Γιατί πρασίνισαν τα νερά στο Μεγάλο Κανάλι: Λύθηκε το μυστήριο στη Βενετία, δεν ήταν ακτιβιστές αλλά έλεγχος των λυμάτων

A picture taken with a fisheye lens shows a patch of phosphorescent green liquid seen on the Grand Canal near the Rialto Bridge, in Venice, Italy, 28 May 2023. EPA, ANDREA MEROLA




Η θεαματική μεταμόρφωση ενός τμήματος του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας σε φθορίζον πράσινο οφειλόταν στη φλουορεσκεΐνη, μια μη τοξική ουσία που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των δικτύων λυμάτων, δήλωσαν οι τοπικές αρχές τη Δευτέρα.

Κάτοικοι παρατήρησαν ότι ένα τμήμα του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας έγινε φωτεινό πράσινο την Κυριακή, γεγονός που ώθησε την αστυνομία να ερευνήσει εν μέσω εικασιών ότι θα μπορούσε να πρόκειται για κόλπο περιβαλλοντολόγων.

Όμως η ανάλυση έδειξε “την παρουσία φλουορεσκεΐνης στα δείγματα που ελήφθησαν“, δήλωσε η Περιφερειακή Υπηρεσία για την Πρόληψη και Προστασία του Περιβάλλοντος του Βένετο (Arpav).

Τα αποτελέσματα “δεν έδειξαν την παρουσία τοξικών στοιχείων στα δείγματα που αναλύθηκαν“, ανέφερε η ανακοίνωση, χωρίς να διευκρινίζεται η προέλευση της ουσίας.

Η αλλαγή του χρώματος που παρατήρησαν οι κάτοικοι προκάλεσε εντύπωση, με την αστυνομία να εξετάζει αν η εξέλιξη της Κυριακής θα μπορούσε να αποτελεί διαμαρτυρία ακτιβιστών για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα La Nuova Venezia.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Μεγάλο Κανάλι γίνεται πράσινο. Το 1968, ο Αργεντινός καλλιτέχνης Nicolas Garcia Uriburu έβαψε τα νερά του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας πράσινα με μια φθορίζουσα χρωστική κατά τη διάρκεια της 34ης Μπιενάλε της Βενετίας για την προώθηση της οικολογικής ευαισθητοποίησης.

Πηγή: ertnews /ΑFP

Ο Προμηθέας, ο Μαθουσάλας, ο στρατηγός Σέρμαν, το Φαλακρό κυπαρίσσι, και το σκωτσέζικο Yew Fortingall: Τα δέντρα που πρόλαβαν να δουν μαμούθ στη Γη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: