Ο ασύμμετρος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ευρώπης σε όλο τον κόσμο: Φόβοι οργανωμένων δολιοφθορών – Σε απόλυτο συναγερμό η Γαλλία για τους Ολυμπιακούς

File Photo epa11356433 Russian President Vladimir Putin (L) holds a meeting on development of the Russia’s fuel and energy industry at the Kremlin in Moscow, Russia, 20 May 2024. EPA/ALEXANDER KAZAKOV / SPUTNIK/ KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT




Mε αφορμή τη σύλληψη στην Πολωνία, εννέα ατόμων υπόπτων για προετοιμασία εμπρηστικών επιθέσεων, πληρωμένων από ρωσικές υπηρεσίες, ο δημοσιογράφος της Le Figaro Nicolas Barotte αναφέρεται γενικότερα στον κίνδυνο για την Ευρώπη.

Ταυτόχρονα υπογραμμίζει την αύξηση του επιπέδου συναγερμού στη Γαλλία, το οποίο και επιβεβαιώνει ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος, δηλώνοντας: «Το επίπεδο της ρωσικής επιθετικότητας έχει αυξηθεί σημαντικά. Η απειλή υπάρχει.»

Επισημαίνεται η προσδιορισμένη διαβάθμιση που ακολουθούν οι ρωσικές επιχειρήσεις, με τον αξιωματούχο να τονίζει, ότι «το πρώτο επίπεδο είναι ο πόλεμος πληροφοριών, για να σπάσει η συνοχή, για να αποδυναμώσει την κοινωνία», στο οποίο και βρισκόμαστε. Κατά τον δημοσιογράφο, καθώς πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού, οι γαλλικές υπηρεσίες αναμένουν αύξηση των επιχειρήσεων επιρροής, που θα διαταράξουν τη διοργάνωση.

Από την άλλη, όπως σημειώνει, η Μόσχα άφησε το έργο της φούντωσης της σπίθας στη Νέα Καληδονία στο Αζερμπαϊτζάν, του οποίου ο πρέσβης κλήθηκε την περασμένη Τετάρτη, με τους Γάλλους να προειδοποιούν επίσης το Αζερμπαϊτζάν για τις δραστηριότητες της Ομάδας Πρωτοβουλίας του Μπακού (Baku Initiative Group), σκοπός της οποίας είναι η υποκίνηση το από-αποικιακού αισθήματος στα κοινωνικά δίκτυα, ακόμη και εντός του ΟΗΕ.

«Το δεύτερο επίπεδο είναι ενέργειες που δεν διεκδικούνται: δολιοφθορές, επιθέσεις φήμης, επιθέσεις κατά του εργαλείου παραγωγής. Η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πληρεξούσιους», συνεχίζει ο Γάλλος αξιωματικός, με τον δ/φο να προσθέτει, ότι οι ρωσικές υπηρεσίες για να λειτουργήσουν δεν χρειαζόταν να στείλουν πράκτορες εκτός της επικράτειάς τους, το οποίο και εξηγούν σε έκθεσή τους για το Royal United Service Institute, που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο, οι Jack Watling, Oleksandr Danylyuk και Nick Reynolds, αναφέροντας, ότι «πέραν της Ουκρανίας, η χρήση μελών του οργανωμένου εγκλήματος είναι ένα αποτελεσματικό μέσο στρατολόγησης πρακτόρων.»

  • Όπως σημειώνουν, αυτά τα άτομα «δημιουργούν δομές υποστήριξης για τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων ασφαλών κατοικιών, αυτοκινήτων και εταιρειών. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη στρατολόγηση εγκληματιών για να διαπράξουν πράξεις βίας», χωρίς αυτοί οι εγκληματίες να γνωρίζουν απαραίτητα, ότι ενεργούν προς τα συμφέροντα της Ρωσίας.

Γίνεται αναφορά στην αποτροπή ήδη αρκετών κακόβουλων επιχειρήσεων στην Ευρώπη, όπως η σύλληψη το Μάρτιο, δύο Βρετανών πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο για συνεργασία με ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, καθώς και αυτή δύο Γερμανών τον Απρίλιο, ως υπόπτων, ότι σχεδίαζαν πράξεις δολιοφθοράς, που είχαν σκοπό να αποδυναμώσουν την υποστήριξη του Βερολίνου προς την Ουκρανία.

Σημειώνεται επίσης η προειδοποίηση, πριν από λίγες ημέρες, των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών για δυνατότητες δολιοφθοράς από Ρώσους παράγοντες, που, όπως τόνισε ο διευθυντής του BfV Thomas Haldenwang, «υπάρχουν και μπορούν να στρέφονται εναντίον γερμανικών στόχων»

Υπογραμμίζεται η διαβεβαίωση των λιθουανικών Υπηρεσιών Πληροφοριών, στην έκθεσή τους για την κατάσταση της απειλής που δημοσιεύθηκε το Μάρτιο, περί σημαντικής αύξησης το 2023 της ποιότητας και της συχνότητας των επιθέσεων πληροφοριών, με τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Εσθονία και την Πολωνία να αντιμετωπίζουν άνευ προηγουμένου επιχειρήσεις.

Le Figaro [En Europe, des risques accrus de sabotages orchestrés par la Russie]

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία για νέο πόλεμο των Άστρων: Υποστηρίζουν ότι έστειλε στο διάστημα οπλισμένο δορυφόρο για την κατάρριψη των δικών της

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: