni – υπενθυμίζει η WSJ – είπε ότι «σίγουρα υπήρχαν ανωμαλίες». Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση έχει παγώσει τα ακίνητα και τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία του USS στην Ιταλία.

Με πληροφορίες από ansa.it 
Ελλάδα Αθήνα

Γερμανικά αντίποινα: Το Βερολίνο κλείνει τέσσερα από τα πέντε ρωσικά προξενεία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: