Σε ισχύ το «χαράτσι» των €5 για τους επισκέπτες της Βενετίας: «Για μια βιώσιμη πόλη», λέει ο δήμαρχος – Δεν βοηθάει σε τίποτε του απαντούν [video]

File Photo A view of the Grand Canal photographed through a window of the Ca’ Foscari University in Venice, during the visit of Minister of Commerce of the People’s Republic of China Wang Wentao, in Venice, Italy, 11 April 2024. EPA/ALESSANDRO DI MEO




Για μετατροπή της εμβληματικής πόλης σε «θεματικό πάρκο» εγκαλείται η δημοτική αρχή της Βενετίας, καθώς τίθεται σε ισχύ από σήμερα εισιτήριο εισόδου 5 ευρώ για όσους κάνουν ημερήσιες εκδρομές.

Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη στον κόσμο υιοθετεί ένα τέτοιο μέτρο, το οποίο σύμφωνα με τις αρχές, αποσκοπεί στην προστασία του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco από τις επιπτώσεις του υπερβολικού τουρισμού, αποτρέποντας τους ημερήσιους εκδρομείς και, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Λουίτζι Μπρουγκνάρο, καθιστά την πόλη και πάλι «βιώσιμη».

Σε τι αφορά η χρέωση των πέντε ευρώ 

Το εισιτήριο, το οποίο τίθεται σε ισχύ δοκιμαστικά, αφορά στην είσοδο στο ιστορικό κέντρο της Βενετίας σε περιόδους αιχμής, από σήμερα, δηλαδή, έως και τις 14 Ιουλίου. Μπορεί να αποκτηθεί με ηλεκτρονική κράτηση και ισχύει μόνο για τουρίστες ημερήσιων εκδρομών. Όσοι δεν διαθέτουν, θα μπορούν να αγοράσουν εισιτήριο κατά την άφιξη, με τη βοήθεια τοπικών συνοδών, οι οποίοι θα πραγματοποιούν και τυχαίους ελέγχους σε πέντε κύρια σημεία άφιξης, συμπεριλαμβανομένου του σιδηροδρομικού σταθμού Santa Lucia. Όσοι δεν έχουν εισιτήριο κινδυνεύουν με πρόστιμα μεταξύ 50 και 300 ευρώ.

Οι κάτοχοι των εισιτηρίων θα προμηθεύονται παράλληλα έναν κωδικό QR.

Του μέτρου εξαιρούνται οι ντόπιοι, οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές και τα παιδιά κάτω των 14 ετών, καθώς και οι τουρίστες που διανυκτερεύουν.

Το συμβούλιο της Βενετίας δήλωσε ότι 5.500 άτομα είχαν κλείσει εισιτήριο για την 25η Απριλίου, εθνική εορτή στην Ιταλία, φέρνοντας 27.500 ευρώ στα ταμεία της πόλης την πρώτη ημέρα. Παρόλο που ο Μπρουγκνάρο αρνήθηκε ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία με στόχο την αποκόμιση κέδρους, υποσχέθηκε να μειώσει τους τοπικούς φόρους για τους κατοίκους, εάν το σύστημα είναι επιτυχές.

Οι αντιδράσεις

Ωστόσο, αρκετές επιτροπές και ενώσεις κατοίκων έχουν προγραμματίσει διαμαρτυρίες εντός της ημέρας, υποστηρίζοντας ότι το τέλος δεν θα κάνει τίποτα για την επίλυση του ζητήματος.

  • «Μπορώ να σας πω ότι σχεδόν ολόκληρη η πόλη είναι αντίθετη» υποστήριξε ο Ματέο Σέκι, ο οποίος ηγείται της Venessia.com, μιας ομάδας ακτιβιστών. «Δεν μπορείτε να επιβάλλετε εισιτήριο εισόδου σε μια πόλη, το μόνο που κάνουν είναι να τη μετατρέψουν σε θεματικό πάρκο. Αυτή είναι μια κακή εικόνα για τη Βενετία (…) Αστειευόμαστε;».

Η Φεντερίκα Τονινέλο, η οποία ηγείται της ASC, μιας ένωσης για τη στέγαση, δήλωσε: «Νομίζουν ότι αυτό το μέτρο θα λύσει το πρόβλημα, αλλά δεν έχουν κατανοήσει πραγματικά τις συνέπειες του μαζικού τουρισμού σε μια πόλη όπως η Βενετία. Κατ’ αρχάς, τα 5 ευρώ δεν θα κάνουν τίποτα για να αποτρέψουν τον κόσμο. Αλλά οι ημερήσιοι εκδρομείς δεν είναι το πρόβλημα – είναι πράγματα όπως η έλλειψη οικονομικά προσιτών κατοικιών (…) Αυτό που χρειαζόμαστε είναι πολιτικές που θα βοηθήσουν τους κατοίκους, για παράδειγμα, η θέσπιση κανόνων για τον περιορισμό πραγμάτων όπως η Airbnb».

File Photo Police have cordoned off the area between the bell tower and the entrance to the Saint Mark’s Basilica in St Mark’s Square in Venice, Italy, 25 March 2024 EPA/Maria Ducoli

Άλλοι, ωστόσο, επιδοκιμάζουν το μέτρο. «Θα βοηθήσει στη ρύθμιση των τουριστικών ροών, οι οποίες, κατά τη διάρκεια ορισμένων περιόδων του έτους, κινδυνεύουν να βλάψουν μια εύθραυστη πόλη όπως η Βενετία» δήλωσε στην εφημερίδα Avvenire ο Τομάσο Σιτσέρο, πρόεδρος της ένωσης καταστηματαρχών της Βενετίας.

Νέοι κανόνες και στις ξεναγήσεις 

Οι τουρίστες όμως δεν δείχνουν πάντα τον απαιτούμενο σεβασμό και έτσι ο δήμος έχει αυστηροποιήσει τους κανόνες. Απαγορεύεται, μεταξύ άλλων, να κάθεσαι σε γέφυρες και σκάλες, να βουτάς στα κανάλια, να περπατάς στην πόλη με μαγιό, να ταΐζεις τα περιστέρια ή να πετάς σκουπίδια στο έδαφος. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να επιβληθούν πρόστιμα έως και 500 ευρώ. Κανείς δεν ξέρει όμως ακριβώς εάν και πότε καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα οι τουρίστες.

Σε κάθε περίπτωση δεν είναι κύριος στόχος του δήμου να συγκεντρώσει χρήματα με τα πρόστιμα στους τουρίστες. Το ειδικό τέλος εισόδου αναμένεται να αποφέρει περίπου 700.000 ευρώ στα ταμεία της πόλης τον πρώτο χρόνο. Τα χρήματα θα διατεθούν για τον καθαρισμό των δρόμων και τη βελτίωση της τουριστικής προσφοράς

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Οι νέοι κανόνες για τις ξεναγήσεις στην πόλη θα ισχύουν πλέον από την 1η Αυγούστου. Μεταξύ άλλων, το μέγεθος των ομάδων θα περιορίζεται στα 25 άτομα. Η έμπειρη ξεναγός πιστεύει ότι οι ομάδες θα πρέπει να είναι 20 άτομα. Η ίδια εργάζεται κυρίως με μικρότερες ομάδες. «Ο τουρισμός είναι φυσικά σημαντικός για τη Βενετία, αλλά και οι άνθρωποι που μένουν εδώ στην πόλη δεν θα πρέπει να υποφέρουν από τον υπερτουρισμό», τονίζει.

Με πληροφορίες από Guardian, Deutsche Welle

«Καθαρά χέρια» κατά Μπεγκόνιας Γκόμεζ για διαφθορά: Σκέψεις παραίτησης από τον, ερωτευμένο σύζυγό της, πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ: Ειναι όλα λάσπη, λέει [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: